Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Απάνθρωπο βασανιστήριο η εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ

Η θανατική ποινή που υπάρχει στο ποινικό σύστημα πολλών χωρών είναι εν ψυχρώ κρατική δολοφονία με δικαστική απόφαση.

Η εφαρμογή της θανατικής ποινής του κατάδικου Λόκετ στις ΗΠΑ κατέληξε στον φρικτό βασανισμό του επί πολλή ώρα. Η εκτέλεση που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες του Απρίλη έγινε με την χρήση ενός νέου αμφιλεγόμενου κοκτέιλ φαρμάκων. Μετά από είκοσι λεπτά προσπάθειας για να ολοκληρωθεί η εκτέλεση, ο κρατούμενος αφέθηκε να πεθάνει από καρδιακή προσβολή στην αίθουσα εκτελέσεων, στις κρατικές σωφρονιστικές εγκαταστάσεις της Οκλαχόμα.

Όπως είπε η δικηγόρος του, ο κατάδικος «στην κυριολεξία βασανίστηκε μέχρι θανάτου». Επί τρία λεπτά μετά την χορήγηση των φαρμάκων, ο Λόκετ παρουσίασε έντονους σπασμούς, βογκούσε και σπαρταρούσε πάνω στο ειδικό φορείο που ήταν δεμένος. Δεκαέξι λεπτά μετά και χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του -όπως γίνεται συνήθως- τα ρολά που χωρίζουν την αίθουσα εκτελέσεων από το δωμάτιο που παρακολουθούν οι θεατές-μάρτυρες, έκλεισαν και η διαδικασία «ανεστάλη», ενώ ο Λόκετ πέθανε 43 λεπτά μετά. Ο διευθυντής των φυλακών είπε μετά ότι όταν οι γιατροί κατάλαβαν ότι τα φάρμακα δεν είχαν το «επιθυμητό» αποτέλεσμα, εξέτασαν τον Λόκετ και διαπίστωσαν ότι είχαν σπάσει οι φλέβες του. 

Η εκτέλεση είχε προγραμματιστεί με τη χορήγηση ενός κοκτέιλ τριών φαρμάκων (μεταξύ αυτών το midazolam), σε δόσεις που δεν είχαν δοκιμαστεί ξανά στις ΗΠΑ. Στο Οχάιο, χρησιμοποιήθηκε επίσης το midazolam σε συνδυασμό όμως με διαφορετικό φάρμακο, στην επίσης βασανιστική εκτέλεση τον Ιανουάριο, του Ντένις Μαγκουάιρ, που διήρκεσε πάνω από 20 λεπτά.

Οι αμερικανικές Πολιτείες που εφαρμόζουν την θανατική ποινή προσπαθούν να βρουν άλλες μεθόδους εκτελέσεων, μετά την απόφαση φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν ως επί το πλείστον την έδρα τους στην Ευρώπη, να αποσύρουν τα αποθέματα τους. 

Στην περίπτωση του Λόκετ, γράφει ο απεσταλμένος της εφημερίδας Guardian στην Οκλαχόμα, ο εκπρόσωπος των φυλακών «προειδοποίησε» ότι η εκτέλεση «μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο». Ο Λόκετ, δεμένος στο ειδικό φορείο και καλυμμένος με ένα άσπρο σεντόνι, ρωτήθηκε εάν έχει κάτι να πει, απάντησε «όχι» και άρχισε η διαδικασία στις 6:23 το απόγευμα. Επτά λεπτά αργότερα ο θανατοποινίτης είχε ακόμα τις αισθήσεις του. Ο γιατρός απεφάνθη ότι έχασε τις αισθήσεις του στις 6:33 -δηλαδή 10 λεπτά μετά τη χορήγηση των φαρμάκων- , αλλά τρία λεπτά αργότερα άρχισε να έχει βίαιους σπασμούς, προσπαθούσε να μιλήσει και ακούστηκε κάτι να λέει στις 6:39.

Τότε ήταν που έκλεισαν οι περσίδες, για να μην μπορούν πλέον να παρακολουθούν οι παρευρισκόμενοι μάρτυρες..