Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Τι πιστεύουμε

Που να υπάγω από του Πνεύματός σου; και από του Προσώπου σου που να φύγω;       Ψαλ. 139:7  

Πιστεύουμε ότι η Υπόσταση του Ενός μονοπρόσωπου άπειρου και μονοούσιου Θεού φανερώθηκε με διαφορετικούς τρόπους, άλλοτε σαν Πατέρας άλλοτε σαν Υιός και άλλοτε σαν Αγιο Πνεύμα (το σχεδίασμα είναι απο σελίδα της ενωσης εκκλησιών UPC).
  • Για την ακρίβεια η Θεότητα δεν είναι δυνατό να εκφραστεί από κανένα σχεδιάγραμμα, αφού μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετικούς τρόπους όχι μόνο διαδοχικά, αλλά και ταυτόχρονα(την ίδια στιγμή). 

Στον αντίποδα τι πιστεύουν για την θεότητα οι καθολικές εκκλησίες; Ta παρακάτω σχεδιάσματα είναι διαφωτιστικά:

(1) Οι τριαδικοί καθολικοί:
..σύμφωνα με τα σκίτσα με τα οποία "εξηγούν" την θεότητα, ο Πατέρας , ο Υιός και το Αγιο Πνεύμα είναι "ένας" θεός, αλλά και δέν..είναι!

(2) Οι ουνιταριανοί καθολικοί:

..όπως απεικονίζεται στα σκίτσα της "αγίας" (!) καθολικής αρειανικής και "αποστολικής" εκκλησίας  (http://arian-catholic.org/) όπου ο Υιός παρουσιάζεται σαν μια άλλη υπόσταση ή ένας άλλος θεός Υιός κατώτερος από τον Πατέραενώ το Πνεύμα δεν είναι το Πνεύμα του Θεού αλλά απλή ενέργεια του Πατέρα ..