Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Η αμαρτία του «παραπάνω»



Ο λαός Ισραήλ ζήτησε βασιλιά. Ο Σαμουήλ λυπήθηκε γι’ αυτό και τους είπε, «…..ενώ Κύριος ο Θεός σας ήτο ο βασιλεύς σας» (Α’ Σαμ.ιβ:12). Οι άνθρωποι ήθελαν κάτι περισσότερο από έναν άνθρωπο του Θεού, ήθελαν τα μεγαλεία και τη χλιδή ενός βασιλιά. Και πήραν ένα βασιλιά μαζί με όλες τις αποσκευές που φέρνει μαζί του.


Η αμαρτία του «παραπάνω».

Περισσότερο από ό, τι ο Θεός έχει για σένα. Ο Θεός δεν ήθελε να έχουν βασιλιά εκείνη τη στιγμή.  Αλλά αυτοί ήθελαν ένα βασιλιά, τώρα.

Τι σημαίνει Βασίλειο, μπορεί να καταλάβει κανείς αν κοιτάξει τη λαμπρότητα και την αίγλη των παλιών βασιλιάδων της Ευρώπης.  Η φαντασμαγορία, τα πλούσια ρούχα, οι κορώνες, τα κοσμήματα, τα παλάτια, το στυλ... όλα είναι τόσο πολύ ωραία. Ταιριάζει όμορφα στις φυσικές ροπές μας.  Αυτό ήθελε ο Ισραήλ.

Η καταστροφή, η θλίψη και τα πρόβλημα που ήρθαν από τον βασιλιά Σαούλ.

Ο Θεός τους έδωσε αυτό που ήθελαν, αλλά αυτό που ήθελαν ήταν κάτι περισσότερο από ό, τι είχε ο Θεός γι’ αυτούς.

Κύριε, συγχώρησέ μας.  Φιλοδοξία, ανυπομονησία.

Στο «περισσότερο», όπως στην παραβολή με τα δίχτυα, υπάρχουν πάντα καλά και κακά ψάρια.

Α’ Τιμ.ς:10 Διότι ρίζα πάντων των κακών είναι η φιλαργυρία, την οποίαν τινές ορεγόμενοι απεπλανήθησαν από της πίστεως και διεπέρασαν εαυτούς με οδύνας πολλάς.
Απληστία είναι η αμαρτία του «παραπάνω».

Έξοδ.κ:17 Μη επιθυμήσης την οικίαν του πλησίον σου· μη επιθυμήσης την γυναίκα του πλησίον σου· μηδέ τον δούλον αυτού· μηδέ την δούλην αυτού, μηδέ τον βουν αυτού, μηδέ τον όνον αυτού, μηδέ παν ό,τι είναι του πλησίον σου.

«Μη επιθυμήσης». Ιδιαίτερα, μην επιθυμείς ό, τι δεν είναι δικό σου.

Η επιθυμία από μόνη της, είναι δώρο Θεού.  Όμως όλα πρέπει να έχουν κάποια όρια, ένα περιοριστικό παράγοντα, ακόμη και αυτά τα πράγματα που μας δίνει ο Θεός. Οι επιθυμίες μας πρέπει να σταματάνε εκεί που ο Θεός λέει όχι.  Η επιθυμία πρέπει να υποκύπτει στην Κυριότητα του Ιησού Χριστού και σ’ αυτό που Αυτός θέλει για σένα.

Μερικές φορές ο Θεός δεν εμπλέκεται στις επιθυμίες ή τις προτιμήσεις μας.

Ο Θεός έχει ένα σχέδιο για τη ζωή σου.


  • Κάποιες φορές μπορεί να είναι ένας σταυρός, παρά μια κορώνα.
  • Μπορεί να έχει σχεδιάσει προβλήματα για τη ζωή σου και όχι ευκολίες.
  • Μπορεί να έχει ένα αγκάθι για τη ζωή σου.
  • Μπορεί να έχει ένα Fiat κι όχι μια Mercedes.
  • Μπορεί να έχει ένα διαμερισματάκι, αντί  μονοκατοικία με γκαράζ.
  • Μπορεί να έχει μόνο ένα ταλέντο και όχι δέκα.


