Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Πώς αναγνωρίζεται μία ΣΕΚΤΑ;



Θέλουσιν εγερθή ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήται … ώστε να πλανήσωσιν, ει δυνατόν, και τους εκλεκτούς (Ματθ.κδ:24)

Σέκτα (sect ή cult) ονομάζεται κάθε θρησκευτική ομάδα, δήθεν «εκκλησία» ή επικίνδυνη αίρεση, που χρησιμοποιεί επιδέξια τη χριστιανική διδασκαλία με σκοπό να ελέγχει και να εκμεταλλεύεται τα μέλη της, επιβάλλοντας αυστηρά αντιγραφικά μέτρα και ελέγχους στην ατομική και οικογενειακή τους ζωή.


Ο ακόλουθος κατάλογος παρουσιάζει τα συνηθέστερα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στις σέκτες και αποκαλύπτει τις μεθόδους επιβολής θρησκευτικής σκλαβιάς:

  • Έχουν ένα αυταρχικό ηγέτη, που υποτίθεται ότι γνωρίζει και εκφράζει το θέλημα του Θεού, και παρακολουθεί στενά τα μέλη, με διάφορους  κοσμικούς τρόπους.
  • Κάνουν πλύση εγκεφάλου των μελών τους με συστηματική «κατήχηση».
  • Ελέγχουν στενά την ιδιωτική ζωή, επαφές και συναναστροφές των μελών, τρόπο διαβίωσης, τροφές, ρούχα και συνήθειες ύπνου. 
  • Δημιουργούν οικογενειακές και επαγγελματικές αλληλεξαρτήσεις, και καλλιεργούν αισθήματα ενοχής, ντροπής και φόβου, σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να αποχωρήσει ή δεν συμμορφώνεται με όσα αυταρχικά και «προφητικά» ορίζονται από τον ηγέτη.
  • Απαγορεύεται κάθε αμφισβήτηση πιστεύω και πρακτικών της ομάδας. Ο ηγέτης της σέκτας χρησιμοποιεί συγκεκριμένες λέξεις και φορτισμένη γλώσσα, αποθαρρύνει την κριτική σκέψη, διαχωρίζει οποιοδήποτε κριτικό λόγο εναντίον του και διδάσκει το δόγμα «εμείς» εναντίον «αυτών».
  • Ισχυρίζονται ότι αυτοί διδάσκουν τον μόνο αληθινό ή τον καλύτερο δρόμο που ακολουθώντας τον τα μέλη θα εξασφαλίσουν τη σωτηρία και υλικές ευλογίες. Ο ηγέτης της σέκτας σκόπιμα αρνείται ή στρεβλώνει πληροφορίες, λέει ψέματα, προπαγανδίζει και περιορίζει την πρόσβαση σε άλλες πηγές πληροφοριών.
  • Έχουν αποκαλυπτικές εσχατολογικές ερμηνείες και αντιλήψεις για την Δευτέρα Παρουσία, Αρπαγή, Αντίχριστο κ.ά., με τα οποία τρομοκρατούν τα μέλη.
  • Απαγορεύουν ή αποθαρρύνουν κάθε επικοινωνία των μελών με τον έξω κόσμο και άλλες χριστιανικές εκκλησίες (ακόμη και με συγγενείς) που δεν ανήκουν στην ομάδα, παρά μόνο αποκλειστικά ανάμεσα στα μέλη.
  • Απειλούν και εκβιάζουν τα μέλη με αφορισμούς/αποκοπή, υποτιθέμενη θεϊκή τιμωρία, κατάρες, διάλυση υπαλληλικής ή επαγγελματικής σχέσης κ.ο.κ., αν κάποιος ήθελε ή τολμούσε να αποχωρήσει. Ο ηγέτης χειραγωγεί τους οπαδούς του μέσω του φόβου (συμπεριλαμβανομένου του φόβου να χάσεις τη σωτηρία κ.λπ.), μέσω ενοχών, και κατήχησης.
  • Απομυζούν τα μέλη τους οικονομικά, με αιματηρές δήθεν «αυτοπροαίρετες» εισφορές.
Αν υπάρχει στο περιβάλλον σας άτομο που έχει πέσει θύμα κάποιας τέτοιας σέκτας (δήθεν «εκκλησίας»), βοηθήστε το να ελευθερωθεί από τα δεσμά της.

Χρειάζεται πολύ χριστιανική αγάπη και τεράστια υπομονή. Κυρίως όμως χρειάζεται θερμή προσευχή!