Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Σαν σήμερα (το μακελειό της Σαλονίκης)

Στα τέλη του 1350 (περίπου σαν σήμερα) ο στρατός της νέας Ρώμης με την υποστήριξη των οθωμανών και των μισθοφορικών συμμοριών της ολιγαρχίας της Θεσσαλονίκης εισβάλλει στην πόλη, σπέρνει το θάνατο, συλλαμβάνει και πουλά σαν σκλάβους χιλιάδες πολίτες και εγκαθιστά σαν επίσκοπο τον Γρηγόριο Παλαμά (ησυχαστή και τριαδιστή των άκρων). 

Με την επικράτηση των ησυχαστών ξεκινά από την καθεστωτική εκκλησία η μεθοδική επιβολή των εθίμων των ανατολικών θρησκειών στην χώρα μας, τα οποία αρχικά είχαν εισαχθεί μόνο στην αίγυπτο. 

Σε κάθε βουδιστή μοναχό, επιτρέπεται η κατοχή μικρού αριθμού προσωπικών αντικειμένων ανάμεσα στα οποία μια λεπίδα για το ξύρισμα του κεφαλιού και κομποσχοίνι για διαλογισμό.
Εκτός όμως από τους βουδιστές και ινδουιστές, και στους κύκλους των ισλαμιστών μυστικών αναπτύχθηκε η λεγόμενη συνεχής μνήμη του αλάχ, με την συνεχή επανάληψη των 99 ονομάτων του ή τη συνεχή επανάληψη ενός από αυτά. 

Για τη διευκόλυνση στην αναπόληση των ονομάτων των θεών τους χρησιμοποιούν το κομποσχοίνι, που έχει συνήθως 99 ή 33 κόμπους.