Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

το βαπτιστήριο της αγίας Σοφίας

Κατα την διάρκεια εργασιών  αναστήλωσης πριν ένα χρόνο περίπου αποκαλύφθηκε βαπτιστήριο  στην  Κωνσταντινούπολη  δίπλα στο κτίριο της εκκλησίας της αγίας Σοφίας. Ο πρόεδρος του μουσείου Χαλούκ Ντουρσούν που παρουσίασε το βαπτιστήριο στους δημοσιογράφους αναφέροντας οτι χρησιμοποιούνταν για αιώνες και είναι κατασκευή γερή και καθαρή σαν να έγινε χτες. Η αρχική του θέση ήταν στην αυλή της εκκλησίας και όταν η αυλή μετατράπηκε σε νεκροταφείο για τους σουλτάνους, τοποθετήθηκε στην διπλανή περιοχή. 
Το βαπτιστήριο χρονολογείται μετά τον 6ο αιώνα εποχή δηλαδή απόλυτης επικράτησης των καθολικών σε ένα εκ"χριστιανισμένο" ρωμαικό κράτος. Η ύπαρξη του θυμίζει οτι οι ευσεβείς χριστιανοί σε όλες τις εποχές δεν νηπιοβάπτιζαν τα τέκνα τους, αλλά συνέχισαν να βαπτίζονται αφού πίστευαν, δηλαδή σε μεγαλύτερη ηλικία.