Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ




Δανιήλ ι:1 – ια:1

Παρατήρησες μήπως τη διαφορά μεταξύ της συμπεριφοράς του Δανιήλ προς τον ουράνιο επισκέπτη του και αυτής που έδειχνε προς τους βασιλείς της γης; Σ’ εκείνους φαινόταν δυνατός, και σχεδόν άφοβος. Σήμερα τον βλέπουμε αδύνατο, άδειο και φοβισμένο. Ο λόγος είναι, πως μόνο εκείνοι που νιώθουν αδύνατοι και ταπεινοί μπροστά στο Θεό, μπορούν να είναι δυνατοί και άφοβοι μπροστά στους ανθρώπους.


Παρατήρησες ακόμα πως φαίνεται να υπάρχει ένα είδος πολέμου μεταξύ του αόρατου πνευματικού κόσμου (12,13), και πως χρειάστηκε ένας σκληρός αγώνας για να αποκτηθεί η νίκη; Βέβαια, οι γνώσεις μας για τέτοια θέματα είναι περιορισμένες, όμως φαίνεται καθαρά ότι οι προσευχές μας βοηθούν για την κινητοποίηση πνευματικών δυνάμεων, και εμποδίζουν τις δυνάμεις του Σατανά, κάνοντας έτσι το θέλημα του Θεού να επικρατεί πάνω στη γη.

Σημείωσες ότι ο Δανιήλ μιλά για τρεις περιπτώσεις στις οποίες «αγγίχτηκε»; Το πρώτο άγγιγμα του έδωσε ζωή, ξυπνώντας τον από μια κατάσταση πλήρους αδράνειας (10). Το δεύτερο άγγιγμα τον ικάνωσε να μιλήσει (16) με το θείο επισκέπτη του και το τρίτο άγγιγμα του έδωσε δύναμη (18), τον ενίσχυσε ώστε να μπορεί να υπηρετήσει. 

Μήπως όμως δεν υπάρχουν πανομοιότυπες καταστάσεις στην πείρα του πιστού ανθρώπου; Θυμήσου ξανά τον Παύλο και τις σχετικές εμπειρίες του και ρίξε μια ματιά στη δική σου ζωή, να δεις αν μπορείς να διαπιστώσεις όχι μόνο ίδια μονοπάτια, αλλά και ίδιες ευλογημένες επεμβάσεις.