Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ



Παρόλο που ο Πέτρος και ο Παύλος είναι οι δύο κύριοι χαρακτήρες στην ιστορία της πρώτης Εκκλησίας όπως καταγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων, οι μελετητές του βιβλίου αυτού πρέπει να γνωρίσουν καλά τους κύριους χαρακτήρες, το ρόλο που έπαιξαν σ’ αυτή την ιστορία, και που θα βρουν τις αναφορές για το κάθε τι απ’ αυτά. Πρέπει να είναι τόσο πολύ εξοικειωμένοι μ’ αυτό το βιβλίο, ώστε αμέσως να μπορούν να ανατρέχουν στην ιστορία που αναφέρεται σ’ αυτούς τους χαρακτήρες. Μερικοί απ’ αυτούς αναφέρονται παρακάτω:


ΑΓΑΒΟΣ Πράξεις ια:28,   κα:10-11
Ο Άγαβος ήταν ένας προφήτης στην Ιερουσαλήμ. Ένας λιμός τον οποίο είχε προείπει ο Άγαβος συνέβη κατά τη βασιλεία του Κλαύδιου. Προειδοποίησε τον Παύλο για ότι θα του συνέβαινε στην Ιερουσαλήμ.

ΑΓΡΙΠΠΑΣ Πράξ. κε:13-27,   κς:1-32
Ο Αγρίππας ήταν ο Ηρώδης Αγρίππας ο δεύτερος, ο τελευταίος Ηρώδης. Ο Παύλος κήρυξε στον βασιλιά Αγρίππα, και σχεδόν τον έπεισε να γίνει χριστιανός.

ΑΝΑΝΙΑΣ Πράξ.ε:1-11
Ο Ανανίας και η γυναίκα του Σαπφείρα ήταν Χριστιανοί Ιουδαίοι στην Ιερουσαλήμ. Είπαν ψέματα στο Άγιο Πνεύμα και γι’ αυτό έπεσαν νεκροί. Αυτό απέδειξε ότι ο Ανανίας ήταν υποκριτής.

ΑΝΑΝΙΑΣ Πράξ.θ:10-18
Ο Ανανίας ήταν ένας Χριστιανός Ιουδαίος που ζούσε στη Δαμασκό. Ο Θεός τον χρησιμοποίησε να επιθέσει τα χέρια του πάνω στο Σαούλ απ’ την Ταρσό. Αυτός αναμφισβήτητα βάπτισε το Σαούλ. Ήταν ένας αφοσιωμένος άνθρωπος με καλή φήμη (Πράξεις κβ:12). Έδειξε κάποια επιφύλαξη στο να προσεγγίσει το διώκτη, αλλά υπάκουσε, δείχνοντας έτσι αφιέρωση στο θέλημα του Θεού, υπακοή και θάρρος.

ΑΠΟΛΛΩΣ Πράξ.ιη:24-28
Ο Απολλώς ήταν ένας διαβασμένος και ευφραδής Ιουδαίος από την Αλεξάνδρειας. Ήταν μαθητής του Ιωάννη του Βαπτιστή. Έδειξε ταπείνωση στο να διδαχτεί από τον Ακύλα. Έπειτα η διακονία του ήταν θαυμαστή στην Κόρινθο και σ’ όλη την Αχαΐα.

ΑΚΥΛΑΣ Πράξ.ιη:1-3, 18, 19, 26
Ο Ακύλας ήταν Ιουδαίος Χριστιανός και σκηνοποιός. Μαζί με τη γυναίκα του Πρίσκιλλα, φιλοξένησε τον Παύλο στην Κόρινθο. Τον συνόδεψε στην Έφεσο, όπου καθοδήγησε τον Απολλώ στο αληθινό ευαγγέλιο.

ΒΑΡΝΑΒΑΣ Πράξ. δ:36, 37    θ:27   ια:22-26   ιε:1, 2, 12
Ο Βαρνάβας ήταν Λευίτης από την Κύπρο. Φανέρωσε έναν όμορφο χριστιανικό χαρακτήρα με το να πουλήσει την περιουσία του, να βοηθήσει τον Παύλο φέρνοντάς τον στην Αντιόχεια, με το να είναι ο πρώτος ιεραπόστολος που είχε σταλεί έξω από την Εκκλησία, και με το να δώσει στον Ιωάννη Μάρκο μια δεύτερη ευκαιρία. Ολόκληρη η ζωή και η διακονία του ήταν αφιερωμένη στο κήρυγμα του ευαγγελίου και στην ενθάρρυνση των άλλων.