Υπήρξε ένα σημείο τριβής, όταν ο Κύριος είπε στον Πέτρο, ότι θα πεθάνει και θα υποφέρει, η αντίδραση του Πέτρου ήταν να δείξει τον Ιωάννη και να πει, «Κύριε, ούτος δε τι;»  Ο Ιησούς είπε, «Εάν αυτόν θέλω να μένη εωσού έλθω, τι προς σε; συ ακολούθει μοι» (Ιωάν.κα:21,22).

Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Ο Θεός δεν είναι δίκαιος. Σε κάποιους δίνει ένα τάλαντο και σε άλλους δίνει δέκα.  Μερικοί είναι ψηλοί και μερικοί είναι κοντοί. Μερικοί μπορούν να τραγουδούν σαν πουλιά, ενώ άλλοι ουρλιάζουν σαν σκυλιά.

Ο Θεός μας έκανε διαφορετικούς όχι μόνο για το σκοπό Του, αλλά και για το καλό μας. Πριν επιθυμήσεις το δώρο κάποιου, σκέψου το βάρος και τους πειρασμούς αυτού του δώρου.  Πολλά χαρισματικά άτομα θα χαθούν και θα πάνε στην κόλαση, γιατί δεν μπόρεσαν να χειριστούν το βάρος του χαρίσματος.  Άλλοι θα πάνε μαζί τους, λόγω του φθόνου που είχαν.

Όταν αυτό που ζητάς και αγωνίζεσαι γι’ αυτό, δεν δίνεται, μερικές φορές είναι ο Θεός που λέει όχι. Αν συνεχίζεις να ζητάς, ο Θεός θα σου δώσει ό, τι θέλεις. Αλλά παίρνοντάς το, θα καταλάβεις ότι δεν είναι τόσο λαμπρό, όσο νόμιζες.
Κάποιος είπε, «Όταν προσεύχομαι για το θέλημα του Θεού, δεν ζητάω ν’ ανάψει το «πράσινο», αλλά το «κόκκινο» (στοπ).

Έχει συμβεί στη ζωή μου, να υπάρχει κάτι που το θέλω πολύ. Έβλεπα τα πάντα σαν ΝΑΙ, και αγνοούσα όλα τα ΟΧΙ. Το αποτέλεσμα; Προβλήματα. Ωστόσο στα καλά πράγματα, καθώς τα σκέφτομαι, ούτε ένα κόκκινο φανάρι δεν άναψε.  Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά υπήρχε ένα απαλό αεράκι επιβεβαίωσης.

Αυτή η θαυμαστή στιγμή που οδηγείς και περνάς όλα τα φανάρια με πράσινο, δεν συμβαίνει συχνά, αλλά όταν γίνεται... Είναι ο Θεός.

Εκείνες τις φορές που οι ερωτήσεις και οι αμφιβολίες βρίσκονται στο μυαλό σου.  Στη σύζυγό σου.  Στα παιδιά σου. Πρόσεχε.

Όταν αποφεύγεις να μιλήσεις σε άλλον φοβούμενος μήπως σε κάνει να περιμένεις, να επανεξετάσεις ή ίσως σου πει όχι.

Αυτό θα μπορούσε να είναι η περίπτωση που ξέρεις είτε διά Πνεύματος Αγίου, είτε από δική σου διορατικότητα, ότι θέλεις κάτι που ο Θεός δεν έχει για σένα. Εκ του πλήθους δε των συμβούλων προέρχεται σωτηρία.

Αν καταλάβεις ότι έχεις πάρει αυτό που ήθελες, αλλά υπάρχουν τύψεις γι’ αυτό….

Μετανόησε, επανάφερε τις αρχικές ρυθμίσεις και κάνε επανεκκίνηση.

Θα έχεις πολλές ευκαιρίες. Ξεκίνα να ζητάς να εφαρμόσεις τη σοφία που η τρέχουσα θλίψη σε διδάσκει και αποφάσισε να μην κάνεις το ίδιο λάθος ποτέ ξανά.

Ποτέ.

Κύριε Ιησού συγχώρησέ με για τις φορές που στο παρελθόν διέπραξα την αμαρτία του να θέλω περισσότερα.

Βοήθησέ με να μην προσεύχομαι, να μην αναζητάω και να μην επιθυμώ πράγματα που Εσύ δεν έχεις για μένα.

ουχί το θέλημά μου, αλλά το σον ας γείνη (Λουκ.κβ:42).