Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Οι μεγάλοι προφήτες



ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι μεγάλοι προφήτες είναι 4: ο Ησαΐας, ο Ιερεμίας, ο Ιεζεκιήλ κι ο Δανιήλ.  Δεν ονομάζονται “μεγάλοι” επειδή οι προφητείες τους είναι πιο σημαντικές, αλλ’ επειδή τα βιβλία τους είναι  μεγαλύτερα σε έκταση απ’ αυτά των μικρών προφητών.

Θα μελετήσουμε τις προφητείες του Ησαΐα, του Ιερεμία - μαζί με τους Θρήνους - και του Ιεζεκιήλ. Οι προφητείες του Δανιήλ θα μελετηθούν σε συνδυασμό με το προφητικό βιβλίο της Καινής Διαθήκης, την Αποκάλυψη. 


Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε όσα έγραψαν οι προφήτες, πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι με την ιστορία του Ισραήλ καθώς και με τις πολιτικές και θρησκευτικές συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή που έζησε και διακόνησε καθένας απ’ αυτούς.

Η αποστολή των προφητών ήταν διπλή.  Κατ’ αρχήν, κάθε προφήτης μαρτυρούσε ενάντια στην αμαρτία της εποχής του και κατά δεύτερον, πράγμα που ήταν και το σημαντικότερο,  πρόλεγε το μέλλον.  Οι προφήτες προέβλεπαν το μέλλον στο φως του παρόντος και συχνά πρόλεγαν το απώτερο μέλλον (τις τελευταίες ημέρες) στο φως του άμεσου μέλλοντος.  Αυτό ονομάζεται “ Νόμος της Διπλής Αναφοράς”.

Τα λόγια των προφητών επικεντρώνονται ιστορικά  σε 4 χρονικά σημεία:
1.  Στην εποχή που ζούσαν
2.  Στις αυτοκρατορίες της Ασσυρίας και  της  Βαβυλώνας
3.  Στον ερχομό του Μεσσία
4.  Στη Χιλιετή Βασιλεία

Μια προσεχτική μελέτη του κειμένου και του ιστορικού πλαισίου των προφητειών μας βοηθάει να καθορίσουμε σε ποιό από τα παραπάνω χρονικά σημεία αναφέρεται καθένα απ’ τα  κείμενα.

Όλοι οι προφήτες φανέρωσαν το διπλό χαρακτήρα  του Χριστού.  Απεικόνισαν ένα Μεσσία που πάσχει, όπως στο Ησαΐας νγ, καθώς επίσης κι ένα Μεσσία που θα θριαμβεύσει και θα κυβερνήσει, όπως στο Ησαΐας ια. Τα δύο αυτά “νήματα” της Μεσσιανικής προφητείας ήταν συνυφασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε ακόμα κι οι ίδιοι οι προφήτες δεν καταλάβαιναν πώς ακριβώς  θα εκπληρώνονταν όλα αυτά (Α’ Πέτρου α:8-12).

Στις προφητείες, τα παθήματα του Χριστού κι η βασιλεία Του, φαινόταν, σε πολλές περιπτώσεις, ότι λάμβαναν χώρα  ταυτόχρονα, αλλά η Καινή Διαθήκη αποκάλυψε το διάστημα που θα μεσολαβούσε ανάμεσα στα δύο αυτά γεγονότα καθώς και τις δύο φάσεις της βασιλείας Του. Τώρα βασιλεύει μες τις καρδιές και τις ζωές του λαού Του, στη Χιλιετή Βασιλεία  θα βασιλέψει  μ’  όλη Του τη δόξα.