Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Υπάρχει περίπτωση να χάσεις το θέλημα του Θεού στη ζωή σου;

Η διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να είναι μια τρομερή εμπειρία.

Ας πούμε, ότι σου προσφέρουν μια νέα θέση εργασίας σε άλλη πόλη; Πρέπει να την δεχτείς; Λοιπόν, αυτό εξαρτάται. Πως είναι τα σχολεία στην περιοχή; Πως είναι η κίνηση στους δρόμους; Μήπως υπάρχουν εγκαταστάσεις που είναι βλαβερές για την υγεία εκεί τριγύρω; Η αύξηση του μισθού, αξίζει το συναισθηματικό κόστος της μετακίνησης της οικογένειάς σου; Όλοι αυτοί οι παράγοντες δυσκολεύουν τη λήψη αποφάσεων.


Τώρα, πρόσθεσε σ’ όλα αυτά, το θέλημα του Θεού. Είναι πραγματικά στο θέλημα του Θεού να μετακινηθείς. Φαίνεται ότι είναι στο θέλημα του Θεού, αλλά ίσως να μην είναι. Τι γίνεται αν κάνεις ένα τρομερό λάθος και με κάποιο τρόπο χάσεις το θέλημα του Θεού; Θα καταλήξεις σε κάποιο πουργατόριο επειδή έχασες κατά λάθος το θέλημα του Θεού;

Ο φόβος να χάσει το θέλημα του Θεού, είναι αρκετός να παραλύσει κάθε Χριστιανό. Αλλά εδώ είναι το ερώτημα: μπορεί ένας Χριστιανός να χάσει το θέλημα του Θεού στη ζωή του; Υπάρχει περίπτωση, ολόκληρη η ζωή σου να είναι έξω από το αγαθό σχέδιο του Θεού για σένα;

Φαίνεται ότι η Αγία Γραφή διδάσκει ότι, ναι, μπορείς να χάσεις το θέλημα του Θεού. Διδάσκει όμως και ότι όχι, δεν μπορείς να χάσεις το θέλημα του Θεού.

Μπορείς να χάσεις το θέλημα του Θεού, αν...

Ο τρόπος για να χάσεις το θέλημα του Θεού είναι πραγματικά απλός: Αγνοώντας την Αγία Γραφή. Στην Αγία Γραφή, ο Θεός μας έχει πει τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε όταν είναι να πάρουμε μια απόφαση. Κατ’ αρχάς, πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε αν η απόφασή μας πηγαίνει ενάντια σε οτιδήποτε καθορίζεται επακριβώς στο λόγο Του. Η Αγία Γραφή είναι σαφής ότι η κοινωνία με άλλους πιστούς είναι απαραίτητη για την Χριστιανική μας αύξηση. Αν η καινούρια θέση σε αποκόπτει από την εκκλησία, δεν είναι στο θέλημα του Θεού για σένα να πάρεις αυτή τη δουλειά.

Δεύτερο, πρέπει να ζητάμε από τον Θεό να μας δίνει σοφία.

Ιακ.α:5,6 Εάν δε τις από σας ήναι ελλιπής σοφίας, ας ζητή παρά του Θεού του δίδοντος εις πάντας πλουσίως και μη ονειδίζοντος, και θέλει δοθή εις αυτόν. Ας ζητή όμως μετά πίστεως, χωρίς να διστάζη παντελώς·

Το να πάρεις σοφία από τον Θεό, δεν είναι μια μυστικιστική, υπερ-πνευματική εμπειρία. Σημαίνει ότι ζητάς από τον Θεό να σε βοηθήσει να σκέφτεσαι καθαρά και βιβλικά σχετικά με την απόφαση που έχεις μπροστά σου. Όταν ζητάμε σοφία, πρέπει να πιστεύουμε ότι ο Θεός θα μας την δώσει. Ο Θεός δεν προσπαθεί να κρύψει την καλή Του θέληση από εμάς. Θέλει να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το σωστό τρόπο βαδίσματος.

Τρίτο, πρέπει να ζητήσουμε τη γνώμη και άλλων.

Παρ.ιε:22 Όπου συμβούλιον δεν υπάρχει, οι σκοποί ματαιόνονται· εν δε τω πλήθει των συμβούλων στερεόνονται.

Αυτό είναι τόσο απλό. Το να βρεις το θέλημα του Θεού στη ζωή σου, είναι τόσο απλό όσο να ζητήσεις τη γνώμη άλλων, ευσεβών χριστιανών. Περιέγραψε την περίπτωσή σου, και μετά άφησε τον Θεό να σου μιλήσει μέσα από τις συμβουλές τους.

Δεν είναι δυνατόν να χάσεις το θέλημα του Θεού, αν...

Αν λαμβάνουμε υπόψη μας το λόγο του Θεού, δεν θα χάσουμε το θέλημα Του. Ο Θεός δεν κρύβει το θέλημά Του, ούτε προσπαθεί να μας μπερδέψει ώστε να πάρουμε μια λάθος απόφαση. Εάν αξιολογούμε την απόφασή μας μέσα από την Αγία Γραφή, ζητάμε σοφία και στη συνέχεια ζητάμε και τη γνώμη των άλλων, κάνουμε ό, τι ο Θεός περιμένει από εμάς. Υπόσχεται να μας καθοδηγήσει μέσω αυτής της διαδικασίας.

Δεν χρειάζεται να αναζητάμε μια μεγάλη, μυστικιστική, πνευματική αίσθηση, όταν είναι να πάρουμε αποφάσεις. Μην με παρεξηγήσετε, μερικές φορές ο Θεός μας δίνει ειρήνη για μια απόφαση, και αυτό είναι ευλογία. Αλλά αυτό δεν ισχύει για κάθε περίπτωση. Μερικές φορές μπορεί να μην αισθανόμαστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για μια απόφαση. Γενικά, τα συναισθήματα είναι πολύ κακό βαρόμετρο της αλήθειας. Μια αίσθηση ειρήνης μπορεί να έρθει από τον Θεό, αλλά μπορεί να προέλθει από πολλά άλλα πράγματα, όπως ένα ποτήρι κρασί ή ένα καλό υπνάκο. Επιπλέον, τι ακριβώς συνιστά το «σωστό» συναίσθημα όταν πρόκειται για μια απόφαση; Είναι η ειρήνη; Ή ίσως η χαρά; Ή μια αίσθηση ορθότητας;

Η Αγία Γραφή δεν μας λέει τι πρέπει να αισθανόμαστε σχετικά με τις αποφάσεις μας. Αντ’ αυτού, μας λέει πώς να παίρνουμε Βιβλικές αποφάσεις που τιμούν τον Θεό. Έτσι, αν έχεις να πάρεις μια μεγάλη απόφαση, μην έχεις παρακρούσεις. Αντ’ αυτού, τρέξε στο λόγο του Θεού, ζήτα σοφία, και πάρε συμβουλές τρίτων.