Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Υπάρχουν νέες αποδείξεις ότι ο Ιησούς είχε σύζυγο;

«Το ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού» (Courtesy of Karen L. King)

Το Διαδίκτυο έχει γεμίσει με αναρτήσεις, που λένε ότι οι μελετητές κατέληξαν ότι ο πάπυρος με το λεγόμενο «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού» είναι αυθεντικός και ότι δεν υπάρχει απόδειξη πλαστογραφίας στο χειρόγραφο.

Περιέχει διάλογο στον οποίο ο Ιησούς αναφέρεται στη σύζυγό του Μαρία και περιλαμβάνει τη φράση «ο Ιησούς τούς είπε, η γυναίκα μου…», αλλά και άλλες, όπως: «θα μπορεί να είναι μαθήτριά μου», «η Μαρία το αξίζει αυτό» και «όσο για μένα, θα σταθώ πλάι της προκειμένου να…»

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Θα πρέπει οι Χριστιανοί να ανησυχούν ότι μια νέα ανακάλυψη μπορεί να αντιφάσκει με τη Βίβλο υπονομεύοντας την πίστη τους;

Στην πραγματικότητα, η έκθεση των μελετητών του Χάρβαρντ πάνω σε θεολογικά θέματα, διαπίστωσε ότι το χειρόγραφο είναι πολύ νεότερο από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Με άλλα λόγια, απομακρύνεται περισσότερο από τον καιρό της Καινής Διαθήκης, απ’ ότι οι επιστήμονες αρχικά πίστευαν — πράγμα που σημαίνει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, είναι ένας παλιός μύθος χωρίς ίχνος ιστορικής υποστήριξης.

Αυτό που λέει στην πραγματικότητα η έκθεση είναι, ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι οποιοδήποτε μέρος αυτού του μικρού χειρόγραφου έχει πλαστογραφηθεί, έτσι αυτά που γράφει, είναι αυθεντικά από την άποψη ότι δεν είναι έργο σύγχρονης πλαστογραφίας.

Αλλά οι μελετητές δεν καθόριζαν ότι η φαινομενική αναφορά ότι ο Ιησούς είχε σύζυγο ήταν αυθεντική. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;

Όπως παρατήρησε ο μελετητής της Καινής Διαθήκης Darrell Bock το Σεπτέμβριο του 2012, τότε που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το εύρημα, «στην Καινή Διαθήκη, η εκκλησία παρουσιάζεται σαν νύφη του Χριστού. Στη συνέχεια, ειδικότερα στο γνωστικό Χριστιανισμό, υπάρχει ένα τελετουργικό - για το οποίο δεν γνωρίζουμε πάρα πολλά - που απεικονίζει την εκκλησία σαν νύφη Χριστού. Έτσι θα μπορούσαμε να έχουμε απλά μια μεταφορική αναφορά προς την εκκλησία σαν νύφη, ή σύζυγο, του Χριστού».

Και τι γίνεται αν αυτό το κείμενο αναφέρει τον Ιησού να λέει ότι μια μαθήτριά Του ήταν σύζυγός Του;

Ο Bock εξηγεί, «ακόμη κι αν γράφει έτσι, αυτό θα ήταν το πρώτο κείμενο - ανάμεσα από εκατοντάδες κειμένων που έχουμε για τον Ιησού – που θα υπονοούσε ότι ήταν παντρεμένος». Το να εισηγείται κανείς ότι ένα κείμενο ανατρέπει τα πολλαπλάσια και για πολλούς αιώνες κείμενα, τα οποία μιλάνε τόσο καθαρά για τον Ιησού, δεν νομίζω ότι είναι σοφή θέση να σταθεί, απλά από ιστορική άποψη».

Αρχικά, όταν ο καθηγητής του Χάρβαρντ Karen King έμαθε γι’ αυτό τον πάπυρο, γραμμένο στην Κοπτική γλώσσα, που χρησιμοποιήθηκε από τους παλιούς αιρετικούς γνωστικούς Χριστιανούς, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να έχει πλαστογραφηθεί, όπως έκαναν άλλοι μελετητές, ειδικά από το Βατικανό. Αλλά μετά από περαιτέρω μελέτη, συμπέρανε ότι δεν ήταν, χρονολογώντας τον στον τέταρτο αιώνα μ.Χ.

Όμως, πόσο σοβαρά μπορούμε να πάρουμε μια αναφορά για τον Ιησού του τέταρτου αιώνα, ο Οποίος σταυρώθηκε περίπου το 30 μ.Χ., ειδικά όταν έρχεται σε αντίθεση με κάθε άλλο αποδεικτικό στοιχείο που έχουμε μέχρι τότε; Όπως είπε ο Bock, αυτό «δεν είναι σοφή θέση να σταθεί κανείς, απλά από ιστορική άποψη».

Αλλά η τελευταία έκθεση - αυτή που δημιούργησε τέτοια αναστάτωση -ισχυρίζεται ότι το μικροσκοπικό αυτό χειρόγραφο δεν πρέπει να χρονολογηθεί στον 4o αιώνα. Αντίθετα, οι μελετητές το τοποθετούν τώρα γύρω στο 741 μ.Χ., πράγμα που σημαίνει περισσότερα από 700 χρόνια μετά την εποχή του Ιησού. Τι είδους «αποδεικτικά στοιχεία» είναι αυτά;

Εξακολουθεί να μην υπάρχει κανενός είδους απόδειξη ότι ο Ιησούς είχε σύζυγο (Σημείωση: ο φανταστικός κώδικας ντα Βίντσι του Νταν Μπράουν δεν είναι απόδειξη), και το μόνο πράγμα που έκαναν οι μελετητές ήταν να αποφασίσουν ότι αυτός ο μικρός πάπυρος δεν ήταν σύγχρονη πλαστογραφία, αν και είναι εκατοντάδες χρόνια νεότερος από ό, τι νόμιζαν αρχικά.

Φυσικά, δεν είναι ακόμα εντελώς σαφές ότι το χειρόγραφο υποστηρίζει ότι ο Ιησούς είχε γυναίκα, αλλά γνωρίζουμε ότι μέσα σε 150 χρόνια από την εποχή του Ιησού, υπήρξαν φανταστικά Ευαγγέλια, που κυκλοφορούσαν με κάθε λογής ψεύτικες αξιώσεις. Δεν πρέπει λοιπόν να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι, πολλούς αιώνες αργότερα, γράφτηκε άλλη μια φανταστική αναφορά με ανάλογη αξίωση.

Δυστυχώς, πολλοί περιστασιακοί αναγνώστες και σκεπτικιστές νομίζουν ότι κάποια «αυθεντικά» νέα στοιχεία έχουν ανακαλυφθεί που υποστηρίζουν την ιδέα ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, και ακόμη «Χριστιανοί» ρωτούν εάν θα πρέπει να ανησυχούν γι’ αυτό το πιο πρόσφατο εύρημα.

Αναπαυθείτε με βεβαιότητα ότι τίποτα δεν έχει ανακαλυφθεί που να αμφισβητεί το λόγο του Θεού, ούτε κατά διάνοια, και αν αυτό το τόσο πρόσφατο κείμενο, πραγματικά σημαίνει ότι ο Ιησούς είχε γυναίκα, αυτό που έχουμε είναι μια αυθεντική κατασκευή και τίποτα περισσότερο.

Περίληψη από Charisma News