Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Είμαι χριστιανός; (συνέχεια του χθεσινού τεστ)



Μπορεί να σκέφτεσαι ότι είμαι λίγο απότομος. Πώς θα περίμενες να είμαι, αν ένα τρένο κινείται αργά μπροστά μου και βλέπω το μικρό μου εγγόνι μόλις μερικά εκατοστά μακριά απ' τον τροχό. Περιμένεις να του ψιθυρίσω στο αυτί: «Κάνε πίσω, παιδί μου». Περιμένεις να μην ταραχτώ καθόλου, αλλά να κάνω μια ευγενική κίνηση με το χέρι μου; Ή θα περίμενες να ουρλιάξω: «Μηηηηηηηηηηη!!!!» Πώς περιμένεις να κηρύξω γι' αυτά τα πράγματα; Ας πάρουμε αυτή την κρυφή ζωή σου και να τη συγκρίνουμε με το λόγο του Θεού.

Α’ Ιωάν.α:5 Και αύτη είναι η επαγγελία, την οποίαν ηκούσαμεν απ' αυτού και αναγγέλλομεν προς εσάς, ότι ο Θεός είναι φως και σκοτία εν αυτώ δεν υπάρχει ουδεμία.


Τι σημαίνει αυτό; Όπως σε όλα τα γραφτά του Ιωάννη, αφήνει τα πράγματα ανοιχτά. Πιστεύω ότι, καθώς κοιτάζεις μέσα σ' αυτό το κείμενο, θα ανακαλύψεις ότι υπάρχουν δύο πράγματα. Πρώτα απ' όλα όποτε μιλάμε για φως και το βλέπουμε αυτό στον Ιωάννη κεφ.γ', μιλάμε για αγιασμό, δικαιοσύνη. Ο Θεός είναι ένας άγιος και δίκαιος Θεός. Δεν έχει αμαρτία, δεν έχει ψεγάδι, δεν έχει σκιά, ούτε ίχνος ανηθικότητας μέσα Του. Ο Θεός δεν μπορεί να πειραστεί. Εσύ μπορείς να πειραστείς γιατί υπάρχει ακόμα ένα στοιχείο του κακού μέσα σου που παρασύρεται προς το κακό. Ο Θεός δεν έχει κακό μέσα Του. Το κακό δεν μπορεί να Τον ελκύσει. Το απαξιώνει. Το περιφρονεί. Είναι άγιος.

Όμως, αυτό δεν είναι η κύρια έννοια του Ιωάννη εδώ. Ο Ιωάννης συνδιαλέγεται με μια ομάδα ψευδοπροφητών που βασικά λένε σε όλους ότι ο Θεός είναι ένας πολύ σκοτεινός, ομιχλώδης και κρυφός χαρακτήρας και ότι η γνώση για το Θεό είναι εσωτεριστική. Είναι κρυμμένη και σκοτεινή και μόνο ελάχιστοι άνθρωποι τη γνωρίζουν. Και πιστεύω ότι ο Ιωάννης αντικρούει αυτούς τους ψευδοπροφήτες και λέει ότι ο Θεός είναι φως. Κι εννοεί αυτό: Ο Θεός μας αποκάλυψε ποιος είναι, μας αποκάλυψε και το θέλημά Του. Το έκανε πολύ ξεκάθαρο.

Τι είδους θεό έχουμε; Είναι αυτό το είδος του θεού, στον οποίο μπορείς να προσεύχεσαι, αλλά δεν μπορείς να ορίσεις ποιος είναι. Είναι ένας θεός για τον οποίο μπορείς να μιλήσεις σε μια συζήτηση, αλλά δεν μπορείς να καθορίσεις ποιο είναι το θέλημά του. Βέβαια, αυτός είναι ένας καλός θεός για να έχεις. Γιατί; Διότι δεν είσαι πλέον υπόλογος σε έναν τέτοιο θεό. Δεν ξέρεις ποιος είναι και δεν ξέρεις τι θέλει, έτσι απλά κάνεις ό,τι η σαρκική, πονηρή καρδιά σου θέλει να κάνεις. Είναι πολύ βολικός θεός και αυτό είναι το είδος του θεού που έχουν κάποιοι υποτιθέμενοι Χριστιανοί.