ΒΕΡΝΙΚΗ Πράξ.κε:23     κς:30
Η Βερνίκη ήταν η αδελφή του Αγρίππα του Β’. Είχε πολύ καλή υπόληψη και ήταν με τον Αγρίππα όταν ο Παύλος κήρυξε σ’ αυτόν.

ΚΛΑΥΔΙΟΣ ΛΥΣΙΑΣ Πράξ.κβ:24     κγ:22-35
Ο Κλαύδιος Λυσίας ήταν ο Ρωμαίος χιλίαρχος στην Ιερουσαλήμ που προστάτεψε τον Παύλο από τον Ιουδαϊκό όχλο και τον έστειλε στην Καισάρεια υπό φύλαξη.

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ Πράξ.ι:1-48
Ο Κορνήλιος ήταν ένας ευσεβής Ρωμαίος εκατόνταρχος στην Καισάρεια. Αυτός και ο οίκος του ήταν οι πρώτοι Εθνικοί που δέχτηκαν το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού.

ΚΡΙΣΠΟΣ Πράξ.ιη:8
Ο Κρίσπος ήταν ο αρχισυνάγωγος στην Κόρινθο, ο οποίος σώθηκε μέσω του κηρύγματος του Παύλου.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Πράξ.ιθ:24-41
Ο Δημήτριος ήταν ένας αργυροκόπος στην Έφεσο, ο οποίος προξένησε οχλαγωγία επειδή οι δουλειές του υπέστησαν ζημιά από το κήρυγμα του Παύλου.

ΕΛΥΜΑΣ Πράξ.ιγ:6-12
Ο Ελύμας ήταν Ιουδαίος, Βαρ-ιησούς, ο οποίος προσπάθησε να εμποδίσει το Ρωμαίο ανθύπατο στην Πάφο ν’ ακούσει το ευαγγέλιο. Κτυπήθηκε με τύφλωση για κάποιο διάστημα.

ΦΗΛΙΞ Πράξ.κδ:24-27
Ο Φήλιξ ήταν ηγεμόνας της Ιουδαίας, ο οποίος είχε παντρευτεί μια Ιουδαία γυναίκα, την Δρουσίλλη. Έτρεμε με το κήρυγμα του Παύλου. Έδειξε την αδυναμία του χαρακτήρα του με το να θέλει να ευχαριστήσει τους Ιουδαίους και να πάρει αμοιβή. Άφησε τον Παύλο στην φυλακή.

ΦΗΣΤΟΣ Πράξ.κε,  κς
Ο Φήστος ήταν ο διάδοχος του Φήλικα. Άκουσε την υπεράσπιση του Παύλου και ήταν ικανοποιημένος που ο Παύλος ήταν αθώος.

ΓΑΛΛΙΩΝ Πράξ.ιη:12-17
Ο Γαλλίων ήταν ο ανθύπατος της Αχαΐας. Αρνήθηκε ν’ ακούσει τις κατηγορίες των Ιουδαίων εναντίον του Παύλου.

ΓΑΜΑΛΙΗΛ Πράξ.ε:34-39
Ο Γαμαλιήλ ήταν νομοδιδάσκαλος, Φαρισαίος και μέλος του συνεδρίου. Ήταν ο δάσκαλος του Παύλου. Έδειξε τη σοφία του με το να αποτρέψει το διωγμό των αποστόλων.

ΙΑΚΩΒΟΣ Πράξ.ιβ:2
Ο Ιάκωβος ήταν ένας απ’ τους δώδεκα αποστόλους, και αδελφός του αποστόλου Ιωάννη. Ήταν ο πρώτος απόστολος ο οποίος μαρτύρησε με το διωγμό του Ηρώδη.

