Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015



Σκέψεις...

Στις 31 του Δεκεμβρίου 2000 τέλειωσε η δεύτερη χιλιετηρίδα μετά τη γέννηση του Χριστού. Πόσα και πόσα δεν έγιναν στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αλλά ας μείνουμε λίγο στα τελευταία 15 χρόνια. Πολλοί από εκείνους που πέρασαν το κατώφλι του 2000 δεν υπάρχουν πια ανάμεσά μας. Άλλοι, που τότε ήταν ακόμη έφηβοι, έχουν τώρα τη δική τους οικογένεια. Αρκε­τοί άλλαξαν τόπο διαμονής, κάποιοι έχασαν την υγεία τους, μερικοί στερήθηκαν την περιουσία τους και άλλοι την εργασία τους. Όλοι - κι αυτό είναι το μόνο κοινό,­ απο­κτήσαμε ακόμη περισσότερη πείρα (θετική ή αρνητική).

Σε λίγο...



ΙΓΝΑΤΙΟΣ Ο ΘΕΟΦΟΡΟΣ


Ιουδαϊκής καταγωγής, έχει γράψει στα ελληνικά την επιστολή προς Εφεσίους, θεωρείται μαθητής του Ιωάννη, άλλοι λένε ότι ήταν Σύρος.

Το έργο του ήταν στην Αντιόχεια 107-117 μ.Χ.

Η κρατική εκκλησία τον ονομάζει επίσκοπο (δεν ξέρουμε αν αυτό είναι ακριβές) επί... 43 χρονιά (70-113). Ίσως είναι μια προσπάθεια δημιουργίας ιερατείου χωρίς χρονικά κενά εκεί που δεν υπήρχε.

Επίσης τον ονομάζουν πατέρα (χωρίς ο ίδιος να έχει αποζητήσει κάτι τέτοιο) και άγιο.

Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ





Στις μέρες μας, ακούγεται αρκετά συχνά η φράση: «Μα, δεν μπορείς σήμερα να πιστεύεις στο Θεό»! Κατά κάποιο τρόπο είναι αρκετά δικαιολογημένη. Ζούμε σε μια υπερβολικά πολυάσχολη εποχή και πολλοί από μας δεν έχουμε τον καιρό ούτε και τη διάθεση να ερευνήσουμε δυσνόητα θέματα, που άλλωστε δεν μας αφορούν άμεσα.

Όμως, τι θα γίνει, αν υπάρχει Θεός που μας έπλασε, μας αγαπάει και μια μέρα θα μας κρίνει; Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε η ουσία δεν είναι τι γνώμη έχω εγώ για το Θεό, αλλά τι γνώμη έχει ο Θεός για μένα.


Κ α λ η μ έ ρ α


Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

ΚΛΗΜΗΣ ΡΩΜΗΣ



92-101 (τα έργα του στα ελληνικά)

Έχει ονομαστεί πάπας της Ρώμης και αποστολικός πατέρας και ...άγιος. Ο ίδιος ωστόσο φαίνεται να το αγνοεί, (στην А επιστολή) αντί για μοναρχικό επισκοπικό αξίωμα μιλάει για πολλούς ταυτόχρονα λειτουργούς που ονομάζονται επίσκοποι δεν ονόμασε ποτέ τον εαυτό του πατέρα της εκκλησίας, ούτε φαίνεται φορέας κάποιας αίρεσης η διδασκαλίας

Ασχολήθηκε πολύ με τα πρακτικά θέματα (αιχμαλώτους – χήρες – ορφανούς – φτωχούς - ξένους)


Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΕΜΑΝ

Μαθήματα από το Β΄ Βασιλέων κεφ.ε

Ύπαγε και λούσθητι . . . και καθαρίσθητι” Β΄ Βασ.ε:10, 13
Ο λελουμένος . . . είναι όλος καθαρός ” Iωάν.ιγ:10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
·        Η λέπρα του Νεεμάν
·        Μια απρόσμενη συμβουλή
·        Το λούσιμο του Νεεμάν στον ποταμό Ιορδάνη
·        Πορεία σε μια νέα ζωή
·        Το τέλος του Γιεζεί

