Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Για να επανέλθει ο σεβασμός στο γάμο σου


Κάθε γυναίκα θέλει ο άντρας της να την αγαπά.


Κάθε γυναίκα θέλει ο άντρας της να της ψιθυρίζει στο αυτί γλυκά ρομαντικά λόγια και να βρίσκει κάτω από το μαξιλάρι της χαρτάκια με λόγια αγάπης. Να αισθάνεται τα χέρια του άντρα της γύρω της, να την καθησυχάζουν για την αφοσίωση και την αγάπη του.



Όμως, και οι άντρες έχουν επίσης επιθυμίες. Τρεις από τις βασικότερες επιθυμίες τους είναι ο σεβασμός, η οικειότητα και το φαγητό.


Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύω κατανοούν ότι ο άντρας τους χρειάζεται τροφή και οικειότητα. Είναι θέμα κοινής λογικής, αλλά τι γίνεται με το σεβασμό;


Ναι, ο σεβασμός είναι μια σημαντική ανάγκη που περιμένει να βρει από τη γυναίκα του. Η γυναίκα είναι αυτή που βλέπει τον άντρα της στα πάνω και τα κάτω του, στις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. Η γυναίκα είναι αυτή που ο άντρας ορκίστηκε να περάσει όλη τη ζωή μαζί της. Ναι, χρειάζεται το σεβασμό από τη γυναίκα του.


Αλλά πως γίνεται αυτό;


Πώς μπορεί μια γυναίκα να κάνει μια έντιμη και εσκεμμένη προσπάθεια να σέβεται τον άντρα της - κάθε μέρα;


Δεν είναι και τόσο εύκολο όταν γνωρίζει τις αδυναμίες του. Αλλά πρέπει, χρειάζεται.


Γιατί;


Επειδή οι περισσότερες γυναίκες επέλεξαν να παντρευτούν τους συζύγους τους. Δεν έχουν παντρευτεί με προξενιό. Όχι, ερωτεύτηκαν τον συγκεκριμένο άνθρωπο και δεσμεύτηκαν μαζί του. Στην πραγματικότητα, αν έχουν παντρευτεί σε χριστιανική εκκλησία, έδωσαν γαμήλιους όρκους με τις λέξεις «να τιμώ και να σέβομαι» και προφανώς εννοούσαν τον άντρα τους!


Έτσι, αν το χρειάζεται και η γυναίκα έχει υποσχεθεί να το δίνει, πρέπει με κάποιο τρόπο να το θυμάται κάθε μέρα.


Θα δούμε μερικές σχετικές συμβουλές που μπορείς να αρχίσεις να εφαρμόζεις από σήμερα, για να επανέλθει ο σεβασμός στο γάμο σου. Μια γυναίκα που σέβεται τον άντρα της είναι πολύ αξιαγάπητη από αυτόν. Είναι αλήθεια! Είναι δοκιμασμένο και αποδεδειγμένο το αποτέλεσμα. Απλά δοκίμασέ το, για σένα!


1. Μην γκρινιάζεις διαρκώς. Ωχ, αυτό είναι σκληρό μερικές φορές. Υπάρχουν ένα σωρό δουλειές που πρέπει να γίνουν και συνήθως ξεχνάει να τις κάνει. Μην κολλάς σ’ αυτά τα πράγματα. Να είσαι υπομονετική και να περιμένεις. Ζήτησε από τον Θεό να υπενθυμίσει αυτά τα πράγματα στον άντρα σου, έτσι δεν θα μπεις στον πειρασμό να το επαναλάβεις ξανά, και ξανά και ξανά.


Μια άλλη επιλογή: Εξέτασε την περίπτωση να πάρεις λίγο χρόνο να κάνεις εσύ τη δουλειά που πρέπει να γίνει, έτσι ώστε αυτός να επικεντρωθεί σε άλλα πράγματα. Ξέρω ότι είσαι πιθανώς κι εσύ πολυάσχολη, αλλά αν μπορείς να κάνεις μερικά από αυτά που αυτός πρέπει να κάνει, θα καρπωθείς τα οφέλη ενός ευτυχισμένου γάμου μόνο από τη θυσία της αγάπης σου!


2. Απλά άκουγε. Σαν πολυάσχολη μητέρα, πολλαπλών καθηκόντων, καμιά φορά χρειάζεται ενώ σου μιλάει ο άντρα σου να κάνεις συγχρόνως κάτι άλλο (είναι αυτή η ικανότητα, που εσείς οι γυναίκες λέτε ότι οι άντρες δεν την έχουν). Όμως, μια μικρή χειρονομία που μπορείς να κάνεις για να δείξεις ότι σέβεσαι τον άντρα σου, είναι  απλά να σταματήσεις και να τον ακούσεις. Μπορείς να αφήσεις για λίγο τη σκούπα για να του δώσεις την αμέριστη προσοχή σου.


