Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Βρέθηκε ο πιο μακρινός (μέχρι σήμερα) γαλαξίας

Το διαστημικό τηλεσκόπιο, που βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά γύρω από την Γη (Hubble), κατάφερε να τραβήξει μια φωτογραφία, από τον πιο μακρινό γαλαξία που έχει βρεθεί ποτέ. 

Το όνομα που δόθηκε στον γαλαξία είναι GN-z11 και ο μόνος λόγος που το Hubble μπόρεσε να τον εντοπίσει, είναι λόγω της έντονης συγκέντρωσης αστεριών (ήλιων), που τον έκαναν να φαίνεται υπερβολικά φωτεινό, παρότι η απόσταση ήταν τεράστια.

Αυτή η ανακάλυψη έγινε δυνατή, μέσω ενός φαινομένου που ονομάζεται βαρυτικός φακός. Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο το φως καμπυλώνει από την βαρύτητα, όταν μπαίνει στην τροχιά ενός ήλιου.

Για την απόδειξη αυτού του φαινομένου, υπεύθυνος ήταν ο Albert Einstein, ο οποίος το απέδειξε κατά την διάρκεια μιας έκλειψης του ηλίου.

Η ανακάλυψη του GN-z11, ίσως να είναι και η τελευταία που θα κάνει το Hubble, αφού πολύ σύντομα θα αντικατασταθεί από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που είναι προγραμματισμένο να μπει σε τροχιά τον Οκτώβριο του 2018 και το οποίο θα έχει πολύ αυξημένες δυνατότητες.

Βέβαια θεωρητικά ήταν αδύνατο το Hubble να ανακαλύψει έναν τόσο μακρινό γαλαξία, αλλά το κατάφερε, σαν μια πράξη αμφισβήτησης της επερχόμενης αντικατάστασής του.

Μέσω του Hubble έχουν γίνει πολύ σημαντικές ανακαλύψεις και ευχόμαστε στο καινούργιο διαστημικό τηλεσκόπιο να συνεχίσει αυτή την παράδοση.