Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Η μυλόπετρα

  
όστις όμως σκανδαλίση ένα των μικρών τούτων των πιστευόντων εις εμέ, συμφέρει εις αυτόν να κρεμασθή μύλου πέτρα επί τον τράχηλον αυτού και να καταποντισθή εις το πέλαγος της θαλάσσης
Ματθ.ιη:6

Κανένας δεν μπορεί να φθάσει στο ύφος των τραγικών εκφράσεων του λόγου Του Θεού. Και να τί λέει: Να πάρεις μια μυλόπετρα, που μπορεί να είναι από ένα τόνο και πάνω. Να ναυλώσεις μια φορτηγίδα, ν’ ανοιχτείς στη θάλασσα και αφού τη δέσεις στο λαιμό σου να φουντάρεις!  Αυτό είναι πολύ καλύτερο απ’ αυτό που κάνεις, που σκανδαλίζεις ψυχές. Ψυχές για τις οποίες ο Χριστός πέθανε.



Είναι τρομερό να πέσεις στα χέρια Θεού ζώντος.  Όταν ο Θεός θυσιάζει το Γιο Του για μια ψυχή κι εσύ για το κέφι σου, για τον εγωισμό σου, για το συμφέρον σου, για την απόλαυσή σου, σκανδαλίζεις την ψυχή αυτή, και τη σπρώχνεις στην άρνηση και στην απώλεια, είσαι ο μόνος ένοχος γι’ αυτό το έγκλημα.

Ομολογείς το Χριστό! Καλείς τις ψυχές στο Χριστό! Παίρνεις το όνομα του Χριστού στα χείλη σου. Μα από κει και πέρα;  Από κει και πέρα σκορπίζεις δηλητήριο.

Σ’ εσένα, που ομολογείς το Χριστό έχουν στραμμένα τα μάτια τους.  Πολλά μάτια σε κοιτάζουν απαιτητικά.  Και ξέρουν τι ζητούν. Θέλουν να δουν να κάνεις αυτά που λες. Αν δεν τα δουν, αλίμονο. Σκανδαλίζεις τις ψυχές. Ρίχνουν πέτρα πίσω τους. Γελούν ειρωνικά. Δεν θέλουν πια ν’ ακούσουν το παραμικρό. Η υπόθεση της σωτηρίας του Χριστού έκλεισε ορμητικά γι’ αυτούς.  Και η αιτία είσαι εσύ. Μπορεί κι εγώ.

Πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη μας αδελφέ μου μπροστά στις ψυχές που μας κοιτάζουν με μάτια γεμάτα περιέργεια!

Και υπάρχουν λεγόμενοι χριστιανοί που σκανδάλισαν πολλούς. Μη πεις “ας μην σκανδαλιζόταν”.  Ναι. Δεν σκανδαλίζονται όλοι. Μα σκανδαλίζονται οι νήπιοι, οι αδύνατοι. Οι μη στερεωμένοι. Αυτοί ακριβώς, που είχαν ανάγκη από τη δική σου προστασία, βοήθεια, συμπαράσταση.

Αν σκανδαλίσουμε αδελφέ μου μια ψυχή, που στα μάτια του Θεού βαραίνει πιο πολύ απ’ όλο τον κόσμο, και την καταστρέψουμε, ρίχνοντάς την στην απώλεια, τότε τί νόημα έχει η ζωή μας;

Πώς θα μπορέσουμε να σταθούμε μπροστά στο βήμα του Χριστού;  Πώς θα σηκώσουμε τα μάτια μας να Τον κοιτάξουμε;

Και να σκεφτείς πως ο Θεός μας έχει εδώ στον κόσμο “μάρτυρές Του”, για να σωθούν οι ψυχές και να γνωρίσουν το Χριστό. Κι εμείς για κάποιο κέφι μας, για κάποιο εγωισμό μας αφήνουμε τη σάρκα αχαλίνωτη και το κακό επέρχεται.

Κύριε Ιησού, μην επιτρέψεις ποτέ να γίνω όργανο του εχθρού και να σκανδαλιστεί κάποια πολύτιμη ψυχή, για την οποία στήθηκε ο σταυρός στο Γολγοθά.