Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Τα κουνούπια διαλέγουν ποιον θα τσιμπήσουν και βάσει γονιδίων

Είναι γνωστό ότι τα κουνούπια, ιδίως τα θηλυκά, δείχνουν προτίμηση σε ορισμένους ανθρώπους, αλλά τώρα αποκαλύπτεται ότι η αυτή τους η επιλογή έχει και γενετική βάση, εξ αιτίας γονιδίων που ρυθμίζουν την οσμή του ανθρώπινου σώματος.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLoS One», για πρώτη φορά μελέτησαν τις προτιμήσεις των κουνουπιών σε διδύμους, πανομοιότυπους και μη, που χωρίστηκαν σε 37 ζευγάρια και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σμήνη κουνουπιών στο εργαστήριο.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πανομοιότυποι δίδυμοι, οι οποίοι έχουν ακριβώς ίδια γονίδια, είναι πιθανότερο να προσελκύουν εξίσου τα κουνούπια, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τους μη πανομοιότυπους διδύμους, που έχουν λιγότερα κοινά γονίδια.

Αυτό προδίδει ότι κοινοί γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο πόσο «ελκυστικός» είναι κάποιος στα κουνούπια.

Ο βαθμός κληρονομικότητας, όσον αφορά εκείνα τα γονίδια που ρυθμίζουν το πόσο ελκυστικοί γίνονται οι άνθρωποι στα κουνούπια, υπολογίζεται ότι είναι ανάλογος με την κληρονομικότητα των γονιδίων που σχετίζονται με το ύψος και την εξυπνάδα.

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τη μελέτη πιλοτική, ευελπιστώντας με νέες, μεγαλύτερες έρευνες να εντοπίσουν ποια συγκεκριμένα γονίδια ελκύουν τα κουνούπια.

Πάντως, ο επικεφαλής της έρευνας κ. Λόγκαν δήλωσε αισιόδοξος ότι κάποια μέρα θα είναι δυνατή μέσα από ένα χάπι η ενίσχυση των γονιδιακών - φυσικών αμυνών κατά των κουνουπιών, ουσιαστικά χάρη στην αλλαγή της μυρωδιάς του ανθρώπινου σώματος.
Εκείνοι που σήμερα μένουν σχετικά ήσυχοι από κουνούπια, το οφείλουν στο ότι η μυρωδιά του σώματός τους δεν τα τραβάει, ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, μεταξύ άλλων, ότι τα κουνούπια δείχνουν αυξημένη προτίμηση στις εγκύους και στους περισσότερο εύσωμους ανθρώπους.

Σύμφωνα με ορισμένους μη επιστημονικά επιβεβαιωμένους ισχυρισμούς, πάντως, ως εντομοαπωθητικά λειτουργούν και το σκόρδο, αλλά και η μπύρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