Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ένα εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από παθήσεις του θυρεοειδούς

Τα νοσήματα του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και ο καρκίνος, αυξάνονται σήμερα σε όλο τον κόσμο.


Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που επηρεάζουν κάθε κύτταρο και όργανο του σώματος και είναι ο ρυθμιστής του μεταβολισμού, δηλαδή της παραγωγής ενέργειας από την τροφή και το οξυγόνο, καθώς και της καρδιακής συχνότητας. 


Τα νοσήματα του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και ο καρκίνος, αυξάνονται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Ηashimoto αποτελεί την πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού και την πιο συχνή νόσο του αδένα. 

Τα συμπτώματα, πολλές φορές, είναι ήπια ή γίνονται αντιληπτά μόνο μετά από προσεκτική κλινική εξέταση. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσκολίες σε πολλούς ασθενείς να καταλάβουν την πάθηση τους.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνές, με τις γυναίκες να πλήττονται έως και πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες. Την ίδια στιγμή, σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφεται αύξηση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά. Επιπλέον, ο καρκίνος του θυρεοειδούς εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική αύξηση, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στη χώρα μας. Από τις τέσσερις μορφές του, ουσιαστική αύξηση παρουσιάζει ο θηλώδης, ιδιαίτερα το θηλώδες μικροκαρκίνωμα.