Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Πλαστικές σακούλες δημιουργούν ασφυξία στις θαλάσσιες χελώνες του Αμβρακικού

Οι χελώνες που ξεβράζονται σε διάφορες παραλίες της περιοχής, είναι στην πλειονότητά τους θανάσιμα τραυματισμένες. 


Κρούσματα νεκρών ή τραυματισμένων χελωνών caretta-caretta, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, σε ακτές της Πρέβεζας και της Βόνιτσας, καθώς ο υγρότοπος του Αμβρακικού είναι ένα από τα πλέον βασικά σημεία που ζουν και τρέφονται.

Οι βιολόγοι του φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού υποστηρίζουν ότι οι θάνατοι αυξάνονται τους θερινούς μήνες, καθώς το καλοκαίρι κινείται περισσότερος κόσμος στις ακτές. 

Κυριότερος λόγος είναι τα πλαστικά και οι σακούλες που προκαλούν θάνατο λόγω ασφυξίας και τα αλιευτικά εργαλεία. Η χελώνα caretta-caretta πολύ εύκολα μπορεί να θεωρήσει πως κάποια πλαστική σακούλα είναι τσούχτρα που αποτελεί τροφή της, με αποτέλεσμα να την φάει και να πεθάνει από ασφυξία. 

Ακόμα υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες χελώνες βρίσκονται τραυματισμένες από προπέλες σκαφών και αγκίστρια. Οι ψαράδες της περιοχής ελευθερώνουν τις χελώνες που πιάνονται στα δίχτυα τους, τις φροντίζουν και ενημερώνουν αμέσως τους αρμόδιους.