Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ



Τελικά, αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα: Είναι σωστό;

Πάρα πολλές φορές οι ερωτήσεις που κάνουμε είναι: «Μου αρέσει;», «Με κάνει να αισθάνομαι όμορφα;».

Ας φανταστούμε έναν άνθρωπο που μόλις πληροφορήθηκε ότι έχει καρκίνο. Θα ήταν παράξενος χαρακτήρας αν διατυμπάνιζε με χαρά το νέο. Το πιθανότερο όμως είναι ότι θα στεναχωρηθεί πολύ με τη διάγνωση. Υποθέτω ότι θα μπορούσε να διαλέξει να ζει σ ‘έναν φανταστικό κόσμο, όπου δεν υπάρχει καρκίνος. Ίσως έτσι αισθανθεί καλύτερα, αλλά δεν θα είναι καλύτερα. Η ελπίδα του βρίσκεται πράγματι στο να αποδεχθεί τη διάγνωση και να υποβληθεί στην κατάλληλη θεραπεία.


Σύμφωνα με τη Βίβλο, η πλειοψηφία των ανθρώπων βρίσκεται στην «οδό της απώλειας», άρρωστοι για θάνατο με την πιο απελπιστική αρρώστια. Το 98% των ανθρώπων στην Ασία είναι χωρίς ελπίδα. Και αυτοί αποτελούν τον μισό πληθυσμό της γης. Αν ο κίνδυνος τους είναι αληθινός, τότε χρειάζονται κατεπειγόντως επίμονες προσπάθειες για τη θεραπεία τους. Και κανένας δεν βοηθιέται πραγματικά αν αρνούμαστε το γεγονός (ακόμη κι αν αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κοιμηθούμε πιο ήσυχα).

Είναι αλήθεια ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δεν το πιστεύουν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο «καλός Μουσουλμάνος» και οι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις είναι αποδεκτοί στον Θεό. Πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία γι’ αυτούς που δεν άκουσαν ποτέ το Ευαγγέλιο. Πολλοί, απλούστατα, δεν πιστεύουν στην κόλαση. Και άλλοι που κρατούν το δόγμα περί κόλασης στο πιστεύω τους το αρνούνται στην πρακτική τους, κατεβάζοντας την ιεραποστολή σε κοινωνικό έργο με Χριστιανικό χαμόγελο. Δεν εκπληρώνουμε τη Μεγάλη Αποστολή να μεταδώσουμε το Ευαγγέλιο σε όλη την κτίση, αν δίνουμε μόνο τσάι και κρουασάν, προσφέρουμε μουσικές βραδιές και γεύματα αγάπης.

Το συμπέρασμα είναι αναπόδραστο. Οι περισσότεροι Χριστιανοί σήμερα, ακόμη και οι σταθερά Βιβλικοί, δεν πιστεύουν ότι οι μη Χριστιανοί είναι χαμένοι και ότι χρειάζονται σωτηρία.

Ποια είναι η αλήθεια για το μέλλον των ανθρώπων; Μπορούμε να την βρούμε εξετάζοντας τι πιστεύουν οι περισσότεροι; Η πλειοψηφία των ανθρώπων πίστευε παλιά ότι η γη είναι επίπεδη. Αλλά δεν είναι! Και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να πιστέψουμε ότι οι σημερινές απόψεις της πλειοψηφίας είναι σωστότερες.

Βέβαια, το πρόβλημα των ανθρώπων του Μεσαίωνα ήταν ότι δεν μπορούσαν να κοιτάξουν τη γη από την κατάλληλη οπτική γωνία. Δεν είχαν τα επιστημονικά όργανα για να βρουν τις σωστές απαντήσεις. Και οι πατροπαράδοτες αντιλήψεις τους έτσι κι αλλιώς τους εμπόδιζαν να φθάσουν στις σωστές απόψεις.

Αυτό είναι και το σημερινό πρόβλημα με το ζήτημά μας, του πώς βλέπει ο Θεός αυτόν που δεν πιστεύει στον Χριστό. Και, ο καλύτερος ακόμη από εμάς τους ανθρώπους μπορεί να κοιτάξει μόνο με τα μάτια ενός σκουληκιού τον Θεό. Και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν προκαταλήψεις, που αποκλείουν εξαρχής ορισμένα ενδεχόμενα. Πόσο συχνά έχεις ακούσει ανθρώπους να λένε: «Ο Θεός μου ποτέ δεν θα έστελνε κάποιον στην κόλαση» ή «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν Θεό αγάπης να ενεργεί με τέτοιο τρόπο».

