Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Αιχμάλωτοι χριστιανοί



Πάνω στο οικονομικό θέμα υπάρχουν πολλές λάθος γνώμες, που οφείλονται κατά μεγάλο βαθμό στην έλλειψη γνώσης. Η Βίβλος τονίζει: “Διά τούτο ο λαός μου εφέρθη εις αιχμαλωσίαν, διότι δεν έχει επίγνωσιν” (Ησ.ε:13). Πολλοί πιστοί είναι δεμένοι με διάφορες αβάσιμες γνώμες σχετικά με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Θεό, απλά γιατί δεν έχουν αρκετή γνώση σ’ αυτό τον σημαντικό τομέα της χριστιανικής ζωής. Πολλοί Χριστιανοί δεν δίνουν δέκατα και εισφορές συστηματικά γιατί είναι αιχμάλωτοι στο λάθος.


Είναι σημαντικό ότι όταν οι Ισραηλίτες ήταν αιχμάλωτοι στη Βαβυλώνα δεν έδιναν δέκατα. Όταν επέστρεψαν μετά από εβδομήντα χρόνια και ξαναδιάβασαν το νόμο, άρχισαν πάλι να τα δίνουν (Νεεμία ι:37-39). Πολλοί πιστοί που έχουν αιχμαλωτιστεί από τον εχθρό δεν δίνουν χρήματα στο έργο του Θεού. Όταν όμως ο Θεός τους ελευθερώσει και αποκτήσουν γνώση διαβάζοντας το λόγο Του, αρχίζουν πάλι να δίνουν γενναιόδωρα.

Ο Ησαΐας λέει ότι άνθρωποι που δεν έχουν γνώση αιχμαλωτίζονται  εύκολα από τον εχθρό. “Γνώση” σημαίνει κατοχή αλήθειας στο νου. Η αλήθεια ελευθερώνει (Ιωαν.η:32). Η Βιβλική έννοια της λέξης “άγνοια” είναι έλλειψη πνευματικής γνώσης. Η πνευματική άγνοια δεν αναφέρεται σ’ ένα αμόρφωτο άτομο, αλλά σ’ αυτό που δεν έχει πάρει από το Χριστό τη γνώση της αλήθειας Του. (Εφ.δ:18, Α’Πετρ.α:14). Όσοι έρχονται στο Χριστό αποκτούν “τη γνώση της αλήθειας” κι ελευθερώνονται από την πνευματική άγνοια (Α’ Τιμ.β:4, Εβρ.ι:26)

Όμως η γνώση είναι προοδευτική: όταν ερχόμαστε στο Χριστό παίρνουμε στοιχειώδη γνώση, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να γνωρίζουμε περισσότερο Αυτόν και το λόγο Του. Αυτή η προοδευτική διαδικασία ονομάζεται ανάπτυξη στη γνώση του Κυρίου μας (Β’Πετρ.γ:18, Εφ.δ:12-16, Κολ.β:19).

Ο Παύλος αγωνιζόταν ιδιαίτερα εναντίον της πνευματικής άγνοιας ανάμεσα στους πιστούς. Ήξερε ότι όσο οι Χριστιανοί είχαν αμφιβολίες και σύγχυση σχετικά με ορισμένες διδασκαλίες, ο διάβολος θα τους εκμεταλλευόταν και θα τους αιχμαλώτιζε (Β’Κορ. β:11). Γι’ αυτό το λόγο μπορούμε να δούμε πόσο δυνατά ο απόστολος χτυπούσε το πρόβλημα της πνευματικής άγνοιας (Α’Κορ.ι:1, ιβ:1, Β’Κορ.β:11, Α’Θεσ.δ:13, Β’Πετρ.γ:8). Ο πιστός που δεν έχει τη σωστή γνώση σχετικά με τα οικονομικά για το έργο του Θεού, αιχμαλωτίζεται από τον εχθρό και από διδασκαλίες που προπαγανδίζουν ενάντια σ’ αυτό.

