Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Κοινή διακήρυξη υπογράφουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψη του στη Βηθλεέμ το Σάββατο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Ιεροσόλυμα

Κοινή διακήρυξη που περιλαμβάνει οκτώ σημεία θα υπογράψουν το απόγευμα της Κυριακής στα Ιεροσόλυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη διακήρυξη, μεταξύ άλλων:

  • Θα τονίζεται ότι αμφότεροι προσβλέπουν στην ημέρα που θα υπάρξει πλήρης κοινωνία μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
  • Θα σημειώνεται η σημασία της συνέχισης του θεολογικού διαλόγου και του σεβασμού της δημιουργίας του Θεού διά της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος
Επίσης, οι κύριοι Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος θα δεσμευτούν να προσφέρουν κοινή μαρτυρία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, εκφράζοντας την αγωνία και το ενδιαφέρον τους για την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας θα συναντηθούν αρχικά στη νουντσιαρία, όπου θα υπογραφεί η διακήρυξη, και μετά στον ναό της Αναστάσεως. Κατά την υπογραφή θα είναι παρόντες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ, καθώς επίσης ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, ο Επίσκοπος Κουρτ Κοχ και ο νούντσιος στα Ιεροσόλυμα Τζουζέπε Λαζαράτο.

Το πρωί της Κυριακής, της τελευταίας της αναστάσιμης περιόδου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συλλειτούργησε στο ναό της Αναστάσεως με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και με τη συμμετοχή ιεραρχών και κληρικών και από τις δύο Εκκλησίες. Παρών ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας  Γιώργος Ζαχαριουδάκης.

Σε ομιλία του, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι στη συνάντηση θα γίνει αποτίμηση της πορείας του διαλόγου της Ορθοδοξίας και του Ρωμαιοκαθολικισμού από το 1964 -όταν συναντήθηκαν οι προκάτοχοι τους Αθηναγόρας και Παύλος Στ', μέχρι σήμερα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσφερε συμβολικά στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ένα ασημένιο ποτήριο και ένα δισκάριο για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Ενόψει της συνάντησης Πατριάρχη-Πάπα, ο ναός της Αναστάσεως εκκενώθηκε και η αστυνομία έθεσε σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο μέτρων ασφαλείας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