Όταν εστιάζεις σ’ αυτόν και τα λόγια του, η γλώσσα του σώματος λέει, «είσαι σημαντικός για μένα και θέλω να ακούσω τι έχεις να πεις». Δοκίμασέ το σήμερα και δεις την άμεση θετική ανταπόκριση από τον αντρούλη σου!


3. Μην τον διορθώνεις συνέχεια. Αυτό είναι κάτι πολύ ενοχλητικό. Θα έχεις ακούσει ζευγάρια να μιλάνε, και η σύζυγος διακόπτει συνεχώς: «Όχι, αγάπη μου», «Νίκο, δεν ξέρεις», «δεν είναι έτσι όπως τα λες».


Μην γίνεσαι αυτή η γυναίκα. Δεν πιστεύω να υπάρχει άντρας που να απολαμβάνει η γυναίκα του να τον διακόπτει, να τον διορθώνει, ιδιαίτερα όταν είναι μπροστά σε κόσμο. Αυτό τον υποτιμά και μόνο ένταση προσθέτει στο γάμο σας.


4. Πες του «ευχαριστώ». Σας πήρε σαν οικογένεια έξω για φαγητό; Σας οδήγησε σαν οικογένεια σε προσευχή; Μήπως άλλαξε την καμένη  λάμπα; Μήπως διόρθωσε το πλυντήριο, την κουζίνα, το κλιματιστικό, τη μηχανή ραψίματος; Μήπως σκούπισε το σπίτι; Μήπως σφουγγάρισε; Μήπως μαγείρεψε; Μήπως πήγε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή; Από τις πιο απλές μέχρι τις πιο δύσκολες δουλειές  και χειρονομίες, να τον ευχαριστείς. Εκφράζοντας με λέξεις την ευγνωμοσύνη σου, δείχνεις στον άντρα σου ότι πραγματικά σέβεσαι τη δουλειά που κάνει – άσχετα με το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι.


5. Να τον επαινείς. Σου αρέσουν τα μάτια του άντρα σου; Να του το πεις. Μήπως έχει μια καλή φωνή; Να ξέρει ότι είσαι η μεγαλύτερη θαυμάστριά του. Είναι στοργικός πατέρας στα παιδιά σας; Πες του το. Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία να επαινέσεις τον άντρα σου. Του αρέσει αυτό, επικεντρωμένη στα ταλέντα και τις ικανότητες του συζύγου σου θα κάνει την καρδιά σου να τον σέβεσαι περισσότερο.


6. Δώσε του δικό του χώρο. Οι άνδρες θέλουν να έχουν το δικό τους άνετο χώρο μακριά από όλους τους άλλους. Αυτή η ανδρική «σπηλιά» είναι ένα μέρος που μπορεί να πάει και να είναι μόνος του για να σκεφτεί. Ειδικά αν είναι μπαμπάς, θα υπάρχουν στιγμές που είναι ανάγκη να ησυχάσει. Ας έχει αυτό το χώρο και διακόσμησέ τον όπως αυτός θέλει.


7. Να καλοδέχεσαι τις συμβουλές του. Τίποτα δεν κάνει έναν άντρα να αισθάνεται ότι δεν τον σέβονται, από μια γυναίκα που συνεχώς απορρίπτει τις συμβουλές του (εσύ δεν ξέρεις!). Αυτό τον κάνει να αισθάνεται ανεπιθύμητος.


Γύρε το κεφάλι σου για ένα φιλί, αγκάλιασε τον ιδιαίτερα σφιχτά και  επικεντρώσου σ’ αυτή τη φυσική έλξη που μόνο εσείς οι δύο συμμερίζεστε. Απολαμβάνοντας το φυσικό μέρος του γάμου, είναι ένας από τους πιο δυνατούς τρόπους να κάνεις τον άντρα σου, να αισθανθεί ότι έχει το σεβασμό σου.


Το να σέβεσαι το σύζυγό σου, δεν είναι πάντα εύκολο. Πρέπει να σου δώσει ο Θεός σαφείς οδηγίες για να το κάνεις. Αλλά αν προσπαθείς να σέβεσαι το σύζυγό σου, στη συνέχεια θα απολαμβάνεις ένα ευτυχισμένο, περιχαρακωμένο γάμο,  εμπειρία που λίγοι άνθρωποι έχουν.


Α’ Πέτρ.γ:6 καθώς η Σάρρα υπήκουσεν εις τον Αβραάμ, καλούσα αυτόν κύριον· της οποίας σεις εγεννήθητε τέκνα, αγαθοποιούσαι και μη φοβούμεναι μηδεμίαν πτόησιν.