Ο διάβολος θέλει να θολώσει στην όραση του πιστού την αλήθεια της μεγάλης ευλογίας που παίρνει όταν δίνει στο έργο του Θεού (Λουκ.ς:38). Ο Σατανάς ξέρει  ότι αν ο πιστός αποκτήσει αυτή τη γνώση θα νιώσει την ευθύνη να ενεργήσει θετικά. Προσπαθεί επομένως να εμποδίσει τα παιδιά του Θεού να μάθουν να δίνουν στο έργο Του (Δες Ιωαν.ι:10). Καταφεύγει σε σαρκικά επιχειρήματα, μάταιες φαντασιώσεις, πικραμένους πιστούς, εργάτες χωρίς πεποιθήσεις, και πολλές άλλες μεθόδους για να μπερδέψει και να εμποδίσει τη γνώση αυτής της μεγάλης αλήθειας. Μας λέει: «Αυτά τα χρήματα είναι δικά σου. Εργάστηκες σκληρά για να τα κερδίσεις, και τώρα πρόκειται να τα δώσεις στην εκκλησία ή στον ποιμένα; Δεν έχεις καν αρκετά να καλύψεις τα δικά σου έξοδα, πολύ λιγότερο της εκκλησίας ή του ποιμένα... Αυτή η ιστορία με τα δέκατα δεν είναι αληθινή. Γιατί να δουλεύεις εσύ για να ζει κάποιος άλλος;» Ο διάβολος πάντα μιλάει κατά της γνώσης της αλήθειας. Γνωρίζει ότι εκ φύσεως είναι δύσκολο για ένα πιστό ν’ αποχωριστεί τα χρήματα. Γνωρίζει ότι αν μάθουμε να δίνουμε στο Θεό θα λάβουμε ευλογία απ’ Αυτόν, και το έργο Του θα προχωρήσει και θ’ αυξηθεί.

Από την άλλη πλευρά, ο Ιησούς ήρθε για να καταστρέψει τα έργα του διαβόλου αποκαλύπτοντας τις παγίδες του (Α’Ιωάν.γ:8, Εβρ.β:14-15). Ο Ιησούς ήρθε να μας ελευθερώσει όχι μόνο από τις αμαρτίες μας αλλά και από κάθε λανθασμένη ιδέα ή προκατάληψη που μπορεί να έχουμε πάρει απ’ αυτό το κοσμικό σύστημα (Ιωάν.η:36). Είμαι “εν Χριστώ” σημαίνει είμαι πραγματικά ελεύθερος.

Ο Θεός θέλει να μας ελευθερώσει από κάθε δέσιμο του εχθρού, ακόμη και στον τομέα των χρημάτων. Ο Κύριος θα μας δώσει τη δύναμη να υπερπηδήσουμε την παγίδα του να μη δίνουμε στο έργο του Θεού. Μας έχει εφοδιάσει για να πολεμήσουμε το Σατανά. Τα όπλα μας είναι δυνατά, συν Θεώ προς καθαίρεσιν οχυρωμάτων επειδή καθαιρούμεν λογισμούς, και παν ύψωμα επαιρόμενον εναντίον της γνώσεως του Θεού, και αιχμαλωτίζομεν παν νόημα εις την υπακοήν του Χριστού (Β’Κορ.ι:4-5).

Όταν ένας σωστός ποιμένας διδάσκει να δίνουμε στο Θεό, δεν σημαίνει ότι είναι ιδιότροπος ή προβάλει τις προσωπικές του ιδέες, ούτε σημαίνει ότι παίρνει τα χρήματα από τους ανθρώπους. Εκπληρώνει το καθήκον του να πει στην εκκλησία αυτή τη μεγάλη αλήθεια. Βοηθάει να ελευθερώνονται οι άνθρωποι από την αιχμαλωσία του εχθρού δίνοντας γνώση για το πώς και γιατί δίνει κάποιος στο έργο του Κυρίου. Εάν δεν δώσει στην εκκλησία αυτή τη διδασκαλία, καταπιέζει μια αλήθεια που θα φέρει τις ευλογίες του Θεού στις ζωές των πιστών.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι η γνώση είναι δύναμη ενάντια στο Σατανά και γίνεται ένα αποτελεσματικό όπλο για να ελευθερωθούμε απ’ τον εχθρό. (Β’Κορ. β:11, ι:4-5). Η γνώση μεταφράζεται σε δύναμη.