1. Η Λέπρα του Νεεμάν

Β΄ Βασ.ε:1
Θα μελετήσουμε τη λέπρα του Νεεμάν και τη θεραπεία της από την πλευρά της Καινής Διαθήκης. Ο καθαρισμός του, μας προσφέρει μια ξεκάθαρη εικονογράφηση του καθαρισμού του αμαρτωλού από την αμαρτία. Αφού γνωρίσουμε αρχικά με συντομία τα κύρια πρόσωπα σ’ αυτό το κεφάλαιο της Γραφής, στη συνέχεια θα εξετάσουμε το ερώτημα, γιατί η λέπρα είναι ένας τύπος της αμαρτίας.

Ο ΑΣΥΓΚΡΙΤΟΣ ΛΟΓΟΣ





Ψαλμός ριθ:89-96


Μόνιμο θέμα στο μεγάλο τούτο ψαλμό των 176 εδαφίων, η μοναδική και ασύγκριτη αξία του λόγου του Θεού. Και όσο προχωράμε στη μελέτη του, τόσο διαπιστώνουμε, πόσο μπορεί να ταυτιστεί η καρδιά και ο νους του ανθρώπου μ’ αυτόν:


Κ α λ η μ έ ρ α


Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Τι σημαίνει "Είμαι έτοιμος";

Μια μεγάλη μέρα έρχεται για μας τους πιστούς, η μέρα του Βήματος του Χριστού. Πόσο με τρομάζει τούτο!


Πόσο με κάνει να σκέφτομαι τις ευθύνες που έχω όσο ακόμη βρίσκομαι σ' αυτή τη ζωή!


Διαβάζω σε διάφορα sites και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σλόγκαν όπως: «Ο Ιησούς έρχεται, είσαι έτοιμος;»! (όπως η εικόνα του άρθρου)


Είναι εύκολο να το λες, να το γράφεις, να το αναμασάς, να τρομοκρατείς, αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ τι σημαίνει «ΕΤΟΙΜΟΣ»;


Το αντίθετο της υπακοής

Εβραίους γ:1-14

Το θέμα της υπακοής είναι από τα σπουδαιότερα στη ζωή του πιστού. Όταν λέμε   «το αντίθετο της υπακοής» δεν εννοούμε ακριβώς παρακοή αλλά άλλες μορφές, οι οποίες αν και δεν είναι απευθείας άρνηση του θελήματος του Θεού δεν παύουν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα με αυτά της παρακοής.
1.    Η εντελώς αντίθετη συμπεριφορά (Ιωνάς α:1-3)
Ο Ιωνάς αντί να πάει στη Νινευή (σημερινή Μοσούλη του Ιράκ) πήγε στη Θαρσείς (σημερινή Ισπανία). Αντί να πάει ανατολικά της Παλαιστίνης, πήγε στη δύση.
 
α)    Παρακοή δεν είναι μόνον η παράβαση ή η μη τήρηση μιας μεμονωμένης εντολής του Θεού αλλά και η άρνηση συμμόρφωσης με ένα ολόκληρο σχέδιο του Θεού για τη ζωή μας (επάγγελμα, σχέση, διακονία, ευρύτερο έργο του Θεού).
 

Τι έγινε με την ντροπή;



