Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Σεβόμενη τον άντρα σου {σ’ ένα τελείως αντίθετο κόσμο}

Το μήνυμα που περνάει στον κόσμο μέσα από τηλεοπτικές σειρές, περιοδικά, και blogs, είναι ότι ο άντρας είναι ένας ηλίθιος και αν δεν είχε την αξιολάτρευτη σύζυγο να τον βοηθάει να σκεφτεί καθαρά – θα είχε μεγάλο πρόβλημα. Η γυναίκα είναι έξυπνη, δυνατή καταφερτζού και ότι άλλο χρειάζεται. Αυτή κρατά την οικογένεια ενωμένη και πραγματικά ο σύζυγος είναι μόνο για να χασκογελάει.


Ο κόσμος δεν έχει τη Βιβλική θεώρηση του γάμου, οπότε δεν μπορούμε να ακολουθούμε ό, τι κάνει ο κόσμος. Οι άνθρωποι του κόσμου, όσο κι αν αυτά που λένε και κάνουν φαίνονται σωστά και όμορφα, λειτουργούν κάτω από το πνεύμα του θεού του κόσμου τούτου, του πνεύματος της απείθειας. Εμείς αποφασίζουμε τίνος πνεύματος θέλουμε να είμαστε. Ο χριστιανός και η χριστιανή πρέπει να αποφασίσουν από πού θα παίρνουν οδηγίες και κατεύθυνση. Από το λόγο του Θεού, ή τον κόσμο.

Οι γυναίκες, δεν είναι αυτές που θα καθορίσουν τι είναι σεβασμός ή ασέβεια προς τον σύζυγό τους... ο σύζυγος πρέπει να το καθορίσει αυτό.

Και το αντίστροφο, η σύζυγος πρέπει να είναι σε θέση να καθορίσει, για τον άντρα της, ποια είναι αυτά τα πράγματα που την κάνουν να αισθάνεται ότι αγαπιέται ή όχι.

Εφεσ.ε:33 Πλην και σεις οι καθ' ένα έκαστος την εαυτού γυναίκα ούτως ας αγαπά ως εαυτόν, η δε γυνή ας σέβηται τον άνδρα.

Μια γυναίκα λέει πολλά πράγματα στον άντρα της, που μπορεί να μην είναι από μια καρδιά ασέβειας, αλλά κάνουν τις τρίχες του να σηκώνονται. Πρέπει να μάθει τις ευαισθησίες του και τι εντυπώσεις του δημιουργούν τα λόγια της. Γιατί, επιλέγοντας να υπακούσει την εντολή του Θεού στο Εφες.ε:33, να σέβεται τον άντρα της, τελικά δεν έχει να κάνει τόσο με τον άντρα της.

     · Έχει να κάνει με το ποιος είναι ο Θεός και οι εντολές Του.
   · Έχει να κάνει με το ποια είναι και ποιος είναι ο χαρακτήρας της.
    · Έχει να κάνει με τον έλεγχο της γλώσσας και της συμπεριφοράς.
      · Έχει να κάνει με τη χάρη που έχει δεχτεί από τον Θεό και ελεύθερα δίνει στον άντρα της.
     · Έχει να κάνει με τους όρκους που έδωσε τη μέρα του γάμου της, μπροστά στον Θεό.
     · Έχει να κάνει με θέματα καρδιάς και αμαρτίες που πρέπει να εξομολογηθούν.
    · Έχει να κάνει με το ότι δεν πρέπει να επικεντρώνεται στα ελαττώματα και τις ελλείψεις του συζύγου της (άλλωστε κι αυτή έχει τα δικά της), αλλά να εστιάζει στους τρόπους που κάθε μέρα αυτός την ευλογεί.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ ότι ο Θεός δεν ζητάει από τη γυναίκα να σέβεται και να εκτιμά όλο τον αντρικό πληθυσμό. Είναι μια ιδιαίτερη κλήση σεβασμού προς τον άντρα της.

Ακόμα, στον κόσμο οι γυναίκες αποφεύγουν να σέβονται τους συζύγους τους, ενώ πηγαίνουν στη δουλειά και σέβονται τα αφεντικά τους ή πηγαίνουν στην εκκλησία και σέβονται τους παπάδες ή πηγαίνουν στο γυμναστήριο και σέβονται τους εκπαιδευτές κτλ...

