Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Καθήκοντα διακονίας


Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΙΜΕΝΑ 3

 17. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗΣ  ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ
Σε όλες τις οικονομικές του συναλλαγές, πρέπει να είναι έντιμος μέχρι την τελευταία δεκάρα. Πως μπορεί να είναι οικονόμος των μυστηρίων του Θεού, εάν δεν είναι πιστός με τα υλικά πράγματα; Θα είναι τίμιος σε όλες τις συναλλαγές του με τους συνανθρώπους του και όταν δίνει το λόγο του ή κάποια υπόσχεση, θα την τηρεί και θα κρατά το λόγο του, ακόμα κι αν αυτό πρόκειται να έχει θυσίες από μέρους του.

18. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΡΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ
Το σπουδαίο έργο του ποιμένα είναι να τρέφει το ποίμνιο, αλλά πριν γίνει ικανός να τρέφει άλλους, πρέπει να τρέφεται πρώτα ο ίδιος από τον Αρχιποιμένα, από το λόγο του Θεού.  Εάν δεν μελετά το λόγο του Θεού, η διακονία του σύντομα θα γίνει χωρίς ενδιαφέρον. Είναι ανάγκη για τον ποιμένα να μαζεύει φρέσκο μάννα από τον ουρανό κάθε μέρα, εάν θέλει η διακονία του να διατηρηθεί ζωντανή και γεμάτη φρεσκάδα.

19. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ
Η τεμπελιά δεν έχει καμία θέση στην διακονία. Δεν υπάρχει κανένα επάγγελμα που να είναι τόσο επίπονο, όπως το κήρυγμα του Ευαγγελίου. Απαιτεί τα πάντα που έχει ο άνθρωπος του Θεού. Εδώ, όπως και στα άλλα χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο.

20. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΑΞΗΣ
Η ζωή του πρέπει να είναι διαρρυθμισμένη καλά. Πρέπει να έχει μια ορισμένη ώρα που θα σηκώνεται και θα αποσύρεται για ύπνο. Τα γεύματά του πρέπει να είναι κανονικά. Πρέπει να έχει ορισμένη ώρα για μελέτη και προσευχή, ανάπαυση και ηρεμία, επισκέψεις στο ποίμνιο. Μόνο με το να διατηρεί ένα σύστημα και τάξη, μπορεί να αποφύγει να σπαταλά το χρόνο του, ο οποίος είναι τόσο πολύτιμος. Επίσης η τήρηση τάξης σε όλες τις συνήθειές του θα τον κρατήσουν υγιή και ικανό. Ο ποιμένας πρέπει να είναι ακριβής στην ώρα του και ποτέ να μην αργεί σε κανένα ραντεβού του.

21. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ
Όλη του η διακονία εξαρτάται από τη ζωή της προσευχής. Μια διακονία γεμάτη προσευχή είναι ο αποδέκτης της αλήθειας του Θεού. Ο χρόνος που ξοδεύει στο ταμείο του στην προσευχή θα τον κάνει δυνατό όταν κηρύττει από τον άμβωνα.

22. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΕΧΡΙΣΜΕΝΟΣ
Κεχρισμένος σημαίνει, να έχει το πλούσιο χρίσμα του Αγίου Πνεύματος, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για κάθε αληθινό κήρυγμα. Το θείο χρίσμα είναι το χαρακτηριστικό που κάνει τον εργάτη του Αγίου Πνεύματος να ξεχωρίζει από τους άλλους κήρυκες.

23. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑ ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΤΟΥ
Πολλή προσευχή και προσοχή πρέπει να δοθεί στο σπίτι του και την οικογένειά του. Μερικές φορές ο ποιμένας είναι τόσο απασχολημένος με τα προβλήματα και τις ανάγκες των άλλων ώστε αμελεί την οικογένειά του, με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν από τον έλεγχό του. Όταν αυτό συμβαίνει, το έργο του στην εκκλησία γίνεται πολύ δύσκολο και αναποτελεσματικό.