Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η οικογένεια κατά το Βιβλικό πρότυπο - Γονείς (1)


Το να είναι κανείς σωστός γονιός δεν υπήρξε ποτέ κάτι εύκολο, αλλ’ εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων της εποχής μας, τώρα είναι ακόμα δυσκολότερο από κάθε προηγούμενη εποχή. Αυτό αληθεύει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που και οι δύο γονείς εργάζονται.
Σε παλιότερες εποχές, όταν ολόκληρη η οικογένεια εργαζόταν μαζί στα χωράφια, οι γονείς ξόδευαν αρκετό χρόνο με τα παιδιά τους. Απ’ τη φύση των πραγμάτων, οι γονείς ήταν πρότυπα προς μίμηση για τα παιδιά τους. Ακόμα, υπήρχε η επίδραση των θείων, των παππούδων και των γιαγιάδων ή άλλων συγγενών που ζούσαν μαζί.

Η Βιομηχανική επανάσταση έχει αλλάξει εντελώς αυτή την κατάσταση. Σήμερα οι οικογένειες ζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά απ’ τον πλησιέστερο συγγενή τους, και οι γονείς απουσιάζουν όλη τη μέρα αγωνιζόμενοι για το ψωμί της οικογένειας. Είναι επομένως, πολύ σπουδαιότερο σήμερα παρά ποτέ, να διαχειριστούν οι γονείς το χρόνο τους προσεκτικά, αν θέλουν ν’ αναπτύξουν σταθερές σχέσεις με τα παιδιά τους.
Εκείνο που ιδιαίτερα χρειάζονται τα παιδιά περισσότερο από κάθε τι άλλο στη ζωή, είναι μια σχέση αγάπης με τους γονείς τους. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές:
1. Ξοδεύετε χρόνο με τα παιδιά σας
Η ανάπτυξη στενών σχέσεων ανάμεσα σε γονείς και παιδιά δεν γίνεται στην τύχη. Καλλιεργούνται επενδύοντας άφθονο χρόνο. Τα παιδιά έχουν την τάση να μετρούν την αγάπη των γονιών, με μέτρο, το χρόνο που αυτοί διαθέτουν γι’ αυτά. Αντλούν την αυτοεκτίμησή τους από τη σπουδαιότητα που νιώθουν ότι τους αποδίδουν οι γονείς τους.
Καθώς τα χρόνια περνούν και η ζωή βαδίζει προς τη δύση της, το σπίτι που ζει κανείς, το αυτοκίνητο που οδηγεί, η ασφάλεια που έχει δεν θα είναι τόσο σπουδαία όσο οι σχέσεις που θα έχει με την οικογένειά του.
2. Να είστε το είδος του προσώπου που τα παιδιά σας θα χαίρονται να είναι μαζί.
Τα παιδιά, όπως είναι πολύ φυσικό, ελκύονται από κάποιον που δείχνει ενδιαφέρον για τις ιδέες τους, για τα προβλήματά τους, για τις χαρές τους και για τα όνειρά τους. Δεν μπορεί παρά να αγαπούν τους γονείς εκείνους που γίνονται μέρος της ζωής τους, που ενδιαφέρονται για την απόδοσή τους στα μαθήματα, που είναι περισσότερο πρόθυμοι να ενθαρρύνουν και να βοηθήσουν παρά να κριτικάρουν, που καταλαβαίνουν τα αισθήματά τους, που συμμερίζονται τις χαρές και τις απογοητεύσεις τους. Μη στέκεστε σε απόσταση. Πλησιάστε και εμψυχώστε. Γίνετε στενοί και έμπιστοι φίλοι των παιδιών σας.
Αφιερώστε ιδιαίτερο χρόνο για το κάθε παιδί σας ξεχωριστά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ένα περίπατο με τον πατέρα, επίσκεψη στα μαγαζιά για ψώνια με τη μητέρα. Κάντε κάτι που το παιδί απολαμβάνει περισσότερο, όχι κάτι που ευχαριστεί εσάς τον ίδιο.
3. Μην προσπαθείτε να κάνετε τον έξυπνο ειρωνευόμενοι τα παιδιά σας.
Κάτι που επιφανειακά μπορεί να φαίνεται σαν ένα απλό αστείο, μπορεί να βάλει χώρισμα ανάμεσα στο γονιό και το παιδί. Να δείχνετε κατανόηση, συμπάθεια και συμπαράσταση στα παιδιά σας.
4. Να είστε στοργικοί.
Τα περισσότερα παιδιά πιστεύουν ότι οι γονείς τους τα αγαπούν. Πολλά απ’ αυτά όμως δεν νιώθουν αυτή την αγάπη πολύ βαθιά. Η στοργή στα σπίτια τους δεν εκδηλώνεται ανοιχτά ή τουλάχιστον, όχι πολύ συχνά. Στις μέρες της σεξουαλικής ασυδοσίας που ζούμε, τα παιδιά μας χρειάζονται τη στοργή μας. Αν η αγάπη μας δεν εκφράζεται ανοιχτά, τότε θα αναζητήσουν αλλού την αγάπη - συχνά σε όχι ηθικά καθαρές σχέσεις.