Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Πώς να ξέρεις με βεβαιότητα τα σχέδια του Θεού για σένα.

Όλα γύρω από τον προφήτη Ιερεμία, όλος ο κόσμος φαινόταν να διαλύεται. Το σπίτι του, το έθνος του, ο λαός του – τα πάντα χανόταν. Αλλά ακριβώς στη μέση αυτής της σκοτεινιάς, ο Θεός έδωσε μια υπόσχεση, που ακόμα και σήμερα μας γεμίζει με ελπίδα:

Ιερ.κθ:11 Διότι εγώ γνωρίζω τας βουλάς τας οποίας βουλεύομαι περί υμών, λέγει Κύριος, βουλάς ειρήνης και ουχί κακού, διά να δώσω εις υμάς το προσδοκώμενον τέλος.

Ίσως να έχεις έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τη θλίψη που ένιωσε ο Ιερεμίας. Ίσως, κι εσύ να ξέρεις τι σημαίνει να βλέπεις τα πάντα γύρω σου να καταρρέουν. Γνωρίζεις τον πόνο, την αβεβαιότητα.

Αλλά ξέρεις την υπόσχεση;


Ο Θεός έδωσε αυτή την υπόσχεση στο λαό Ισραήλ όταν ήταν στην εξορία, αλλά δεν είναι λιγότερο αληθινή για τον καθένα από εμάς που ακολουθούμε τον Ιησού. Ο Θεός έχει ένα σχέδιο κι ένα σκοπό για μας — που ενώ δεν είναι πάντα εύκολο — είναι σίγουρα για το καλό μας και για τη δόξα Του (Ρωμ.η).

Πως λοιπόν μπορούμε να ξέρουμε το σχέδιο που έχει για εμάς; Και πώς μπορούμε να περπατήσουμε με σιγουριά σ’ αυτό;

Άκουσε.

Πριν ο Θεός δώσει αυτή τη θαυμαστή υπόσχεση, προειδοποίησε το λαό Ισραήλ να μην ακούει ψεύτικες φωνές:

Ιερ.κθ:8-9 Διότι ούτω λέγει ο Κύριος των δυνάμεων, ο Θεός του Ισραήλ· Ας μη απατώσιν υμάς οι προφήται υμών οι εν μέσω υμών και οι μάντεις υμών, και μη ακούετε τα ενύπνια υμών τα οποία υμείς ονειρεύεσθε· διότι προφητεύουσι ψευδώς προς υμάς επί τω ονόματί μου· εγώ δεν απέστειλα αυτούς, λέγει Κύριος.

Το ίδιο ισχύει και για σένα. Θ’ ακούσεις ένα σωρό συμβουλές από διάφορες πηγές σχετικά με το ποιος είναι ο σκοπός σου, γιατί βρίσκεσαι εδώ στη γη και πώς να ξεπεράσεις τις προκλήσεις. Στην πραγματικότητα, όλες αυτές οι φωνές μπορεί να είναι εκκωφαντικές.

Αλλά το να γνωρίζεις τα σχέδια που ο Θεός έχει για σένα, σημαίνει να ακούς μόνο Αυτόν που τα έχει. Πρέπει να κάνεις χώρο και να βρεις χρόνο στην καθημερινή σου ζωή, να ησυχάσεις, να διαβάσεις το λόγο του Θεού και να Του μιλήσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βρεις το δρόμο σου ανάμεσα σ’ όλες αυτές τις κακοφωνίες των γνωμοδοτήσεων και συμβουλών που έρχονται να σε κατακλύσουν. Όταν γνωρίζεις το Δημιουργό σου και τη φωνή Του, μπορείς να Τον ακούσεις πάνω από το θόρυβο.

Όσο περισσότερο αυξάνεις εξοικειωμένος με το λόγο Του, τόσο πιο σίγουρος θα νιώθεις στην καθοδήγησή Του, μέσω του Πνεύματός Του.

Κάνε χώρο στη ζωή σου για προσευχή και μελέτη της Βίβλου. Έχεις ανάγκη να ακούς τη φωνή του Θεού πάνω από τη βοή του κόσμου.

Κράτα το κεφάλι σου ψηλά.

Ο Θεός είπε αυτά τα λόγια προς το λαό Ισραήλ, όταν βρισκόταν σε αιχμαλωσία, μακριά από τα σπίτια τους. Ζούσαν πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά ο Θεός δεν ήθελε να εστιάζουν σ’ αυτό. Αντίθετα, ήθελε να επικεντρωθούν στη μελλοντική ελπίδα.