Και αναρωτιέμαι, γιατί είναι τόσο πρόθυμες να σέβονται άλλους άντρες, αλλά τον άνθρωπο που κάνουν έρωτα και είναι ο πατέρας των παιδιών τους – με τίποτα.  Προσπαθούν να τον ελέγξουν, να τον επικρίνουν, να του συμπεριφέρονται σαν να είναι μωρό παίζοντας το ρόλο της μητέρας του..., και μετά είναι απογοητευμένες και έχουν κουραστεί  με το πώς έχει γίνει έτσι ο άντρας τους. Μήπως οι ίδιες έφτιαξαν αυτόν τον άντρα με τη συμπεριφορά τους;

Όλοι ξέρουμε το ρητό — πίσω από κάθε μεγάλο άντρα βρίσκεται μια μεγάλη γυναίκα.  Πιστεύω ότι ένας άντρας θα πάει μπροστά, όταν η γυναίκα του είναι ο καλύτερος οπαδός του. 

Όταν ένας άντρας ζητάει από μία γυναίκα να τον παντρευτεί, κάθε γυναίκα τον βλέπει σαν τον ιδανικό σύζυγο, και γι’ αυτό λέει το «ναι»!  Αγαπάει αυτό που είναι και αυτό που ονειρεύεται ότι θα γίνει..., αλλά κάποιοι άντρες έχουν αποτύχει να το εκπληρώσουν (το ίδιο προφανώς ισχύει και για τις γυναίκες). Ίσως οι προσδοκίες ήταν πάρα πολύ υψηλές.  Ή ίσως, δεν ήταν αυτός/η που σκεφτήκαμε ότι παντρευόμαστε.

Τώρα που ο δρόμος γίνεται ανώμαλος, ο κόσμος θα σου πει: Διαζύγιο! Φύγε! Παράτα τον! Αλλά αυτό δεν υπάρχει στο σχέδιο του Θεού για το γάμο... έπρεπε να προσέξεις όταν ξεκινούσες.  Έπρεπε να προσέξεις ώστε η αγάπη που περιγράφεται στην Α’ Κορ.ιγ να είχε έργο. Να περπατάς κατά το Πνεύμα και να εφαρμόζεις στη ζωή σου την αγάπη, τη χαρά, την ειρήνη, την υπομονή, την ευγένεια, την καλοσύνη, την πίστη, την πραότητα και την εγκράτεια.

Αν στηριζόσουν απόλυτα στο λόγο του Θεού, οι άνθρωποι που θα σε παρατηρούσαν θα καταλάβαιναν ότι «υπάρχει κάτι διαφορετικό σ’ αυτή τη γυναίκα». Αυτό συμβαίνει όταν προστατεύουμε το γάμο μας σεβόμενοι τον σύζυγό μας και δεν βγάζουμε στη φόρα όλα τα θέματά του σε φίλους συγγενείς και γνωστούς.

Είσαι το φως του κόσμου. Μείνε στα χαρακώματα και αγωνίσου για το γάμο σου, υπάκουσε το λόγο του Θεού, να προσεύχεσαι και να περιμένεις τον Θεό να κάνει ένα θαύμα στο γάμο σου.

Μια συμβουλή: όταν χρειάζεσαι καθοδήγηση, να είσαι σίγουρη ότι έχεις απευθυνθεί στο σωστό άτομο.


Κανένας άντρας δεν μπορεί να έχει συναισθήματα στοργής και αγάπης στην καρδιά του, όταν πιστεύει ότι η γυναίκα του τον περιφρονεί γι’ αυτό που είναι.


Κατά ειρωνικό τρόπο, η βαθύτερη ανάγκη της γυναίκας – να αισθάνεται ότι την αγαπούν – υπονομεύεται από την έλλειψη σεβασμού».

                                                                                                           
Τελικά, το να σέβεται μια γυναίκα τον άντρα της, είναι μια επιλογή που κάνει, υπακούοντας τον Θεό. Όταν σπρώχνεις μακριά τον άντρα σου με τη συμπεριφορά σου – σπρώχνεις τον Κύριο μακριά. Μην υποθέτεις ότι επειδή ο άντρας σου δέχεται ήσυχα τους σαρκασμούς ή το εξουσιαστικό πνεύμα σου, ότι αισθάνεται όμορφα, ότι τον σέβεσαι. Απλά δεν μπορεί να σου πει την αλήθεια, επειδή σ’ αγαπάει τόσο πολύ.

Τώρα, ας κάνουμε κάτι εντελώς αντίθετο με το φρόνημα του κόσμου: αγκάλιασε σφιχτά τον άντρα σου και πες του ότι τον σέβεσαι και τον θαυμάζεις! Μετά, δες τον καθώς φεύγει, είναι σίγουρα λίγο πιο ψηλός!!