Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Επάγγελμα προφήτης


Ιούλιος 1999:Ο Νοστράδαμος, έχο­ντας αποτύχει στην πρόβλεψη του για το τέλος του κόσμου, το 1732, έκανε λόγο για μια δεύτερη Αποκάλυψη τον Ιούλιο του 1999, που ήταν βέβαια εξίσου αποτυχημένη. Τι συμβαίνει με τις εσχατολογικές προφητείες;       
Εντύπωση προκαλεί το ότι οι αποτυχημένες προβλέψεις όχι μόνο δεν απογοητεύουν ό­σους τις πιστεύουν, αλλά συχνά ενδυνα­μώνουν την πίστη τους, λένε οι ψυχολό­γοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αιρέσεις. Τη δεκαετία του '50, η Μάριαν Κιτς, ιδρύτρια μιας χιλιαστικής αί­ρεσης, υποστήριζε πως είχε πληροφο­ρηθεί από εξωγήινους ότι πλησιάζει το τέλος του κόσμου. Η ίδια βέβαια και οι οπαδοί της θα διασώζονταν από ιπτά­μενους δίσκους. Τα μέλη της αίρεσης ε­γκατέλειψαν την εργασία τους, την οι­κογένεια τους, αλλά την κρίσιμη ώρα τίποτα δεν συνέβη και την ανυπομονη­σία διαδέχτηκε προσωρινά η απογοήτευση. Η Κιτς ισχυρίστηκε ότι η ο­μάδα της εξέπεμψε τόσο πολύ φως, ώστε ο Θεός «παρενέβη» σώ­ζοντας τον κόσμο! Κάποιοι εγκα­τέλειψαν την αίρεση, όμως οι περισσό­τεροι παρέμειναν και άρχισαν να την κηρύττουν πιο φανατικά.

Οι επιστήμο­νες έδωσαν την εξήγηση: Τα μέλη της αίρεσης είχαν ανάγκη από την «κοινω­νική επιβεβαίωση», δηλαδή ότι όσο πε­ρισσότεροι άνθρωποι θεωρούν αληθινή μια ιδέα τόσο πιο αληθινή φαντάζει η ι­δέα αυτή. Επιπλέον, οι προφητείες για το τέλος του κόσμου είχαν και έναν α­παλλακτικό χαρακτήρα. Αν καταστρα­φεί ο κόσμος, όλα τα λάθη που διαπράχτηκαν στο παρελθόν και οι αβεβαιότη­τες του παρόντος θα εξαλειφθούν.

ΟΥΠΣ, ΛΑΘΟΣ!
Κάποιες φορές -μάλλον τις περισσότερες- βέβαια γίνονται και λάθη... Σύμφωνα λοιπόν με τον ιδρυτή των μαρτύρων του Ιεχωβά, Τσαρλς Τέιζ Ράσελ, η ημέρα της Κρίσης θα έφτανε στις 2 Οκτωβρίου του 1914. Αργότερα οι μάρτυρες του Ιεχωβά χρειάστηκε να μεταθέσουν την ημερομηνία για το 1925, μετά το 1945, έπειτα το 1975 και τέλος το 1984, οπότε και σταμάτησαν να ορίζουν ημερομηνίες για το τέλος του κόσμου.

ΑΝΕΠΑΛΗΘΕΥΤΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Συνήθως οι ηγέτες των αιρέσεων προβλέπουν επίσης ότι μετά την Αποκάλυψη θα συντελεστεί και μια νέα αρχή.
Αυτό δείχνουν και οι πιο διάσημες «ημέρες της Κρίσης» την τελευταία χιλιετία:
31/12/999: Σύμφωνα με τα απόκρυφα Ευαγγέλια, το τέλος του κόσμου τοποθε­τείται χίλια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού.
31/10/1533: Στην ημερομηνία αυτή κατέληξε ο γερμανός μοναχός Μίκαελ Στίφελ. Όταν πέρασε η ημερομηνία χωρίς να έχει επέλθει η συντέλεια, ο Στίφελ έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από α­πογοητευμένους συγχωριανούς του.
31/10/1736: Ένας άλλος ιερέας, ο Ουί-λιαμ Ουίνστον, προέβλεψε ότι η «αρχή του τέλους» θα ερχόταν με μεγάλη πλημμύρα στο Λονδίνο και εκατοντάδες άνθρωποι κατέφυγαν έντρομοι στους γύρω λόφους για να σωθούν.