Το ίδιο ισχύει και για σένα. Όταν κοιτάς τις προκλήσεις, θα θέλεις να εγκαταλείψεις ή να αλλάξεις πορεία. Αλλά αν αφιερώνεις χρόνο να ακούς το Θεό, οι προκλήσεις δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι πρέπει να παραδοθείς. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν αυτές να σε προετοιμάσουν για το σκοπό του Θεού στη ζωή σου.

Όταν οι κρατικοί υπάλληλοι πέταξαν τον απόστολο Παύλο στη φυλακή, δεν το πήρε σαν σημάδι ότι πρέπει να τα μαζέψει και να γυρίσει πίσω. Το χρησιμοποίησε σαν ευκαιρία να ψάλει ύμνους δοξολογίας και να ομολογήσει στο δεσμοφύλακα και την οικογένειά του (Πράξεις ις).

Αν τα παιδιά σου φαίνεται να απομακρύνονται όλο και πιο πολύ από τον Χριστό, αν ο γάμος σου δεν πηγαίνει καλύτερα, αν δεν έχει βρεθεί καμία δουλειά, μην αφήσεις αυτές τις περιστάσεις να σε σύρουν πίσω. Αναζητήστε ευκαιρίες να λάμψει το φως του Χριστού ακόμη περισσότερο. Ζητήστε από το Θεό να σε πλάσει μέσα από αυτές τις δοκιμασίες.

Συνέχισε να πιστεύεις ότι ο Θεός έχει τον έλεγχο, ακόμη και αν δεν μπορείς να το δεις αυτό ακόμα. Στο κάτω-κάτω, ο σκοπός του Θεού για τη ζωή μας, συχνά μας οδηγεί μέσα από την κοιλάδα της δοκιμασίας για να μας βελτιώσει.

Εάν είσαι στο κέντρο μιας κακής κατάστασης, πάρε μια στιγμή για να προσευχηθείς γι’ αυτό και να αναζητήσεις ευκαιρίες που μπορεί να έχει ο Θεός για σένα. Αποτίμησε πώς ο Θεός χρησιμοποιεί αυτό το δύσκολο καιρό για να σε αλλάξει.

Κοίτα ψηλά, στο σταυρό.

Ο Θεός έδωσε μια εκπληκτική υπόσχεση στους Ισραηλίτες τον καιρό του Ιερεμία:

Ιερ.κθ:13 Και θέλετε με ζητήσει και ευρεί, όταν με εκζητήσητε εξ όλης της καρδίας υμών.

Μετά από λίγο, ο Θεός θα εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις που τους είχε δώσει. Βλέπεις, από τη Γέν.γ:15 μέχρι την αιχμαλωσία στη Βαβυλώνα (και αργότερα την επιστροφή τους), ο Θεός τους μιλούσε για ένα Σωτήρα, το Μεσσία. Και ο Θεός ήθελε από το λαό Του να θυμάται ότι θα εκπληρώσει το λόγο Του.

Στην περίπτωσή μας, όλα τα σχέδια και οι υποσχέσεις του Θεού για τις ζωές μας ξεκινούν με το σταυρό. Ο σκοπός μας σ’ αυτή τη γη ξεκινά στο Γολγοθά με το θάνατο του Ιησού και προχωρά στον τάφο με την ανάστασή Του. Σαν Χριστιανοί, είμαστε εδώ για να μοιραστούμε αυτά τα καλά νέα σε ό, τι κάνουμε. Αυτό ακριβώς θέλει και έχει σχεδιάσει ο Θεός για μας, και ο σκοπός Του ποτέ δεν θα μας απομακρύνει από το να είμαστε πρέσβεις υπέρ του Χριστού (Β’ Κορ.ε:20).

Έτσι, κάθε σχέδιο ο Θεός έχει για σένα, αρχίζει και τελειώνει με τον Ιησού. Θα έχεις την ευκαιρία να μοιραστείς το ευαγγέλιό Του σε κάθε κατάσταση που ο Θεός έχει για σένα.

Κάνε μια απογραφή των στόχων και των φιλοδοξιών σου. Είναι ο Ιησούς το κέντρο σε όλα αυτά; Αν όχι, ή αν δεν είσαι σίγουρος, ζήτα από τον Θεό να σε βοηθήσει να βλέπεις πάντοτε στο σταυρό.