Όταν οι άνθρωποι στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης έλεγαν ότι δεν μπορούν να φανταστούν έναν Θεό να κάνει το ένα ή το άλλο, η προφητική απάντηση ήταν: Διότι αι βουλαί μου δεν είναι βουλαί υμών ουδέ οδοί υμών αι οδοί μου, λέγει Κύριος. Αλλ' όσον είναι υψηλοί οι ουρανοί από της γης, ούτως αι οδοί μου είναι υψηλότεραι των οδών υμών και αι βουλαί μου των βουλών υμών.. (Ησ.νε:8-9).  Με άλλα λόγια, η ανθρώπινη φαντασία δεν δίνει σωστές απαντήσεις για τον Θεό. Ούτε μπορούμε να μάθουμε πώς θα συμπεριφερόταν ο Θεός βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι καλοί άνθρωποι.

Αν θέλουμε να μάθουμε τι σκέφτεται ο Θεός γι’ αυτόν που δεν πιστεύει στον Χριστό, και τι θα κάνει μαζί του, τότε ο ίδιος ο Θεός πρέπει να μας το πει.

Όταν πίστεψες εσύ στον Ιησού σαν Σωτήρα σου, Κύριο σου και Θεό σου, δεν επιβεβαίωνες ότι απλά ο Ιησούς είναι κάποιος αρκετά καλός τύπος. Είναι ο Θεός, και γι’ αυτό γνωρίζει στον υπέρτατο βαθμό για ποια πράγματα μιλάει. Πίστεψες ότι έχει τις σωστές απαντήσεις.

Θυμάσαι τι αγώνα έκανες προσπαθώντας να ευθυγραμμίσεις τις μοντέρνες ιδέες σου με τη σεξουαλική ηθική του Ιησού; Τι αναστάτωση ήταν για σένα να συμφωνήσεις με τον Χριστό γι’ αυτό το θέμα! 

Θυμάσαι ότι είχες καταλάβει ότι θα συναντούσες προβλήματα αν συμφωνούσες με τον Χριστό; Ολόκληρη η ζωή σου στρεφόταν γύρω από αξίες και σχέσεις που δεν μπορούσες να τις διατηρήσεις αν επρόκειτο να ακολουθήσεις τον Χριστό. Σου κόστισε πολύ να τακτοποιήσεις αυτό το θέμα. Λοιπόν, δεν άξιζε;

Τώρα λοιπόν έχεις να αντιμετωπίσεις αυτά που λέει ο Χριστός για τον Θεό και τον μη πιστό. Δεν βλέπει τα πράγματα όπως τα βλέπουμε εμείς, από το ύψος του σκουληκιού (Ιωαν.γ:11-13, 31). Ξέρει αυτά για τα οποία μιλάει. Και υπάρχουν περισσότερα για την κόλαση μέσα στα Ευαγγέλια απ’ ότι οπουδήποτε αλλού μέσα στην Αγία Γραφή. Νομίζω, όμως, ότι πρέπει να κοιτάξεις κατευθείαν μέσα στη Γραφή. Γιατί ο Χριστός δεν δίδαξε μόνο ο ίδιος την αλήθεια. Δήλωσε ακόμη ξεκάθαρα ότι όλα όσα λέει η Παλαιά Διαθήκη τα θεωρεί λόγια του Θεού - σφραγισμένα με τη δική Του αυθεντία.

Τι θα έλεγες λοιπόν, να δοκιμάσεις αρχίζοντας με τη Γένεση και να εξετάσεις βήμα προς βήμα τις σκέψεις του Θεού ως προς το πόσο χαμένοι είναι οι άνθρωποι; Πιστεύω ότι θα σε συνταράξουν τόσο πολύ, όσο σε είχαν συνταράξει κι εκείνα για το σεξουαλικό ζήτημα.

Ο καρκίνος χρειάζεται θεραπεία - όχι αντιρρήσεις!