Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Τα χαρίσματα του Πνεύματος (7)

Τα χαρίσματα υπηρεσίας που διαβάσαμε στην Ρωμαίους ιβ εξηγούν πώς ο Θεός δίνει σε κάθε μέλος της εκκλησίας μια ή περισσότερες ειδικές ικανότητες για να λειτουργήσει παραγωγικά μέσα στο σώμα. Τα χαρίσματα διακονίας που διαβάσαμε στην Εφεσίους δ είναι μια δωρεά του Θεού προς την τοπική και την παγκόσμια εκκλησία με σκοπό τον καταρτισμό των πιστών για την επίτευξη των στόχων τους.
Επιπλέον, ο Θεός έχει δώσει στην εκκλησία υπερφυσικά πνευματικά χαρίσματα όπως βλέπουμε στην Α’ Κορ.ιβ, σημεία και τεράστια, σαν μαρτυρίες και επικύρωση του έργου της εκκλησίας, αλλά και σαν εξουσιοδότηση για τη συνέχιση του έργου της. Στρέφουμε λοιπόν τώρα την προσοχή μας σ’ αυτά τα χαρίσματα της αποκάλυψης, της δύναμης, και της ομιλίας.


Τα υπερφυσικά πνευματικά χαρίσματα
 «Περί δε των πνευματικών, αδελφοί, δεν θέλω να αγνοήτε…. Είναι δε διαιρέσεις χαρισμάτων, το Πνεύμα όμως το αυτό· είναι και διαιρέσεις διακονιών, ο Κύριος όμως ο αυτός·  είναι και διαιρέσεις ενεργημάτων, ο Θεός όμως είναι ο αυτός, ο ενεργών τα πάντα εν πάσι. Δίδεται δε εις έκαστον η φανέρωσις του Πνεύματος προς το συμφέρον. Διότι εις άλλον μεν δίδεται διά του Πνεύματος λόγος σοφίας, εις άλλον δε λόγος γνώσεως κατά το αυτό Πνεύμα, εις άλλον δε πίστις διά του αυτού Πνεύματος, εις άλλον δε χαρίσματα ιαμάτων διά του αυτού Πνεύματος, εις άλλον δε ενέργειαι θαυμάτων, εις άλλον δε προφητεία, εις άλλον δε διακρίσεις πνευμάτων, εις άλλον δε είδη γλωσσών, εις άλλον δε ερμηνεία γλωσσών. Πάντα δε ταύτα ενεργεί το εν και το αυτό Πνεύμα, διανέμον ιδία εις έκαστον καθώς θέλει» (Α΄Κορ.ιβ:1, 4-11).
Το Α΄Κορ.ιβ μιλάει για «τα χαρίσματα» σαν μια θαυμαστή «προίκα» που λειτουργεί με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Ας εξετάσουμε το χαρακτήρα αυτών των υπερφυσικών πνευματικών χαρισμάτων.

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΙΣΜΑΤΩΝ
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταλάβουμε ότι η πηγή αυτών των χαρισμάτων είναι το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα είναι ο ίδιος ο Θεός με ιδιαίτερη αναφορά στην πνευματική ιδιοσυστασία και δράση Του (Γέν.α:12, Ιωάν.δ:24). Σ’ αυτά τα εδάφια, το Πνεύμα είναι ο Θεός που εργάζεται στις ζωές των ανθρώπων.
Το Α΄Κορ.ιβ:47 καθιστά σαφές ότι ο Θεός είναι η πηγή αυτών των χαρισμάτων. Ενώ τα χαρίσματα διαφέρουν και ο τρόπος διακυβέρνησής τους ποικίλλει, ο ένας αληθινός Θεός είναι ο πρωτεργάτης όλων αυτών. Ο Θεός είναι Αυτός που τα δίνει, και ο Θεός είναι Αυτός που κάνει το έργο.