Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

ΟΓΔΟΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ


Εισαγωγή

Σ’ αυτό το κεφάλαιο θα δούμε το άνοιγμα της 7ης σφραγίδας. Θα δούμε τους 7 αγγέλους με τις 7 σάλπιγγες να στέκονται ενώπιον του Θεού, και τους 4 πρώτους αγγέλους να σαλπίζουν και να εκχέουν τις πληγές πάνω στη γη.

Είδαμε το άνοιγμα των 6 πρώτων σφραγίδων στο έκτο κεφάλαιο. Βρισκόμαστε ακόμα στο ίδιο πλάνο που είδαμε στο κεφ. δ:1. Αναφερόμαστε ακόμα σε πράγματα τα οποία πρόκειται να γίνουν μετά ταύτα.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν, γιατί ο Θεός πρέπει να εγκαθιδρύσει τη βασιλεία Του. Η 7η σφραγίδα περιλαμβάνει τις 7 πληγές ή σάλπιγγες ή φιάλες γεμάτες απ’ το θυμό του Θεού.



Αποκ.η:1 Και ότε ήνοιξε την σφραγίδα την εβδόμην, έγεινε σιωπή εν τω ουρανώ έως ημίσειαν ώραν.

Το αρνίο ανοίγει την 7η σφραγίδα. Τρομερά γεγονότα πρόκειται να συμβούν γιατί όλη η κρίση του Θεού εκχέεται πάνω στη γη. Σ’ αυτό το κεφάλαιο θα δούμε τις 4 πρώτες σάλπιγγες. Οι άλλες τρεις, που θα δούμε στα επόμενα κεφάλαια, ονομάζονται ουαί.


Αποκ.η:2 Και είδον τους επτά αγγέλους, οίτινες ίσταντο ενώπιον του Θεού και εδόθησαν εις αυτούς επτά σάλπιγγες.

Αυτοί οι άγγελοι, δεν έχουν εξουσία από μόνοι τους να εκχέουν τις πληγές της οργής του Θεού.

Οι 7 πληγές, που εδώ αποκαλούνται σάλπιγγες, εκχέονται πάνω στη γη αμέσως μόλις οι 7 άγγελοι σαλπίζουν. Περιγράφονται επίσης στα κεφ.ιε και ις όπου αναφέρονται σαν 7 φιάλες πλήρεις του θυμού του Θεού.

Στην Αποκ.ιε:7, 8 βλέπουμε και πάλι ότι τα 4 ζώα λαμβάνουν μέρος στην 7η σφραγίδα, όπως ακριβώς και στις  4 πρώτες. Εδώ διαβάζουμε ότι ένα από τα 4 ζώα έδωσε στους αγγέλους τις 7 πρώτες φιάλες πλήρεις του θυμού του Θεού του ζώντος.
Αυτή είναι η εικόνα των δοξασμένων αγίων, που λαμβάνουν μέρος στην έκχυση της κρίσης του Θεού. Ο Θεός τους δίνει αυτή την εξουσία να συμμετέχουν στην κρίση του κοσμικού συστήματος, γιατί νίκησαν τον κόσμο με το αίμα του Αρνίου και με τον λόγο της μαρτυρίας τους.

Οι σάλπιγγες έχουν αρκετές σημασίες μέσα στο λόγο του Θεού. Χρησιμοποιούνται συχνά μέσα στη Γραφή και συνδέονται πάντα με σημαντικά γεγονότα.

Σημαίνουν συναγερμό για πολεμική επιχείρηση, κι εδώ πρόκειται για μια θεϊκή πολεμική επιχείρηση, όπως θα δούμε στη συνέχεια (Ιερ.δ:19).

Επίσης οι σάλπιγγες συνδέονται με την ιδέα του φόβου σε διάφορα εδάφια (Αμώς γ:6, 9).

Οι σάλπιγγες έχουν σχέση με τη βασιλικότητα. Σημείο για μια νέα βασιλεία που εγκαθιδρύεται όπως στο Β’ Βασ.θ:13

Συμβόλιζαν ακόμα την κρίση του Θεού Ι.Ναυή ς:13-16. Αυτή η κρίση αναφέρεται στην πτώση της Ιεριχώ, που αντιπροσωπεύει το κοσμικό σύστημα. Οι σάλπιγγες σάλπισαν 7 φορές πριν να πέσει η πόλη. Μια φορά κάθε μέρα επί 7 μέρες.  Και η πόλη έπεσε !

Όλες αυτές οι σημασίες και οι συμβολισμοί των σαλπίγγων εφαρμόζονται εδώ στο η κεφ. της Αποκάλυψης.

Βλέπουμε ότι θα επέλθει φόβος και τρόμος πάνω στο πρόσωπο της γης. Η αποκορύφωση είναι στη δεύτερη έλευση, όταν έρχεται το Αρνίο πάνω σε ίππο λευκό για να κάνει πόλεμο με το θηρίο και Τον ακολουθούν οι άγιοι ενδεδυμένοι ιμάτια λευκά. Νικά το θηρίο και εγκαθιδρύει τη βασιλεία Του, μια βασιλεία δικαιοσύνης, ειρήνης και ασφάλειας.

Όσο αφορά στη βασιλικότητα, όλα τα γεγονότα που διαδραματίζονται πάνω στη γη αποτελούν έκχυση της οργής του Θεού, του Βασιλιά των βασιλιάδων, εναντίον αυτών που δεν ταπεινώθηκαν ενώπιόν Του, αλλά ήταν σε ανταρσία.

Εκχέεται αυτή τη κρίση της δικαιοσύνης του Θεού, ώστε τα πάντα να υποταχθούν σ’ Αυτόν και να έχει μια βασιλεία στη γη όπως στον ουρανό.

Συνδέονται επίσης με την κρίση, όπως στην Ιεριχώ. Τα τείχη αυτού του κοσμικού συστήματος πρόκειται να πέσουν, καθώς αυτές οι κρίσεις εκχέονται πάνω στη γη. Ο Ιησούς πρόκειται να καταλάβει την πόλη και να κυβερνήσει σαν Βασιλιάς βασιλιάδων πάνω στη γη. Αυτή θα είναι μια ένδοξη και θαυμαστή μέρα!!!!