ΙΑΚΩΒΟΣ Πράξ.ιε:13
Ο Ιάκωβος ήταν γιος του Ιωσήφ και της Μαρίας, αδελφός του Ιησού. Έγινε ποιμένας στην Ιερουσαλήμ και προέδρευε του πρώτου εκκλησιαστικού συνεδρίου. Έγραψε την Επιστολή του Ιακώβου.

ΙΑΣΩΝ Πράξ.ιζ:5-9
Ο Ιάσονας ήταν ένας Χριστιανός στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος φιλοξένησε τον Παύλο και γι’ αυτό διώχτηκε.

ΙΟΥΛΙΟΣ Πράξ.κζ:1, 42, 43
Ο Ιούλιος ήταν ο εκατόνταρχος, ο οποίος μετέφερε τον Παύλο σαν φυλακισμένο στην Ρώμη.

ΙΟΥΣΤΟΣ Πράξ.α:23
Ο Ιούστος ονομαζόταν επίσης Βαρνάβας. Ήταν ένας απ’ αυτούς που θεωρείτο ότι θα κάλυπτε την θέση του Ιούδα του Ισκαριώτη.

ΛΟΥΚΑΣ Πράξ.ις:10
Ο Λουκάς ήταν ο συγγραφέας των Πράξεων των αποστόλων. Ήταν ο αγαπημένος ιατρός και σύντροφος του Παύλου. Συνάντησε την ομάδα του Παύλου στην Τρωάδα.

ΛΥΔΙΑ Πράξ.ις:14-15
Η Λυδία ήταν μια γυναίκα από τα Θυάτειρα, η οποία ζούσε στους Φιλίππους. Πουλούσε τα βαμμένα ενδύματα των Θυάτειρων. Ήταν η πρώτη Ευρωπαία πιστή και φιλοξένησε τον Παύλο στο σπίτι της.

ΜΑΡΚΟΣ Πράξ.ιγ:5, 13   ιε:37-39
Ο Ιωάννης Μάρκος ήταν ο γιος της Μαρίας, της αδελφής του Βαρνάβα. Συνόδευε τους αποστόλους στο πρώτο τους αποστολικό ταξίδι αλλά επέστρεψε στην Πέργα. Αργότερα ο Βαρνάβας αποχωρίστηκε από τον Παύλο με σκοπό να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Ο Μάρκος έγινε ωφέλιμος διάκονος και έγραψε το δεύτερο Ευαγγέλιο.

ΜΑΡΙΑ Πράξ.ιβ:12
Η Μαρία ήταν η μητέρα του Μάρκου. Οι χριστιανοί συναντιόνταν για προσευχή στο σπίτι της κατά την διάρκεια της φυλάκισης του Πέτρου. Πιστεύεται ότι το σπίτι της ήταν ένα από τα μέρη συνάντησης των πρώτων Χριστιανών. Προφανώς ήταν μια εύπορη γυναίκα.

ΜΑΤΘΙΑΣ Πράξ.α:21-26
Ο Ματθίας εκλέχτηκε να πάρει τη θέση του Ιούδα σαν ένας απ’ τους δώδεκα αποστόλους.

ΠΑΥΛΟΣ Πράξ.ζ:58   η:1    Κεφάλαια θ ως κη
Ο Παύλος ήταν ο μεγάλος απόστολος των Εθνικών. Το Εβραϊκό του όνομα ήταν Σαούλ, και ήταν γηγενής της Ταρσού. Είχε ανώτατη μόρφωση. Το μεγάλο χαρακτηριστικό του ήταν η τέλεια αφοσίωσή του στο θέλημα του Θεού. «Ούτω πρόθυμος είμαι, το κατ’ εμέ» (Ρωμ.α:15) εκφράζει αυτή την αφοσίωση. Το απέδειξε στην διακονία του σε πολλές περιπτώσεις.

ΠΕΤΡΟΣ Πράξ.α ως ιβ
Ο Πέτρος ήταν ο απόστολος, τον οποίο έκλεξε ο Ιησούς να γίνει ο πρώτος κήρυκας του ευαγγελίου και κατά συνέπεια να ξεκλειδώσει την πόρτα της Βασιλείας. Ήταν ένας άνθρωπος μεγάλης σοβαρότητας, αυθόρμητος, και είχε προσόντα ηγέτη.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ    Πράξ.  ς:5    η:4-8,  26-39    κα:8, 9
Ο Φίλιππος ήταν ένας από τους πρώτους διακόνους και έγινε ένας δυνατός ευαγγελιστής. Ήταν ο πρώτος που κήρυξε το ευαγγέλιο στην Σαμάρεια, βάπτισε τον ευνούχο, και συνέχισε για την Καισάρεια. Είχε τέσσερις αδελφές οι οποίες είχαν το χάρισμα της προφητείας.