Το βιβλίο της Γένεσης λέει ότι ο Αδάμ και η Εύα, παρόλο που ήταν γυμνοί στον κήπο της Εδέμ, δεν αισθάνονταν ντροπή ("δεν ησχύνοντο") (Γεν.β:25). Όμως σημειώστε τι έγινε αμέσως όταν έφαγαν από τον απαγορευμένο καρπό, "ηνοίχθησαν οι οφθαλμοί αμφοτέρων, και εγνώρισαν ότι ήσαν γυμνοί και ράψαντες φύλλα συκής, έκαμον εις εαυτούς περιζώματα και ήκουσαν την φωνήν Κυρίου του Θεού, περιπατούντος εν τω παραδείσω προς το δειλινόν και εκρύφθησαν ο Αδάμ και η γυνή αυτού από προσώπου Κυρίου του Θεού, μεταξύ των δένδρων του παραδείσου. Εκάλεσε δε Κύριος ο Θεός τον Αδάμ, και είπε προς αυτόν, Πού είσαι; Ο δε είπε, την φωνήν σου ήκουσα εν τω παραδείσω, και εφοβήθην, διότι είμαι γυμνός και εκρύφθην και είπε προς αυτόν ο Θεός, Τις εφανέρωσεν εις σε ότι είσαι γυμνός; Μήπως έφαγες από του δένδρου, από του οποίου προσέταξα εις σε να μη φάγης; και είπεν ο Αδάμ, Η γυνή την οποίαν έδωκας να είναι μετ’ εμού, αυτή μοι έδωκεν από του δένδρου, και έφαγον και είπεν Κύριος ο Θεός προς την γυναίκα, Τι είναι τούτο το οποίον έκαμες; και η γυνή είπεν, Ο όφις με ηπάτησε, και έφαγον" (Γεν.γ:7-13).

Κ α λ η μ έ ρ α


Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Αμαρτίες που δεν ενοχλούν την εκκλησία!!




Απάθεια

Οι καλύτεροι φίλοι της απάθειας είναι η παθητικότητα και «τα δικαιώματα». Και οι τρεις μαζί είναι μια πολύ κακή τριάδα!


Δεν υπάρχει τίποτα συνηθισμένο ή κανονικό για το Θεό. Τη δύναμή Του δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε. Η ομορφιά Του δεν περιγράφεται. Η αγάπη Του είναι πέρα από κάθε μέτρο. Ο ίδιος Θεός που δημιούργησε το σύμπαν και τοποθέτησε τ’ αστέρια στη θέση τους, θέλει να έχει μια σχέση μαζί σου.



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΤΑ ΦΙΑΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΤΑ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ

Οι επτά φιάλες ή πληγές και οι επτά σάλπιγγες αναφέρονται στο ίδιο γεγονός από διαφορετική όμως άποψη. 

Αναφέρονται στη έκχυση της κρίσης του Θεού πάνω στη γη όταν ανοίγεται η 7η σφραγίδα.
 
Στο κεφ.ε είδαμε ότι υπήρχε ένα βιβλίο με 7 σφραγίδες. Και είδαμε ότι το Αρνίο πλησίασε στο θρόνο και πήρε το βιβλίο. Ήταν ο μόνος άξιος να πάρει το βιβλίο και να ανοίξει τις 7 σφραγίδες του. Έχουμε λοιπόν επτά σφραγίδες. Η σειρά των γεγονότων είναι η εξής:

Ενδιαφέρεσαι για το μέλλον σου;



Ποιος θα μπορούσε να πει όχι! Η μόρφωσή μας, οι φιλοδοξίες μας, τα προσόντα που θέλουμε να έχουμε, η δίψα για προαγωγή, όλα καταλήγουν στο να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά, τι γίνεται όταν το έχουμε εξασφαλίσει; Δεν υπάρχει ένα κενό στην κορυφή; Το χρήμα δεν ικανοποιεί συνέχεια, ούτε το σεξ, ούτε η φήμη. Πολλοί που ήδη είναι σε κάποια κορυφή το ξέρουν πολύ καλά αυτό! Η ηθοποιός Ράκελ Γουέλς το απέδωσε πολύ σωστά σε μια συνέντευξη που έδωσε σε κάποια εφημερίδα. Είπε: «Απόκτησα ότι ήθελα κι όμως ήμουν τελείως δυστυχισμένη … Σκεφτόμουν ότι ήταν πολύ παράξενο που απόκτησα ότι ήθελα από παιδί – πλούτη, δόξα και επιτυχία στην καριέρα μου. Είχα όμορφα παιδιά κι ένα τρόπο ζωής που φαινόταν αξιοθαύμαστος, όμως ήμουν τέλεια κι αξιολύπητα δυστυχισμένη. Το έβρισκα πολύ τρομακτικό να αποκτήσει κάποιος όλα αυτά τα πράγματα και να είναι τόσο δυστυχισμένος».

