Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Η λατρεία του έρωτα και η ειδωλολατρία της ομορφιάς.

Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι και η ομορφιά και ο έρωτας είναι δώρα της αγάπης του Θεού Δημιουργού και Πατέρα μας στον άνθρωπο που έπλασε. Και μάλιστα φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά αυτά τα δύο, γιατί το ένα είναι κατά κάποιον τρόπο η απάντηση στα «καλέσματα και τα ερεθίσματα» του άλλου. Συχνά είναι και τα δύο αυτά στοιχεία της ζωής μας πηγή χαράς και δύναμης, πηγή αγάπης για τη ζωή μας.


Θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, ότι ο έρωτας δεν είναι η αγάπη. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Το καθένα έχει τη θέση του, τη συμμετοχή του στη ζωή μας, παίζει το ρόλο του. Κυρίαρχο στοιχείο στον έρωτα είναι τα έντονα συναισθήματα, η σεξουαλική έλξη και επιθυμία για το άλλο φύλο. Κάποτε ο έρωτας μπορεί να μετεξελιχθεί σε αγάπη και γνήσια αφοσίωση, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. 

Κάποιες φορές μεταπίπτει σε απόρριψη, κάποτε αναπτύσσεται πικρία, κάποτε μίσος και χωρισμός. Ο έρωτας έχει τη θέση του και την αναλογία συμμετοχής του στη φυσιολογία της ζωής μας. Δεν γυρίζει όλη μας η ζωή, η μέρα, η σκέψη γύρω από τον έρωτα, διότι όταν συμβαίνει αυτό, τότε δεν είναι έρωτας, αλλά είναι είδωλο. Όταν είναι γνήσιος και καθαρός ο έρωτας, είναι στολίδι στη ζωή του ζευγαριού, πηγή δύναμης και χαράς στην πορεία τους.

Στο σημείο αυτό είναι που αρχίζει να αναδύεται ο κίνδυνος. Ο Σατανάς το απομόνωσε, το ξεχώρισε από τα υπόλοιπα στοιχεία της ζωής μας, το έβαλε «ψηλά» ώστε να αρέσει, να συζητιέται, να ελκύει, να απασχολεί έντονα και καθημερινά. Το τόνισε και κατάφερε να το κάνει αφύσικα ελκυστικό έως απαραίτητο στη σκέψη και στις σχέσεις των ανθρώπων. Ταυτόχρονα το βεβήλωσε, το εκχυδάισε, το έκανε φτηνό και εύκολο. Υπάρχει σύγχυση γύρω από αυτό το θέμα, κάτι που συμβάλλει στη λανθασμένη προσέγγισή του από τους ανθρώπους. 

Όταν το γεννητικό σύστημα έχει ταυτιστεί στη σκέψη μας με τη σαρκική ηδονή και απόλαυση και η χρήση τού σώματός μας έχει περάσει στα χέρια του Σατανά και έχει γίνει είδωλο και πηγή ευχαρίστησης μόνο, τότε δεν έχει πλέον τις προδιαγραφές, τη φυσιολογία και την ορθή χρήση του όπως την όρισε ο Δημιουργός Θεός. Γίνεται μέσο ικανοποίησης των επιθυμιών της σάρκας και προοδευτικά αντικείμενο λατρείας.

Σε κάποιο σημείο πιο πάνω αναφέραμε στο κείμενό μας τη λέξη φτηνό και φτήνια. Ναι, τα είδωλα που κατασκευάζει ο Σατανάς και τα προσφέρει στους ανθρώπους για πίστη και λατρεία ευτελίζοντας τα δώρα της δημιουργίας του Θεού, ο ίδιος φροντίζει να τα ρίχνει όσο γίνεται πιο χαμηλά, για φτηνή και εύκολη εκμετάλλευση μεταξύ των ανθρώπων. Κοιτάξτε για παράδειγμα το γυναικείο σώμα γυμνό ή μισόγυμνο δίπλα σε διαφημίσεις για λάστιχα αυτοκινήτων, τσιγάρων, ξενοδοχείων. Για να τραβάει την προσοχή και να κάνει το μήνυμα της διαφήμισης ενδιαφέρον, ελκυστικό. Δηλαδή κάτι σαν καταναλωτικό αγαθό.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι ο Θεός Δημιουργός έπλασε τη γυναίκα και την προίκισε πραγματικά με πολλά και ζηλευτά χαρίσματα και ικανότητες θαυμαστές. Το μυαλό της, ο συναισθηματικός της κόσμος, ο τρόπος που προσεγγίζει τα προβλήματα, που παίρνει τις αποφάσεις, η ομορφιά της, η δύναμη της ψυχής της, η ισορροπία του συναισθηματικού της κόσμου, ο χαρακτήρας της, η ζηλευτή, πολλές φορές, μόρφωσή της είναι μερικά από τα δώρα που έχει από το Θεό Δημιουργό η γυναίκα και που τα θέτει στη διάθεση του άντρα της, της οικογένειάς της, της κοινωνίας των ανθρώπων και στην υπηρεσία του Θεού, όταν Εκείνος την καλέσει. Εσύ λοιπόν την κοιτάζεις και αμέσως τα μάτια σου πέφτουν στα πόδια της, στο ντεκολτέ της, στα μάτια της, στα χείλη της…, δηλαδή την βλέπεις σαν αντικείμενο ικανοποίησης της επιθυμίας της σάρκας μόνο, κάτι που έχει πολύ κοντινή ημερομηνία λήξης, όπως το γνωρίζουμε όλοι. Μετά χρειάζονται νέα ερεθίσματα, νέες εμπειρίες για να ταΐσουμε και να ικανοποιήσουμε το αδηφάγο θηρίο της σάρκας με τις επιθυμίες του. Αυτό είναι το κατάντημα της ομορφιάς και του έρωτα στα χέρια του Σατανά και της αμαρτίας. Η ειδωλολατρία της ομορφιάς.