ΡΟΔΗ  Πράξ.ιβ:13-16
Η Ρόδη ήταν υπηρέτρια της μητέρας του Μάρκου και αναγνώρισε τον Πέτρο που κτυπούσε την πόρτα στο προαύλιο.

ΣΚΕΥΑ  Πράξ.ιθ:14-16
Ο Σκευά ήταν ένας Ιουδαίος αρχιερέας του οποίου οι επτά υιοί προσπάθησαν να εκβάλλουν ένα δαιμόνιο χρησιμοποιώντας το όνομα του Ιησού.

ΣΕΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ  Πράξ.ιγ:7-12
Ο Σέργιος Παύλος ήταν ο Ρωμαίος ανθύπατος της Κύπρου.

ΣΙΛΑΣ Πράξ.ιε:22, 27, 32     ιε:40     ις:19, 25    ιη:5
Ο Σίλας ήταν μέλος της εκκλησίας της Ιερουσαλήμ και είχε εξουσιοδοτηθεί να αναφέρει την απόφαση του εκκλησιαστικού συνεδρίου στην Αντιόχεια. Έγινε σύντροφος του Παύλου στο δεύτερο ταξίδι. Στις επιστολές αποκαλείται Σιλβάνος.

ΣΙΜΩΝ Πράξ.η:9-24
Ο Σίμων ήταν ένας μάγος από τη Σαμάρεια, ο οποίος δέχτηκε βίαια επίπληξη από τον Πέτρο όταν προσπάθησε ν’ αγοράσει τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος.

ΣΩΣΘΕΝΗΣ Πράξ.ιη:17
Ο Σωσθένης ήταν ο αρχισυνάγωγος στην Κόρινθο. Είχε συλληφθεί και κτυπηθεί από τους Έλληνες.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ  Πράξ. ς,  ζ
Ο Στέφανος ήταν ένας από τους πρώτους διακόνους κι έγινε ο πρώτος χριστιανός μάρτυρας. Ήταν άντρας μεγάλης πίστης και ήταν ένας πολύ δυνατός κήρυκας.

ΤΕΡΤΥΛΛΟΣ Πράξ.κδ:1-8
Ο Τερτύλλος ήταν ρήτορας τον οποίο είχαν προσλάβει οι Ιουδαίοι να εκφωνήσει την κατηγορία εναντίον του Παύλου.

ΤΙΜΟΘΕΟΣ Πράξ.ις:1, 3
Ο Τιμόθεος καταγόταν από τα Λύστρα. Η μητέρα του ήταν Ιουδαία και ο πατέρας του Έλληνας. Για ν’ αποφύγει την κριτική από τους Ιουδαίους ο Παύλος τον ανάγκασε να περιτμηθεί. Ήταν σύντροφος του Παύλου κι έγινε ένας πολύ επιτυχημένος υπηρέτης του Ευαγγελίου.

ΤΙΤΟΣ  Πράξ.ιε:2    Γαλ.β:1-3
Ο Τίτος συνόδευε τον Παύλο στην Ιερουσαλήμ ώστε να παρευρεθεί στο πρώτο εκκλησιαστικό συνέδριο, το οποίο εξέταζε το κατά πόσον ήταν απαραίτητη η περιτομή στους Εθνικούς. Ο Τίτος ήταν Έλληνας αλλά δεν του ζητήθηκε να περιτμηθεί. Έγινε υπηρέτης του ευαγγελίου και σύντροφος του Παύλου.

ΤΥΡΑΝΝΟΣ Πράξ.ιθ:9
Ο Τύραννος είχε ένα σχολείο στην Έφεσο το οποίο επέτρεψε να χρησιμοποιήσει ο Παύλος αφότου δεν χρησιμοποιούσε πια τη συναγωγή.