Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Τα μωρά βιώνουν τον πόνο ακριβώς όπως και οι μεγάλοι

Τα μωρά βιώνουν τον πόνο ακριβώς όπως οι μεγάλοι. Ο εγκέφαλος των βρεφών αντιδρά με ακριβώς τον ίδιο τρόπο με τον εγκέφαλο των ενηλίκων όταν εκτεθούν στην ίδια πηγή πόνου.

Ερευνητές από το τμήμα παιδιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βρετανία έκαναν μαγνητικές τομογραφίες (MRI) σε 10 υγιή βρέφη, ηλικίας από ενός 24ωρου έως και έξι ημερών, καθώς και 10 υγιείς ενήλικες, 23-26 ετών. 

Τα μωρά υποβλήθηκαν σε ήπια τσιμπήματα στις πατούσες με ειδική ακίδα ενώ κοιμούνταν, την ώρα που ο μαγνητικός τομογράφος κατέγραφε την εγκεφαλική τους λειτουργία. Οι ενήλικες δέχτηκαν τσίμπημα τέσσερις φορές ισχυρότερο. Αυτό σημαίνει ότι τα βρέφη έχουν πολύ χαμηλότερο όριο πόνου. 

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που δημοσιεύτηκαν στο eLife, 18 από τις 20 εγκεφαλικές περιοχές που είναι ενεργές τους ενηλίκους όταν βιώνουν πόνο, είναι επίσης ενεργές και στα βρέφη. 

Όπως λέει η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Rebbeca Slater «προφανώς τα βρέφη δεν μπορούν να μας περιγράψουν την βιωματική εμπειρία του πόνου και είναι δύσκολο να ερμηνεύσουν την αντίδρασή τους απλώς παρατηρώντας τα. Αυτό έχει κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος των βρεφών δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένος αρκετά για βιώσουν τον πόνο. Όμως, η μελέτη μας αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι μια τέτοια άποψη είναι λάθος».

healthview.gr