Κ α λ η μ έ ρ α


Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΛΙΓΟΒΙΟΥ




 Ψαλμ.ριθ:81-88

Το εδάφιο 84, δεν εκφράζει οπωσδήποτε έλλειψη εμπιστοσύνης στο Θεό, αλλά προδίνει την αδημονία που μπερδεύει πολύ συχνά τα βήματά μας και βάζει στα χείλη μας - γιατί όχι και στην καρδιά μας - εκφράσεις, όπως: «πότε; έως πότε; γιατί τόση καθυστέρηση; θα προφτάσω ν’ απολαύσω κάτι απ’ όλο τούτο το μόχθο;».

Αναζητώντας τα ίχνη Αυτού

Γέν.α:26 «Και είπεν ο θεός, Ας κάμωμεν άνθρωπον κατ' εικόνα ημών, καθ' ομοίωσιν ημών». Αυτό το «Ας κάμωμεν» τελειώνει στην αρπαγή!

Α’ Πέτρ.β:21 Διότι εις τούτο προσεκλήθητε, επειδή και ο Χριστός έπαθεν υπέρ υμών, αφίνων παράδειγμα εις υμάς διά να ακολουθήσητε τα ίχνη αυτού·

Α’ Ιωάν.β:6 Όστις λέγει ότι μένει εν αυτώ χρεωστεί, καθώς εκείνος περιεπάτησε, και αυτός ούτω να περιπατή.

Γαλ.δ:19 Τεκνία μου, διά τους οποίους πάλιν είμαι εις ωδίνας, εωσού μορφωθή ο Χριστός εν υμίν·

Κ α λ η μ έ ρ α


Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ





 Ψαλμ.ριθ:17-24


«Άνοιξον τους οφθαλμούς μου» (18).


Στο ποτάμι Γαγγίτη των Φιλίππων, κάποτε «ο Θεός διήνοιξε την καρδίαν της Λυδίας δια να προσέχει τα λαλούμενα υπό του Παύλου» (Πράξ.ις:14). Εδώ στον ψαλμό μας βλέπουμε την ίδια ακριβώς ανάγκη να διατυπώνεται. Την ανάγκη, η Βιβλική μας μελέτη να γίνεται με την οδηγία και το φωτισμό του Θεού.


Μαριάμ, η μητέρα του Ιησού Χριστού



Πολλά τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο προσκήνιο των σχεδίων του Θεού. Το καθένα με το δικό του ρόλο προσέφερε εκείνο που ήταν ταγμένο από το Θεό.

Αξίζει να σταθούμε σ' ένα πρόσωπο που ταιριάζει στις γυναίκες, την Μαριάμ, μητέρα του Ιησού και να τη δούμε στα διάφορα στάδια-φάσεις της ζωής της: σαν κοπέλα, σαν γυναίκα αρραβωνιασμένη, σαν μητέρα.

Τρεις (3) περίοδοι της ζωής της, που φανερώνουν το χαρακτήρα της αλλά και την υπακοή της στο Νόμο και στο θέλημα του Θεού, παρόλο που ζει ιστορικά δυναμικά γεγονότα, όχι σαν άβουλο άτομο, αλλά σαν υπόδειγμα υπακοής σ’ εκείνο που ο Θεός την έχει καλέσει. Αν και πολύ λίγα καταλάβαινε, της αρκούσε ότι το έλεγε και το ήθελε ο Θεός. Γιατί τις περισσότερες φορές, εμείς προσπαθούμε να διαφοροποιήσουμε εκείνο που λέει ο λόγος του Θεού, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Αναζητούμε αιτίες για να δικαιολογήσουμε τη στάση μας, το φέρσιμό μας, τη συμπεριφορά μας.

