Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Καθήκοντα διακονίας



ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

Η καλύτερη πηγή εκπαίδευσης στην διακονία είναι η προσωπική εμπειρία. Αυτός είναι ο καλύτερος δάσκαλος, για ό,τι μαθαίνεται με την εμπειρία είναι βέβαια αυτό που θυμόμαστε. Η γνώση και η σοφία αποκτώνται είτε από την προσωπική εμπειρία, είτε από την εμπειρία των άλλων. Αρκετή γνώση πρέπει να αποκτηθεί στο σχολείο, αλλά η σοφία η οποία είναι να μάθουμε πως να χρησιμοποιούμε την γνώση, αποκτάται κυρίως είτε κατ‘ ευθείαν απ’ το Θεό κατόπιν εμπνεύσεως ή μέσω προσωπικής εμπειρίας.
Δεν θα περάσει πολύς καιρός που ο νέος πιστός θα έχει τρόπους και μέσα για να υπηρετήσει τον Θεό: ομολογώντας τον Κύριο, προσευχόμενος στο θυσιαστήριο, διδάσκοντας σε Κυριακό σχολείο, παίζοντας στην ορχήστρα, ψάλλοντας στην χορωδία, ενεργώντας σαν θυρωρός στην εκκλησία, λαμβάνοντας μέρος σε έργο διακονίας μέσα στους δρόμους ή σε κατ’ οίκον επισκέψεις από πόρτα σε πόρτα κλπ. Το μέρος του είναι να κάνει ότι κάνει “ως εις τον Κύριον”, πιστά και ταπεινά και να είναι πρόθυμος να παίρνει οδηγίες και εντολές απ’ αυτούς που είναι πάνω απ’ αυτόν “εν Κυρίω”.
Αν και το σχολείο της προσωπικής εμπειρίας είναι πιο ωφέλιμο, ένα πράγμα πρέπει να θυμάται, ότι είναι το σχολείο “των σκληρών χτυπημάτων” και θα υπάρξουν πικρές εμπειρίες. Όμως πρέπει να είναι πρόθυμος να αναγνωρίσει τα λάθη του και να ωφεληθεί από αυτά. Ένα λάθος δεν πρέπει ποτέ να επαναλαμβάνεται.

Ε.  Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΜΕΝΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΤΕ

Πρέπει καλώς να εννοηθεί ότι η εκπαίδευση του ποιμένα δεν τελειώνει ποτέ. Όταν αποφοιτήσει από το Βιβλικό σχολείο και αναλάβει την ευθύνη της ποίμανσης, τότε πραγματικά αρχίζει η εκπαίδευσή του. Η μελέτη και εκπαίδευση συνεχίζεται σε όλη την διάρκεια της διακονίας του, μέχρις ότου ο Κύριος ευαρεστηθεί να τον καλέσει στην ουράνια πατρίδα.
Ασχέτως πόσα χρόνια εμπειρίας μπορεί να έχει ο ποιμένας, θα υπάρχουν συνεχώς καινούριες εμπειρίες και προβλήματα, τα οποία θα ανακύπτουν σχεδόν καθημερινά. Κάθε μια εμπειρία ή πρόβλημα που θα προκύπτει, θα είναι ένα σχολείο εκπαίδευσης για τον αφοσιωμένο εργάτη του Θεού. Εκτός από αυτό, πρέπει να είναι ένας διαρκής σπουδαστής των συνθηκών σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Μόνο όταν τοποθετεί τον εαυτό του στη θέση του σπουδαστή μπορεί να ελπίζει ότι θα βαδίζει παράλληλα με τα σύγχρονα γεγονότα.
Ολόκληρη η διακονία του θα πρέπει να είναι ένα διαρκές σχολείο. Αυτό ποτέ δεν θα τελειώσει μέχρις ότου θα κληθεί σε υψηλότερη υπηρεσία κοντά στον Κύριο του.