Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

"Κολαστήριο" η Ελλάδα για τους κρατούμενους μετανάστες

Σε έκθεση της οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" σύμφωνα με την οποία μετανάστες υπό κράτηση στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μία «ζωντανή κόλαση» αναφέρεται ανταπόκριση της εφημερίδας Guardian από την Αθήνα.

Όπως σημειώνεται, μετανάστες και αναζητούντες άσυλο υποχρεώνονται να υπομένουν ελεεινές συνθήκες κράτησης, συχνά με καταστροφικές επιπτώσεις για την υγεία τους. Σύμφωνα με γιατρούς που επισκέφθηκαν εγκαταστάσεις κράτησης, αστυνομικά τμήματα και εγκαταστάσεις της ακτοφυλακής ανά την Ελλάδα μετανάστες ζουν χωρίς φρέσκο αέρα, φυσικό φως και βασικές συνθήκες υγιεινής.

Μάλιστα, σε ένα κέντρο κράτησης στην Κομοτηνή οι γιατροί είδαν ανθρώπινα περιττώματα να πέφτουν από ραγισμένους σωλήνες στα πατώματα των ορόφων. Η επικεφαλής της οργάνωσης στην Ελλάδα Μαριέττα Προβοπούλου δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι δεν πίστευε πως τέτοιες συνθήκες ήταν πιθανό να υπάρχουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Το βασικό παράπονο των μεταναστών είναι ότι δεν τους μεταχειρίζονται ως ανθρώπινα όντα, ότι υποβάλλονται σε μια ζωντανή κόλαση. Και έχουν δίκιο», προσθέτει η κα. Προβοπούλου.

Η έκθεση τονίζει επίσης ότι οι συνθήκες κράτησης έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση ασθενειών, όπως του αναπνευστικού, γαστρεντερικές διαταράξεις, μυοσκελετικά και οδοντικά προβλήματα, αλλά και φυματίωση.

Κλιμάκια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επισκέπτονται ανάλογα κέντρα τα τελευταία έξι χρόνια και λένε ότι έχουν γίνει μάρτυρες αυξημένου αριθμού περιπτώσεων παρατεταμένης κράτησης, με τους περισσότερους μετανάστες να μένουν στα κέντρα για το μέγιστο χρονικό διάστημα των 18 μηνών.

Σημειώνεται επίσης ότι σε μια ατμόσφαιρα ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού αισθήματος υπάρχει επίσης ο κίνδυνος επαναλαμβανόμενων κρατήσεων.

Επίσης, η έκθεση καταγράφει αναφορές περιπτώσεων απόπειρας αυτοκτονίας, όπως ενός 16χρονου Αφγανού στην Κομοτηνή που πήδηξε στο κενό από την οροφή του κτιρίου διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησης, σπάζοντας τα πόδια του.

http://www.koutipandoras.gr