Ο Ιωάννης όμως αντιμάχεται σ' αυτό και λέει: Όχι, φίλε μου, ο Θεός σου έχει πει ακριβώς ποιος είναι και ο Θεός σου έχει πει ακριβώς τι απαιτεί από σένα. Δεν είναι ένας κρυφός Θεός. Τώρα που το μάθαμε αυτό, ας πάμε στο επόμενο εδάφιο.

Λέει το εξής: «Αν πούμε ότι έχουμε κοινωνία μαζί Του...» Τι σημαίνει αυτό; Αν πούμε ότι είμαστε σωσμένοι, είναι ακριβώς αυτό που σημαίνει. Αν πούμε ότι Τον γνωρίζουμε, αν πούμε ότι μένουμε εν Αυτώ. Για τόσα πολλά χρόνια, διδαχτήκαμε ότι η Α' Ιωάννου μιλάει για τη διαφορά μεταξύ ενός Χριστιανού που βαδίζει σε κοινωνία με το Θεό κι ενός Χριστιανού που δεν βαδίζει έτσι. Αν πούμε δηλαδή ότι γνωρίζουμε Αυτόν, κι όμως περπατάμε μέσα σε σκοτάδι, απλά είμαστε συγχυσμένοι Χριστιανοί. Δεν εννοεί αυτό το εδάφιο.

Αυτό που λέει το εδάφιο είναι: «Αν πούμε ότι έχουμε κοινωνία μαζί Του και περπατάμε στο σκοτάδι, λέμε ψέματα και δεν πράττουμε την αλήθεια». Αν πούμε ότι είμαστε Χριστιανοί και όμως περπατάμε στο σκοτάδι, λέμε ψέματα. Θα μου πεις, «Ναι, αλλά δεν ξέρεις την καρδιά μου».

Το θέμα αυτή τη στιγμή δεν είναι η καρδιά σου, γιατί δεν είναι αυτό που είπε ο Ιωάννης. Ο Ιωάννης λέει, αν πούμε ότι έχουμε κοινωνία με το Θεό κι όμως περπατάμε στο σκοτάδι, είμαστε ψεύτες. Τώρα, τι σημαίνει να περπατάς στο σκοτάδι; Λοιπόν, πρώτα απ' όλα πρέπει να καταλάβεις τι είναι το σκοτάδι. Είναι το αντίθετο του φωτός. Αν πούμε ότι είμαστε Χριστιανοί κι όμως περπατάμε, προχωράμε μ’ ένα τρόπο ζωής, που διαψεύδει όλα όσα ο Θεός μας έχει πει για τον Εαυτό Του, που διαψεύδει το θέλημα του Θεού, είμαστε ψεύτες. Αν το στυλ της ζωής μας δεν αντανακλά τίποτα από το χαρακτήρα του Θεού, αλλά αντιφάσκει εντελώς με αυτά που ο Θεός έχει πει για το θέλημά Του, τότε είμαστε ψεύτες, όταν λέμε ότι είμαστε Χριστιανοί.

Πρέπει να το καταλάβουμε. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι γύρω μας που προφασίζονται ότι είναι χριστιανοί. Τους βλέπουμε καθημερινά. Είναι σαν να έχουν μια ομίχλη πάνω από τα κεφάλια τους. Γι' αυτό η θρησκεία είναι τόσο επικίνδυνη. Όλοι αυτοί που κηρύττουν, αν επαναλάβεις μία προσευχή, θα πας στον ουρανό και τη στιγμή που το λένε αυτό σε κάποιο άτομο, είναι σαν να έρχεται μια ομίχλη πάνω τους. Είναι καιρός να διαλύσουμε αυτή την ομίχλη με ένα βαθύτερο και μεγαλύτερο φως. Κι αυτό είναι ο λόγος του Θεού.

Ο Ιωάννης λέει ότι, αν λες ότι είσαι Χριστιανός κι όμως το στυλ της ζωής σου, ο δρόμος που βρίσκεσαι, δεν αντανακλά το χαρακτήρα Του και τα πράγματα που κάνεις έρχονται ενάντια στο θέλημά Του, σαν τρόπος ζωής, σου λέει ότι είσαι ψεύτης όταν λες ότι είσαι Χριστιανός.