Η πλήρης γνώση κάποιου πράγματος μας ελευθερώνει από το να κάνουμε λάθη και μας κάνει υπεύθυνους να υπακούμε την αλήθεια, ανάλογα με τη γνώση που έχουμε. Δεν υπάρχει γνώση χωρίς υπευθυνότητα (Ιακ. δ:17). Το αποτέλεσμα της απόκτησης περισσότερης γνώσης, είναι ότι γινόμαστε υπεύθυνοι για την αλήθεια που δεχτήκαμε (Β’Πετρ.β:21, Λουκ.ιβ:48). Αν μάθουμε ότι πρέπει να δίνουμε στο Θεό, είμαστε υπεύθυνοι να υπακούσουμε αυτή την αλήθεια.

Αν έχουμε αμφιβολίες σχετικά με τις οικονομικές μας υποχρεώσεις, είναι καλό να εξετάσουμε τις αξίες μας και να ανανεώσουμε το νου μας για να συμμορφωθεί με το λόγο του Θεού. Ένας αλλαγμένος νους δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να υπακούσει την αλήθεια όσον αφορά το να δίνει στο Θεό. Είμαστε νέα κτίσματα, επομένως ο τρόπος που σκεπτόμαστε σχετικά με τα χρήματα θα πρέπει να είναι κι αυτός νέος. Ο Θεός υποσχέθηκε να μας κατευθύνει σε κάθε τομέα της ζωής μας. Ο λόγος λέει: “Εφανέρωσας εις εμέ την οδόν της ζωής” (Ψαλμ.ις:11). Ο Ησαΐας λέει: “Και τα ώτα σου θέλουσιν ακούει λόγον όπισθεν σου, λέγοντα, Αύτη είναι η οδός, περιπατείτε εν αυτή όταν στρέφησθε επί τα δεξιά, και όταν στρέφησθε επί τα αριστερά” (Ησ.λ:21). Η πνευματική οδηγία που χρειαζόμαστε τόσο πολύ είναι διαθέσιμη, αρκεί να τη ζητήσουμε. Ο Θεός δε θέλει να είμαστε στο σκοτάδι σχετικά με τις ευλογίες που έρχονται όταν δίνουμε στο έργο Του. Η αλλαγή μιας λάθος σκέψης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επαναπόκτηση της αξίας του λόγου του Θεού. Πολλά λάθη έγιναν στις ημέρες του Ιωσία γιατί ο νόμος του Θεού είχε χαθεί. Όταν βρέθηκε πάλι, υπήρξε ένα μεγάλο ξύπνημα στο λαό, που τους έκανε να επιστρέψουν στο Θεό και τις εντολές Του. Όταν ερευνήσουν τις Γραφές, πολλοί θα ξαναδεχτούν την αλήθεια να δίνουν στο Θεό. Πώς θα ήταν στις εκκλησίες μας αν κάθε Χριστιανός μπορούσε να αντιληφθεί την αξία του να δίνει στο έργο του Θεού; Δεν θα υπήρχε έλλειψη για τον εργάτη και την οικογένειά του, ούτε για τις πολλές ανάγκες της τοπικής εκκλησίας.

Είναι εύκολο να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε σαρκικά χωρίς να δεχόμαστε ή να καταλαβαίνουμε το νου του Χριστού σχετικά με τα χρήματα, αλλά τότε είναι σαν να παραβλέπουμε το έργο του Αγίου Πνεύματος μέσα μας. Είναι καθήκον μας να μελετήσουμε, κι αν είναι αναγκαίο, να προσαρμόσουμε το νου μας στο λόγο του Θεού. Μόνο απαιτώντας και υπακούοντας τη γνώση μπορούμε αποτελεσματικά να ξεφύγουμε την αιχμαλωσία στο λάθος. Αφού πάρουμε τη γνώση σχετικά με το να δίνουμε στο Θεό και τη βάλουμε σ’ εφαρμογή, ο διάβολος θα χάσει την επιρροή του σ’ αυτό τον τομέα της ζωής μας. Η μεγάλη αλήθεια σχετικά με το να δίνουμε στο Θεό θα φέρει ελευθερία (Ιωαν.η:32).