ΚΙ ΑΛΛΑ... ΜΕΛΛΟΥΜΕΝΑ
5/4/1761: Στις 8/2/1761 το Λονδίνο σείστηκε από τον Εγκέλαδο. Ένα μήνα αργότε­ρα, σημειώθηκε και νέα δό­νηση. Τότε ένας στρατιώτης, ο Ουίλιαμ Μπελ, αποφάνθη­κε ότι μια τρίτη δόνηση, στις 5 Απριλίου, θα κατέστρεφε τον κόσμο. Δεν συνέβη όμως τίποτα τέτοιο και ο Μπελ κα­τέληξε στο φρενοκομείο.
17/12/1919: Ο ιταλός σει­σμολόγος Αλμπέρτο Πόρτα προέβλεψε ότι η σύγκλιση έξι πλανητών θα προκαλούσε ένα μαγνητικό κύμα, το οποίο θα προκαλούσε μια τεράστια έκρηξη που θα κατέστρεφε τη Γη. Κάποιοι προτίμησαν να δώ­σουν τέλος στη ζωή τους πριν τους βρει το κακό.
21/9/1945: Ο αιδεσιμότατος Τσαρλς Λονγκ ανακοίνωσε ότι τη συγκε­κριμένη ημέρα η Γη θα εξα­νεμιζόταν. Όσοι τον πίστεψαν σταμάτησαν να τρώνε, να πί­νουν και να κοιμούνται πριν από την καταστροφή.

28/10/1992:0 αιδεσιμότατος Λι Γιανγκ Λιμ προ­έβλεψε ότι τη συγκεκρι­μένη ημέρα ο Χριστός θα καλούσε 144.000 πιστούς για να τους σώσει από τον Αρμαγεδδώνα. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι καταλήφθηκαν από υστερία και κατέλυσαν σε εκκλησίες. Πολλοί από αυτούς δώρισαν όλα τους τα υπάρχοντα στον αιδεσιμότατο Λιμ και ένα μήνα πριν από την προφη­τεία, η αστυνομία τον συ­νέλαβε επειδή τα είχε καταχραστεί.
31/3/1998: 0 ταϊβανέζος Χον-Μινγκ Τσεν, ηγέτης της αίρεσης «Η εκκλησία της σωτηρίας του Χριστού», μετακόμι­σε μαζί με τους πιστούς του στην πόλη Γκάρλαντ του Τέξας, επειδή το ό­νομα της θύμιζε τη λέξη «Γκόντλαντ» («Γη του θε­ού»). Προέβλεψε ότι ο Θε­ός θα πολλαπλασιαζόταν 100.000 φορές για να σφί­ξει το χέρι των ανθρώπων, καθώς και ότι θα ανακοί­νωνε την επιστροφή του μέσα από το Κανάλι 18!

επιστήμονες και καταστροφές
Συχνά και οι ίδιοι οι επιστήμονες προαναγγέλλουν καταστροφές. Όμως, όπως και οι ψευδοπροφήτες, έχουν αποτύχει παταγωδώς στις προβλέψεις τους. Για παράδειγμα, το 1910, με αφορμή το πέρα­σμα του κομήτη Χάλεϊ, ξέσπασε πανικός, τον οποίο μάλιστα τροφο­δοτούσαν και οι δηλώσεις ορισμένων αστρονόμων. Αν και μερικοί προσπάθησαν να εξηγήσουν ότι η συγκέντρωση της ύλης στην ουρά του κομήτη είναι πολύ αραιή για να προκαλέσει το παραμικρό, οι πωλήσεις αντιασφυξιογόνων μασκών και φιαλών οξυγόνου έφτασαν στα ύψη. Το 1998 ακόμη και έγκυρα περιοδικά έγραφαν ότι η Γη κινδύνευε να πληγεί από κατακλυσμούς ύστερα από τη σύγκρουση με έναν αστεροειδή, πλάτους 1,5 χιλιομέτρου. Μπορεί η σύγκρουση να αποφεύχθηκε για έξι ώρες, ο πανικός όμως παρέμεινε...