Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

4 λόγοι που δεν πρέπει να ακούς μη αποστολικό κήρυγμα

Στις μέρες μας, πολλοί πιστοί απομακρύνονται από την πίστη, λόγω ψευδοδιδασκάλων.  Κάποτε δεν επιτρεπόταν να ανέβει στον άμβωνα της εκκλησίας κάποιος που δεν διδάσκει το αποστολικό μήνυμα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει δραστικά.

Δεν είμαι σίγουρος, αν αυτό είναι η επιθυμία να δουν την εκκλησία τους να αυξάνει, και γι’ αυτό επιτρέπουν σε ψευδοδιδασκάλους να κηρύττουν από τον άμβωνά τους.  Ή μήπως είναι επιθυμία για δόξα και φήμη, από αυτούς τους τάχα διάσημους ιεροκήρυκες. Έτσι, στις μέρες μας, δεν είναι ασυνήθιστο να δεις σαν ομιλητή συνεδρίου ένα Τριαδικό και Πατερικό κήρυκα.


Ο Παύλος λέει στην Α’ Τιμ.δ:1 «Το δε Πνεύμα ρητώς λέγει ότι εν υστέροις καιροίς θέλουσιν αποστατήσει τινές από της πίστεως, προσέχοντες εις πνεύματα πλάνης και εις διδασκαλίας δαιμονίων,….». 

Ήταν προφητευμένο πριν πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια, ότι πολλοί θα αποστατήσουν από την πίστη λόγω αυτών των πνευμάτων πλάνης.  Το βλέπουμε παντού.  Στο YouTube, στο Facebook, στην τηλεόραση, βλέπεις αυτούς τους «άνετους» κήρυκες να ζητάνε χρήματα για τη «διακονία» τους, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν άλλο ένα σπίτι, άλλο ένα οικόπεδο, ένα ιδιωτικό τζετ, τέλος πάντων!

Ακόμη, πολλοί «πιστοί» (;) ακούν αυτούς τους κήρυκες λόγω της φήμης που έχουν και της διαφήμισης που τους γίνεται.  Τους αρέσει ο τρόπος που αγγίζουν τα συναισθήματά τους, αλλά όχι την καρδιά τους. Οι «εκκλησίες» εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τα συναισθήματα και τις ευαισθησίες τους,  αντί από το Άγιο Πνεύμα.

Ως εκ τούτου, έχω δει εκκλησίες που έλεγαν ότι είναι μονοθεϊστικές, να απομακρύνονται από το μήνυμα του μονοθεϊσμού και του αγιασμού σε μια προσπάθεια να γίνουν κατάλληλες ώστε να γεμίσουν από κόσμο.  Αλλά ποιο είναι το νόημα να γεμίσεις τις καρέκλες αν οι ψυχές δεν έχουν ελευθερωθεί; Μήπως ο πραγματικός λόγος είναι τα χρήματα;

Επίσης, ξέρω φίλους, που έχουν σιγά-σιγά απομακρυνθεί από το αποστολικό κήρυγμα, ακούγοντας αυτούς τους άνετους κήρυκες.  Ακόμη, αρχίζουν να πιστεύουν ότι αυτοί οι κήρυκες κηρύττουν την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, μόλις έχουν τυφλωθεί όσο αφορά στα πράγματα του Θεού.

Πιστεύω ότι όλα για την αποστασία ξεκινούν, όταν αρχίσει κάποιος να ακούει αυτούς τους «διάσημους» κήρυκες.  Γι’ αυτό είναι καλό να φυλάει κανείς την καρδιά του, απ’ οτιδήποτε δεν είναι αλήθεια.  Δεν με νοιάζει πόσο έξυπνος ή σοφός είναι κάποιος.  Αρνούμαι να τον αφήσω να κηρύττει τη διδασκαλία του στο πνεύμα μου. Πιστεύω ότι ένας χριστιανός δεν πρέπει να ακούει μη αποστολικό κήρυγμα.

Οι 4 λόγοι:

1.  Είναι πνεύμα πλάνης

Ο Ιησούς είπε, «οι λόγοι, τους οποίους εγώ λαλώ προς εσάς, πνεύμα είναι».  Άρα, οι λέξεις που εκφωνούνται έχουν ένα πνεύμα πίσω από αυτές.  Γι’ αυτό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να γνωρίζουμε τι πνεύμα ακούμε.

