Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

15 χρόνια μετά το 2.000

Ένα νούμερο σημαδιακό


Οπωσδήποτε επρόκειτο για μια χρονολογία που από τη φύση της φάνταζε σημαδιακή και ίσως αξεπέραστη σε μερικούς. Η συνάντηση τριών μηδενικών στην ίδια χρονιά ούτε συχνά συμβαίνει ούτε τυχαία φαντάζει. Όλ’ αυτά βέβαια σε συνάρτηση με τα γύρω μας γεγονότα, τις εξελίξεις, τις ζυμώσεις που καθημερινά παρατηρούμε και καταγράφουμε..., όσοι παρατηρούν βέβαια και όσοι καταγράφουν.

Πάντα η προσέγγιση του ημερολόγιου σε μια χρονολογία με τρία μηδενικά έμοιαζε σαν σημάδι ουρανόπεμπτο, σαν όριο αξεπέραστο, που γεμίζει φόβους και ερωτηματικά τον παρατηρητή. Αυτό τουλάχιστον έχει καταγράψει η Ιστορία.

Το 1.000 μ.Χ. ήταν η πρώτη επίσημη χρονολογία... του Τέλους του κόσμου μας. Κάποια μερίδα ερευνητών διαφώνησε. Λάθος αλγεβρικό, είπαν. Όχι το 1.000 αλλά το 1.033 μ.Χ. Το έτος της σταύρωσης συν 1.000 χρόνια. Την 31 Δεκεμβρίου του 999 μ.Χ. σημειώθηκε ομαδικός παροξυσμός, πάνω στη φλούδα της γης. Ταραχές, αυτοκτονίες, πανικός, αβεβαιότητα, φόβοι στο αποκορύφωμα. Την άλλη μέρα ξύπνησαν όλοι... ζωντανοί. Κάποιος υπέδειξε το λάθος. Είπε πως η χιλιετηρίδα συμπληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του 1.000 μ.Χ. Ένας χρόνος αναστολή. Πάλι δεν έγινε τίποτα. Ούτε το 1033 μ.Χ.

Όμως οι άνθρωποι δεν έπαυσαν να ζουν σημαδεμένοι κυριολεκτικά από την ανησυχία και την αβεβαιότητα που εκπέμπουν τούτες οι χρονολογίες με τα μηδενικά στη σειρά ή τα ομοιόμορφα αλγεβρικά ψηφία. Είναι βλέπετε και τα γεγονότα των ημερών μας, η αξεπέραστη εποχή μας η μοναδική, ο αναβρασμός σε διεθνές επίπεδο. Όλα όσα συνθέτουν το μωσαϊκό της σύγχρονης αγωνίας μας.