Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ένα ποτήρι κρασί βοηθά την υγεία της καρδιάς των διαβητικών


Αντίθετα από ότι είναι γενικά παραδεκτό μέχρι σήμερα ένα ποτήρι κρασί με το βραδινό φαγητό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους και να αυξήσουν την «καλή» χοληστερόλη τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. 

Είναι η πρώτη κλινική μελέτη που εξέτασε σε βάθος χρόνου τις συνέπειες της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στους διαβητικούς.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (Ισραήλ, ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία), που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», έκαναν επί δύο χρόνια μια ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με 224 διαβητικούς ηλικίας 45 έως 75 ετών, οι οποίοι αρχικά δεν έπιναν αλκοόλ.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη συνέχισε να πίνει απλώς νερό με το δείπνο κάθε βράδυ επί μία διετία, η δεύτερη έπινε κόκκινο κρασί και η τρίτη λευκό (150 ml ή ένα ποτήρι περίπου) και όλοι ακολουθούσαν την υγιεινή μεσογειακή διατροφή.

Οι διαβητικοί είναι πιο ευάλωτοι σε καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ έχουν και χαμηλότερη «καλή» χοληστερόλη (HDL) σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Το τακτικό βραδινό κρασί, ιδίως το κόκκινο, όπως διαπίστωσε η νέα μελέτη, βελτιώνει το μεταβολικό προφίλ ενός διαβητικού, ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη του και μειώνοντας την αναλογία της «καλής» με την ολική χοληστερόλη του (πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο για την καρδιά).

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «εισάγοντας την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως κόκκινου, στους διαβητικούς, στο πλαίσιο μιας υγιούς διατροφής, είναι ασφαλές και μειώνει σε μέτριο βαθμό τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο». Επίσης διαπιστώθηκε ότι μόνο όσοι μεταβολίζουν αργά το αλκοόλ στον οργανισμό τους, δηλαδή περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους, πετυχαίνουν -με τη βοήθεια είτε του κόκκινου είτε του λευκού κρασιού- βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου τους. Ακόμη, ο ύπνος βελτιώθηκε σε όσους έπιναν κρασί (πάντα με μέτρο) το βράδυ με το φαγητό τους, χωρίς να επηρεασθεί αρνητικά η αρτηριακή πίεσή τους ή η υγεία του ήπατός τους.

Οι ερευνητές πάντως δεν διευκρίνισαν αν όντως λιγότερα εμφράγματα και λιγότεροι θάνατοι συμβαίνουν σε όσους, αντί για σκέτο νερό, πίνουν ένα ποτηράκι κρασί τα βράδια, πράγμα που πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές στο μέλλον. Από την άλλη, οι ειδικοί προειδοποιούν, ιδίως τους διαβητικούς, ότι είναι καλύτερο να πίνει κανείς το κρασί με το φαγητό του και όχι σκέτο, για να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.