Καλημέρα


Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015


Μια Χριστουγεννιάτικη Προφητεία



Μιχαίας ε:1-6 - Ματθαίος β:5-6

Ξεκινώντας την παρουσίαση της ζωής και του έργου του Κυρίου μας, ο Ματθαίος βάζει το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτίσει την αφήγησή του. Έτσι στα πρώτα δύο κεφάλαια ηχεί επανειλημμένα η φράση, δια να πληρωθή το ρηθέν... (α:22, β:5, 15, 17, 23).

Ο Ματθαίος θέλει να μας δείξει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι η εκπλήρωση της Παλαιάς Διαθήκης. Είναι ο Μεσσίας στο πρόσωπο του οποίου κάθε προφητεία, κάθε θεσμός, κάθε λυτρωτικό γεγονός της ιστορίας του Ισραήλ, βρίσκει την εκπλήρωσή του. Η αναφορά του Ματθαίου β:5-6 στην προφητεία του Μιχαία, εντάσσεται λοιπόν μέσα στο πλαίσιο της παρουσίασης του Ιησού Χριστού σαν εκπλήρωση των αιώνιων υποσχέσεων του Θεού.

Τι δηλώνει για τον Ιησού Χριστό το γεγονός ότι η γέννησή του εκπληρώνει την προφητεία που βρίσκουμε στο βιβλίο του προφήτη Μιχαία;

Αξίζει να δούμε την προφητεία στο αρχικό της πλαίσιο και να εξετάσουμε σε τι αναφέρεται.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΜΙΛΗ



 Ψαλμ.ριθ:25-32

«Η ψυχή μου τήκεται υπό θλίψεως» (εδ.28).
Ομολογία η παραπάνω του ψαλμωδού που όχι, δεν περπάτησε τον ανθρώπινο βίο «αβρόχοις ποσί». Σαν το κερί που ο ρόλος του στη ζωή είναι να ξοδιάζεται αυτό το ίδιο για να δώσει γύρω του φως, έτσι κι εδώ. «Η ψυχή μου τήκεται» δηλ. λιώνει. Η φωτιά της θλίψης με καίει.

Σ’ ένα τέτοιο καμίνι, για το οποίο μπορούν να μιλήσουν πιο καλά όσοι πέρασαν από ένα τέτοιο σχολείο, πού να βρεις την αναψυχή!..

Κ α λ η μ έ ρ α


Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΟΔΟΣΗΜΑ




Ψαλμός ριθ:1-8

«Είθε να κατευθύνονται αι οδοί μου...» (εδ. 5).

Κι εκεί που το σταματήσαμε το εδάφιο να τέλειωνε, πάλι θα 'χε κάποιο ηθικό και πρακτικό μήνυμα για μας. Γιατί ατυχώς πολλοί υπάρχουν στον κόσμο, που απλούστατα... δεν κατευθύνονται πουθενά. Δεν έχουν καμιά ρότα στη ζωή τους. Πηγαίνουν... όπου πηγαίνουν όλοι. Και το κάνουν αυτό, γιατί δεν έχουν τη δύναμη, την πρωτοβουλία ή και τη θέληση να μη ανήκουν στην αγέλη.

Ενδιαφέρεσαι για την αλήθεια;



 Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα. Αν ναι, τότε εσύ και οι Χριστιανοί ενδιαφέρεστε για το ίδιο πράγμα. Ο Ιησούς είπε: “Εγώ είμαι η αλήθεια” Αν ενδιαφέρεσαι για το τι είναι απόλυτο και πραγματικό, τότε δεν μπορείς να παραμένεις αδιάφορος απέναντι στο Χριστό.