Μπορείτε να καταλάβετε το πνεύμα της πλάνης, από το μήνυμα του εφησυχασμού που κρύβεται από πίσω (ο Θεός είναι αγάπη, ο Θεός είναι καλός, κτλ, κτλ).  Όλη τους η προσπάθεια είναι να σε κάνουν να αισθανθείς όμορφα, μια «θετική ενέργεια», ας πούμε!!. Οι ψευδοδιδάσκαλοι αποφεύγουν κάθε μήνυμα που περιλαμβάνει μετάνοια. Αυτό ακριβώς είναι που ο Παύλος προειδοποίησε στην Α’ Τιμ.δ:1.

2.  Οδηγεί σε σύγχυση

Μετά που θα ακούσεις πολλά τέτοια κηρύγματα, φυσικά θ’ αρχίσεις να πιστεύεις αυτά που διδάσκονται. Αυτό θα σε κάνει να απορρίψεις ό, τι έχεις μάθει για την αποστολική πίστη.  Σε παρακαλώ, πίστεψέ με, ότι τα πνεύματα θα κάνουν οτιδήποτε, προκειμένου να πιστέψεις το ψέμα.

Η Εύα έφαγε τον απαγορευμένο καρπό στην Εδέμ και είναι ακριβώς αυτό που θα συμβεί σε όποιον αρχίσει να ακούει αυτό το πνεύμα. Θα σε κάνει να αναρωτιέσαι για πράγματα που ο Θεός έχει μιλήσει ακριβώς.  Μετά, θα διαστρεβλώσει τη Γραφή να ταιριάζει με την αμαρτία, να την κάνει να φαίνεται εντάξει.

3.  Δεν αλλάζει τη ζωή

Μόνο η αλήθεια μπορεί να μας ελευθερώσει.  Έτσι, αν η αλήθεια δεν κηρύττεται ή δεν διδάσκεται, δεν γίνεται καμία αλλαγή.  Αυτοί οι ψευδοδιδάσκαλοι ακριβώς θα σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά μέσα στην αμαρτία σου και στα δεσμά σου. Ξέρουν να διαλέγουν τα εδάφια που τους βολεύουν, παραβλέποντας τα πιο σημαντικά μέρη.

Όμως, εμείς, διαταχτήκαμε από τον Ιησού να διδάσκουμε και να κηρύττουμε μετάνοια. Μόνο η αλήθεια μπορεί να κάνει μια ψυχή να έρθει σε μετάνοια και να αλλάξει τη ζωή της με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος.  Οι περιστάσεις σ’ αυτό τον κόσμο δεν βοηθάνε και τα εφησυχαστικά μηνύματα δεν μπορούν να ελευθερώσουν από την αμαρτία.  Μόνο η αλήθεια ελευθερώνει. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι προσβάλλεται η πλειοψηφία των ανθρώπων, επειδή ο λόγος του Θεού είναι δίστομος μάχαιρα και διέρχεται μέχρι διαιρέσεως ψυχής τε και πνεύματος, αρμών τε και μυελών, και διερευνά τους διαλογισμούς και τας εννοίας της καρδίας.

4.  Αν το κάνεις, είναι σαν να το εγκρίνεις

Αν κάποιος που δεν γνωρίζει την αλήθεια σε δει να ακούς μη αποστολικό κήρυγμα, τότε πώς θα ξέρει τη διαφορά;  Δεν μπορείς να είσαι σαν τον υποκριτή πατέρα που καπνίζει, αλλά λέει στα παιδιά του να μην καπνίζουν. Πρέπει να εγκαταλείψεις κάθε τι κακό και αμαρτωλό.

Όταν οι άπιστοι σε δουν να ακούς την αλήθεια, τότε θα ξέρουν ότι υπάρχει διαφορά.  Η Γραφή μας λέει να απομακρυνόμαστε από εκείνους που αρνούνται τη δύναμη της αλήθειας. 

Υ.Γ. Οι ψευδοδιδάσκαλοι δεν είναι απαραίτητο να είναι "διάσημοι", υπάρχουν πάρα πολλοί που προσπαθούν να τους μοιάσουν, και λένε τα ίδια πράγματα. Κάντε μια βόλτα στο FB!