Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Η οικογένεια κατά το Βιβλικό πρότυπο - 10 κανόνες για να μεγαλώσεις ένα προβληματικό παιδί



1.  Άρχισε απ’ τη βρεφική ηλικία να του δίνεις ό,τι ζητήσει. Έτσι θα μεγαλώσει πιστεύοντας ότι ο κόσμος οφείλει να το συντηρεί.
2.  Όταν μαθαίνει κακόλογα, εσύ να χαμογελάς. Αυτό το κάνει να σκέφτεται ότι είναι χαριτωμένο. Θα το ενθαρρύνει, επίσης, ώστε να μάθει πιο «χαριτωμένες» εκφράσεις αργότερα.
3.  Ποτέ μη του προσφέρεις πνευματική αγωγή. Περίμενε μέχρι να γίνει 21 χρονών και τότε άφησέ το ν’ αποφασίσει μόνο του.
4.  Απόφευγε τη χρήση της λέξης «λάθος». Πιθανόν να του δημιουργήσει συναισθήματα ενοχής. Αυτό θα το συνηθίσει να πιστεύει αργότερα ότι όλοι είναι εναντίον του άδικα.
5.  Μάζευε όλα όσα αφήνει γύρω του, ρούχα, βιβλία, κλπ. Εσύ να κάνεις τα πάντα, έτσι ώστε να μάθει να ρίχνει πάντοτε την ευθύνη στους άλλους.
6.  Να του επιτρέπεις να διαβάζει οτιδήποτε πιάνουν τα χέρια του και το μυαλό του να γεμίζει με κάθε μορφής σκουπίδια, αλλά να προσέχεις τα κουταλοπήρουνα να είναι πάντοτε καθαρά, αποστειρωμένα.
7.  Να καβγαδίζεις συχνά μπροστά στα παιδιά σου. Έτσι δεν θα εκπλαγούν όταν αργότερα το σπίτι θα διαλυθεί.
8.  Δώσε του όσο χαρτζιλίκι σου ζητάει. Μη το βοηθήσεις να μάθει να το κερδίζει. Άλλωστε, γιατί να μεγαλώσει με τις δυσκολίες που εσύ μεγάλωσες;
9.  Ικανοποίησε όλες του τις ορέξεις σε φαγητό, ποτό και καλοπέραση. Το να του αρνηθείς μερικές απολαύσεις, ίσως του δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα.
10.Να παίρνεις πάντα το μέρος του απέναντι στους γείτονες, δασκάλους ή αστυνομικούς. Όλοι τους είναι προκατειλημμένοι απέναντι στο παιδί σου.
·     Προετοιμάσου για μια ζωή θλίψης. Οπωσδήποτε θα την έχεις