Εύκολα μπορεί κάποιος στο σημείο αυτό να κατηγορήσει για τη διαστρέβλωση αυτή την λανθασμένα ανδροκρατούμενη σύγχρονη κουλτούρα των κοινωνιών μας. Όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης και οι γυναίκες. Χρησιμοποιούν την ομορφιά τους σαν μέσο προσέλκυσης του άλλου φύλου, τονίζουν λανθασμένα και προκλητικά την ανατομία τους για να γίνουν επιθυμητές, για να ξεχωρίζουν, να γίνουν αποδεκτές. Πολύ σύντομα καταλήγουν να είναι μόνο αυτό και τίποτα άλλο. Το ντύσιμο, η εμφάνιση, οι εξαντλητικές δίαιτες, ο καθημερινός εφιάλτης των γραμμαρίων, αργά η γρήγορα εκεί οδηγούν. Στην ειδωλολατρία της ομορφιάς. Μεγάλη παγίδα και επικίνδυνη. Ειδωλολατρία θα πει ζω γι’ αυτό, ζω απ’ αυτό, περιμένω χαρά, παίρνω δύναμη απ’ αυτό, είναι μέσα στην καρδιά μου, είναι στο κέντρο της μέρας μου, του ανήκω.

Η ομορφιά είναι αναπόσπαστο στοιχείο της φύσης της γυναίκας. Εξυπηρετεί και τη λειτουργία της αναπαραγωγής του ανθρώπινου είδους, είναι και στολίδι και κάποτε πηγή έμπνευσης ανάμεσα στους ανθρώπους. Ποια ομορφιά όμως; Οι κοπέλες, οι γυναίκες που ζουν λατρεύοντας το είδωλο της ομορφιάς, το είδωλο του «να αρέσω, να είμαι επιθυμητή», κινδυνεύουν πολύ εύκολα να μεταπηδήσουν στο επόμενο, πιο επικίνδυνο επίπεδο, που λέγεται κόσμος και αγάπη για τον κόσμο και συμμόρφωση με τον κόσμο, κάτι που ο Κύριος το χαρακτηρίζει αμαρτία και «έχθρα προς τον Θεό», (Ιακ.δ:4). Το επόμενο στάδιο, αν δεν αφυπνιστεί κάποιος και συνεχίσει αυτό το δρόμο, λέγεται εκφυλισμός. Ομορφιά, κοσμικότητα, εκφυλισμός. Τότε πλέον μιλάμε για δεσμά, αιχμαλωσία και σοβαρό κίνδυνο για την ψυχή και την αιωνιότητα!

Ο κόσμος μας, που είναι ο κόσμος της αμαρτίας, αποτελείται από είδωλα που εκπέμπουν υποσχέσεις και από επιθυμίες που απλώνουν το χέρι για να αποκτήσουν, να απολαύσουν. Ο Σατανάς θέλει να μας κάνει το μεγαλύτερο δυνατό κακό, με βλάβες μη αναστρέψιμες, γιατί μας μισεί, είναι ανθρωποκτόνος, θέλει να μας ντροπιάσει μπροστά στον Θεό και Πατέρα μας, να μας ρίξει χαμηλά. Με το να κοιτάξεις μία κοπέλα, ένα αγόρι στο δρόμο, στη δουλειά σου με σεξουαλικά κίνητρα, δεν έγινε και η μεγαλύτερη ζημιά. Το να την ή τον ξανακοιτάξεις, να περιεργαστείς ανατομικά, να φανταστείς διάφορα, να ανέβουν στη σκέψη σου επιθυμίες σαρκικές, είναι επικίνδυνο, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Ο στόχος του εχθρού των ψυχών μας είναι να ολοκληρωθεί αυτή η ακολουθία: να κοιτάξεις, να ξανακοιτάξεις με επιθυμία, να πλησιάσεις, να απλώσεις το χέρι, να ερωτευθείς, να αλυσοδεθείς με σεξουαλικές επιθυμίες, να προχωρήσεις, να επιλέξεις με τέτοια κριτήρια και κίνητρα, να ενωθείς με το αντικείμενο του πόθου σου και μετά να θερίζεις όλη σου τη ζωή, ίσως και αιώνια.

Ας μην το λησμονούμε. Εφευρέτης και κατασκευαστής των ειδώλων είναι ο Σατανάς, που εκμεταλλεύεται τη διαταραγμένη σχέση του ανθρώπου με τον Δημιουργό Θεό Του. Του προσφέρει αυτά τα υποκατάστατα, που εκπέμπουν υποσχέσεις, που παγιδεύουν την ψυχή, που ρίχνουν τον άνθρωπο τόσο χαμηλά, να θερίζει από τις επιλογές του με ανυπολόγιστο κόστος.