Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Η οικογένεια κατά το Βιβλικό πρότυπο - Η σύζυγος σαν το ιδεώδες της γυναικείας ομορφιάς


Αυτός ο ρόλος της γυναίκας έχει μεγάλη σπουδαιότητα. Ακριβώς εδώ είναι που κρύβεται η πραγματική δύναμη της γυναίκας. Δεν μιλάω βέβαια για το φυσικό κάλλος μιας γυναίκας, αλλά για τον «κρυφό άνθρωπο - τη γυναίκα - της καρδιάς». 
Η φυσική ομορφιά θα μαραθεί με το πέρασμα του χρόνου, αλλά η εσωτερική ομορφιά της θα αυξάνεται όσο πιο πολύ ωριμάζει στα πνευματικά. Αυτή η εσωτερική ομορφιά προέρχεται μόνο από την πορεία της με τον Ιησού. Η εξωτερική εμφάνιση θα πρέπει να είναι εκδήλωση του τι αληθινά έχουμε στην καρδιά.

Ο εξωτερικός στολισμός είναι ένα αντιφατικό και παρανοημένο θέμα που όμως παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή της γυναίκας. Κάθε γυναίκα πρέπει να βρει τη σωστή απάντηση για τον εαυτό της μπροστά στο Θεό.
Η εξωτερική εμφάνιση της γυναίκας, η περιποίηση και η φροντίδα του εαυτού της, είναι ενδείξεις του ποιος πραγματικά ελέγχει τη ζωή της, ο Χριστός ή ο εαυτός της;
Κάθε φορά που παραμελούμε την εξωτερική μας εμφάνιση και κερδίζουμε βάρος, σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη εσωτερικής πειθαρχίας και παραμελούμε το σώμα μας (Α’ Κορ.γ:16,17). Η ίδια πειθαρχία που χρειάζεται να έχουμε για τη μελέτη του λόγου του Θεού και για την προσευχή θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε το βάρος μας. 
Υπάρχει άραγε διαφορά μεταξύ του καπνίσματος, της μέθης και της αδηφαγίας; Η Βίβλος τα καταδικάζει όλα αυτά. Όμως αν κάποιες γυναίκες είναι απ’ τη φύση τους λεπτές και δεν έχουν πρόβλημα πάχους, ας προσέξουν να μην τις καταλάβει πνευματικός εγωισμός και ας προσεύχονται για τις αδελφές που έχουν αυτό το πρόβλημα. Μη ξεχνάτε ότι εσείς ίσως έχετε άλλες αδυναμίες που εκείνες δεν έχουν.
Ο εξωτερικός στολισμός δεν πρέπει να έχει ακρότητες, ούτε να προκαλεί την προσοχή των άλλων (Α’ Πετρ.γ:3-4). Είναι φανερό ότι το να φορέσει μια γυναίκα ένα φόρεμα ή να φροντίσει τα μαλλιά της δεν είναι λάθος. Το παν εξαρτάται από τη διάθεση της καρδιάς και τί θέση έχουν όλα αυτά στη ζωή της. Συχνά κάνουμε το λάθος να βλέπουμε μόνο τον εξωτερικό στολισμό των άλλων και να ξεχνάμε τον κρυπτό άνθρωπο που έχουν μέσα τους. 
Η εξωτερική εμφάνιση της γυναίκας πρέπει να μοιάζει με την κορνίζα που στολίζει τον πίνακα του κρυπτού ανθρώπου της καρδιάς. Η καλοδιαλεγμένη κορνίζα δεν αποσπά την προσοχή του θεατή από τον πίνακα, αντίθετα τον βοηθάει ώστε να δώσει όλη την προσοχή του στον πίνακα. Το ίδιο συμβαίνει και μ’ εμάς, η κορνίζα δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από τον πραγματικό εσωτερικό άνθρωπο. Η αφρόντιστη και παραμελημένη εμφάνιση της πιστής γυναίκας δεν εκπροσωπεί το είδος του θεοσεβούς ανθρώπου που ο λόγος του Θεού χρησιμοποιεί σαν παράδειγμα. Η περιγραφή που έχουμε στις Παροιμίες για τη γυναίκα (λα:22) μας αναφέρει ότι φοράει ωραία ρούχα από βύσσο και πορφύρα κι όμως παντού φαίνεται ότι είναι μια γυναίκα που φοβάται το Θεό. Ο εξωτερικός της στολισμός δεν πήρε την προτεραιότητα από τη φροντίδα του εσωτερικού ανθρώπου της καρδιάς.
Η Βίβλος τονίζει ότι η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη του εσωτερικού ανθρώπου (Α’ Πετρ.γ:4). Είναι εκείνη η ποιότητα του πράου και ησύχιου πνεύματος, που είναι τόσο πολύτιμη μπροστά στο Θεό. Είναι αυτό το πνεύμα που έχει μάθει να είναι ήρεμο και σταθερό μέσα σε όλες τις περιστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι συνεχώς δουλεύουμε πάνω στη συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους και βαδίζουμε «κατά το Πνεύμα» (Ησ.κς:3).
Οι περισσότεροι από μας έχουμε πολύ λίγο χρόνο ελεύθερο να διαθέσουμε για κάτι που μας αρέσει. Και καμιά φορά σκεφτόμαστε «Μα, το χρωστάω στον εαυτό μου...» ή «αυτό θα με βοηθήσει ν’ αποκτήσω κοινωνικότητα...» Αλλά αυτό που πρέπει στην πραγματικότητα να σκεφτόμαστε και να υπολογίζουμε είναι, το τί επίδραση θα έχει στον κρυπτό άνθρωπο της καρδιάς. Θα βοηθήσει στο να αναπτύξω ένα πράο και ησύχιο πνεύμα, το οποίο είναι πολύτιμο μπροστά στο Θεό;
Η ομορφιά μιας γυναίκας φαίνεται από τις εκδηλώσεις του καρπού του Πνεύματος που έχει στη ζωή της κι αυτό είναι πάντα αποτέλεσμα της κοινωνίας που έχουμε με τον Ιησού Χριστό (Γαλ.ε:16).