Έχεις το θάρρος να εξετάσεις τι πιστεύεις; Οι άνθρωποι συνηθίζουν να ζυγίζουν τα υλικά, να παίρνουν αποφάσεις και να εμπιστεύονται τον εαυτό τους σε θεωρίες της φυσικής, με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία. Όμως, φοβούνται να κάνουν το ίδιο και με το υλικό της Αγίας Γραφής. Ο λόγος είναι ότι σε περίπτωση που είναι πειστικό, θα τους ελκύσει στο Χριστό, κι αυτό είναι κάτι που αποφεύγουν! Βέβαια, αν είχαν το θάρρος να υποστηρίξουν τις αθεϊστικές τους πεποιθήσεις, θα έπρεπε να είναι αρκετά πρόθυμοι να διαβάσουν το λόγο του Θεού. Θα τους έδινε κατευθείαν υλικό για να το περιγελάσουν με τους φίλους τους. Αλλά, βλέπετε, δεν έχουν το θάρρος οι άνθρωποι να εξετάσουν τι πιστεύουν.

Καλημέρα


Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Να, μια καλή ιδέα!




«Ο τοίχος της καλοσύνης»: Μια ιδέα για τους άστεγους που συγκινεί

«Αν δεν το χρειάζεσαι, άφησε το. Αν το χρειάζεσαι, πάρτο» το μήνυμα που συνοδεύει τις υπαίθριες «ντουλάπες»

Από κρεμάστρες έχουν γεμίσει τις τελευταίες ημέρες τοίχοι στους δρόμους πόλεων του Ιράν σε ένα πρότζεκτ με την ονομασία «ο τοίχος της καλοσύνης».

Άγιες γυναίκες


ΠΗΓΗ ΧΑΡΑΣ




 Ψαλμ.ριθ:137-144

Τρία αξιόλογα σημεία, ας προσέξουμε στο σημερινό μας ανάγνωσμα. Αναφέρονται, στην αξία του λόγου του Θεού:

   · «Η υπέρτατη αλήθεια» (138). Τέτοιος είναι ο λόγος του Θεού. Στα βιβλία της ανθρώπινης κατασκευής και σκέψης, μπορείς να βρεις κάποιες αλήθειες, μερικά ψήγματα χρυσού, να σε βοηθήσουν ν’ ανέβεις, τόσο ή πιο ψηλά, όμως στο λόγο του Θεού μέσα, έχεις την «υπέρτατη αλήθεια». Αυτός μου προσφέρει τη μόνη αληθινή ερμηνεία για το φαινόμενο της ζωής και τον ανθρώπινο βίο. Στις σελίδες του έχω την «υπέρτατη» ηθική. Η ανάγνωσή του, ποτέ δεν αφήνει ανέγγιχτη την ψυχή μου.

Δεν είμαι θρησκευόμενος τύπος!



«Άφησε με σε παρακαλώ, πήγαινε να τα πεις κάπου αλλού, εγώ δεν είμαι θρησκευόμενος τύπος». Αυτό ακούγεται πολύ συχνά, όμως τι σημαίνει «θρησκευόμενος τύπος»;

  • Ίσως κάποιος να σκέφτεται κάποιο επιχειρηματία με μαύρη γραβάτα, στην κηδεία ενός φίλου του, που προσπαθεί να μιμηθεί «το θρησκευόμενο τύπο» για μισή ώρα. Έπειτα, ξεπροβάλει με κομμένη την ανάσα από την κηδεία στον καθαρό αέρα, για ν’ ανάψει ένα τσιγάρο και να ξαναγυρίσει στη φυσιολογική του κατάσταση.

Κ α λ η μ έ ρ α


Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΘΗΜΑ = ΜΑΘΗΜΑ




Ψαλμός ριθ:65-72

Ένας τέτοιος τίτλος αρμόζει, φρονούμε, στο σημερινό μας σύντομο ανάγνωσμα. Όλα του τα εδάφια, έχουν μορφή... εξομολόγησης.

Τα εδάφια 67 και 71, μας μιλούν για κάποια «ταλαιπωρία», από την οποία πέρασε ο Ψαλμωδός. Και μέχρις εδώ βέβαια, τίποτε το ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Όλος ο κόσμος, λίγο πολύ, περνάει από ταλαιπωρίες, στεναχώριες, θλίψεις, δοκιμασίες. Και όταν αυτή η δυσάρεστη κατάσταση περάσει, όλο που ακούγεται είναι κάποιος αναστεναγμός ανακούφισης, κάτι σαν «πέρασε κι αυτό». Όμως ο άνθρωπος του Θεού κάνει κάτι διαφορετικό. Το «εν ημέρα δυστυχίας, σκέπτου» (Εκκλ.ζ:14).

Αθεϊσμός


Παγκόσμιες απαντήσεις στο θέμα της σχέσης του ανθρώπου με το Θεό:



Όταν ζητηθεί απ’ τους ανθρώπους να σκεφτούν για λίγο πάνω σε θέματα όπως η ανθρώπινη φύση, η θρησκεία, η καταγωγή του ανθρώπου, η ζωή μετά το θάνατο, η δυνατότητα συγχώρεσης των αμαρτιών, τότε έχουν την τάση να βρίσκουν τις ίδιες απαντήσεις, είτε βρίσκονται στην Ανατολή, είτε στη Δύση, στο Βορά ή στο Νότο!


Κ α λ η μ έ ρ α


Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Το προσωρινό σπίτι μας

ΟΡΘΟΤΟΜΗΣΗ




Β’ Ιωάν. 1-13

Στην εποχή μας, με τον τόσο έντεχνα επιχειρούμενο αποπροσανατολισμό και αλλοτρίωση, ανάγκη μεγάλη έχουμε ν’ ανασυνταχτούμε πνευματικά. Να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι η πίστη μας, ποια τα σύνορά μας τα πνευματικά και ποιος ο ιδιαίτερος σκοπός και το έργο της ζωής μας. Κι αφού το κάνουμε τούτο, να σταθούμε ορθοί και πιστοί στις επάλξεις. Ν’ αρνηθούμε το συμβιβασμό και την υποστολή. Να σταθούμε προσωπικοί και υπεύθυνοι. Να...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ



Αποκ.ιζ:1 Και ήλθεν εις εκ των επτά αγγέλων των εχόντων τας επτά φιάλας, και ελάλησε μετ' εμού, λέγων μοι· Ελθέ, θέλω σοι δείξει την κρίσιν της πόρνης της μεγάλης της καθημένης επί των υδάτων των πολλών,

Ένας από του επτά αγγέλους που εξέχεαν την κρίση του Θεού στη γη, ήρθε και μίλησε με τον Ιωάννη και του είπε ότι θα του έδειχνε την κρίση της πόρνης της μεγάλης.

Κ α λ η μ έ ρ α


Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Χ Ρ Ι Σ Τ Ι Α Ν Ι Κ Η Ζ Ω Η

Ο Θεός, ο Δημιουργός των πάντων είναι Παντοδύναμος, Παντογνώστης, πανταχού Παρών και Αιώνιος.

Ο θαυμαστός Θεός μας δημιούργησε τον άνθρωπο με το προνόμιο της λογικής και της ελεύθερης εκλογής γιατί ήθελε ένα λαό, ο οποίος κάτω από διάφορους πειρασμούς θα διάλεγε να Τον αγαπάει και να Τον υπηρετεί πάνω από καθετί άλλο.

ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ




Δανιήλ ι:1 – ια:1

Παρατήρησες μήπως τη διαφορά μεταξύ της συμπεριφοράς του Δανιήλ προς τον ουράνιο επισκέπτη του και αυτής που έδειχνε προς τους βασιλείς της γης; Σ’ εκείνους φαινόταν δυνατός, και σχεδόν άφοβος. Σήμερα τον βλέπουμε αδύνατο, άδειο και φοβισμένο. Ο λόγος είναι, πως μόνο εκείνοι που νιώθουν αδύνατοι και ταπεινοί μπροστά στο Θεό, μπορούν να είναι δυνατοί και άφοβοι μπροστά στους ανθρώπους.