Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Σαββατόβραδο Στην Ομόνοια


Κόσμος πολύς πήγαινε κι ερχότανε κάτω από την Ομόνοια εκείνο το βράδυ.
Μερικοί μοίραζαν κάποια φυλλάδια, άλλοι πουλούσαν λαχεία, κάποιοι άλλοι τραγουδούσαν σε μια γωνιά με τις κιθάρες τους. Δυο ή τρεις βγάζανε λόγο σε άλλους που είχαν συγκεντρωθεί γύρω τους. Συνήθως οι λόγοι εκεί κάτω είναι πολι­τικοί ή θρησκευτικοί.
Αν είναι πολιτικοί το καταλαβαίνεις από εκα­τό μέτρα μακριά γιατί συχνά ανάβουν τα αίματα και βρίζονται και αλληλοαπειλούνται.
Μερικοί αστυφύλακες περιφερόντουσαν για τη διατήρηση της τάξης.
Με τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις δεν έ­χουν προβλήματα. Μερικοί από αυτούς δεχόντουσαν οι ίδιοι φυλλάδια. Όμως με τις πολιτικές χρειάζονται έξτρα δύναμη για να διατηρήσουν την τάξη.
Ο Σωτήρης έφτασε στην συνηθισμένη του γω­νία κατά τις 7 μ.μ. εκείνο το βράδυ. Είχε την τσάντα του γεμάτη από φυλλάδια. Ήξερε όμως από άλλες φορές ότι σε μισή ώρα το πολύ θα τα είχε μοιράσει όλα.
Οι περισσότεροι διαβάτες τα παίρνανε από περιέργεια. Άλλωστε τζάμπα ήταν... «Ποιος σου δίνει τίποτα τζάμπα τη σημερινή ημέρα», πολλοί ίσως σκεπτόντουσαν και άπλωναν το χέρι τους να προφθάσουν να πάρουν κι εκείνοι ένα. Πότε πότε σχηματιζόταν και μια μικρή «ουρά» και σου έλεγαν ευχαριστώ.
Υπήρχαν βέβαια που και που και μερικοί κατσούφηδες που με τα χέρια στις τσέπες και το κεφάλι σκυφτό περνούσαν βιαστικοί. Και χρυσό να μοίραζε κανείς δεν θα το έπαιρναν. Γεμάτοι καχυποψία και φόβο οι τύποι αυτοί δεν ελπίζουν για τίποτα καλύτερο. Έχουν χάσει την εμπιστο­σύνη τους στον άνθρωπο, στην κοινωνία, ακόμα και στο Θεό.
Μερικοί νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και δεν χρειάζονται να μάθουν τίποτα από άλλους.
Άλλοι πάλι είναι τόσο πολυάσχολοι με τις βιοτικές μέριμνες που δεν έχουν καιρό για διάβα­σμα. Δεν ξαναδιάβασαν τίποτα, από τότε που τέ­λειωσαν το Δημοτικό ή το Γυμνάσιο, εκτός βέβαια από τα σκάνδαλα των εφημερίδων και τα εγκλήμα­τα που περιγράφουν.
Εκείνο το βράδυ βγήκε και ο Θωμάς βόλτα στην Ομόνοια για να σκοτώσει την ώρα του.
- Τι είναι αυτό; τι γράφει;
- Γράφει τι πρέπει να κάνει ο άνθρωπος για να εξασφαλίσει το μέλλον του, απάντησε ο Σωτήρης.
- Ποιο μέλλον; Τι εννοείς;
- Εννοώ το αύριο, του χρόνου, μετά 20 χρό­νια και μετά θάνατο εξήγησε ο Σωτήρης.
- Α! Δεν μ' ενδιαφέρει για το τι θα γίνει μετά το θάνατο είπε ο Θωμάς. Όσο για τώρα καλά περνάω αν εξαιρέσεις κάποιο άγχος με το πού θα πάει αυτή η ακρίβεια....
- Δεν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, είπε ο Σωτήρης, όταν μου λες ότι δεν σ' ενδιαφέρει το μέλλον. Εδώ οι άνθρωποι αποταμιεύουν στις τρά­πεζες για το μέλλον, δουλεύουν για να πάρουν εφάπαξ και σύνταξη στο μέλλον, μαζεύουν προί­κες για τις κόρες τους για να τις παντρέψουν στο μέλλον, σπουδάζουν για να έχουν μια δουλειά στο μέλλον κ.λ.π. Και αυτό το μέλλον είναι αβέ­βαιο και είναι μόνο λίγες δεκάδες χρόνια. Προ­σπαθείς λοιπόν να με πείσεις ότι δεν σ' ενδιαφέ­ρει το μετά θάνατο μέλλον που είναι αιωνιότητα;
- Μμ... ας πούμε ότι μ' ενδιαφέρει είπε ο Θωμάς, αλλά προτιμώ να μη το σκέφτομαι, με φοβίζει.
- Αυτό το φυλλάδιο σου λέει πώς θα εξασφα­λίσεις το μέλλον σου και πως θα απαλλαγείς από το φόβο, είπε ο Σωτήρης.
- Μήπως είσαι κι εσύ «Ιεχωβάς;» ρώτησε ο Θωμάς με δυσπιστία.
- Λέει για το Χριστό, απάντησε ο Σωτήρης, διάβασε το, θα σου κάνει καλό, θα ηρεμήσεις, δεν θα είσαι ποτέ πάλι μόνος, και θα εξασφαλίσεις και το μέλλον σου.
- Πες μου πρώτα την αλήθεια αν είσαι Ιεχωβάς ή όχι, ξαναρώτησε ο Θωμάς.
- Ασφαλώς δεν είμαι εγώ Ιεχωβάς απάντησε ο Σωτήρης. Ο Θεός μόνο είναι ο Γιάχβε. Ξέρεις τι σημαίνει η λέξη Ιεχωβάς;
- Όχι είπε ο Θωμάς.
- Λοιπόν για να ξέρεις μια για πάντα, μάθε ότι Γιάχβε ήταν το όνομα του Θεού στην Παλιά Διαθήκη και σημαίνει «Αυτός είναι». Η λέξη Ιεχωβάς είναι μια παράφραση αυτού του ονόματος που σε τελική ανάλυση είναι λάθος! Σήμερα, στην Καινή Διαθήκη, το όνομα του Θεού είναι Ιησούς. Όχι ότι ο Θεός αλλάζει κάθε τόσο ονόματα, απλά πρόσθεσε στον όνομα Γιάχβε τη λέξη «Ωσήα» που σημαίνει Σωτήρας. Έτσι το Γιαχβε-ωσήα ή Γιεσούα έγινε Ιησούς που σημαίνει «Αυτός είναι Σωτήρας»!
- Δεν κατάλαβες την ερώτηση μου, είπε ο Θωμάς.
- Εννοώ είσαι και συ μάρτυρας του Ιεχωβά ή χιλιαστής;
- Όχι, απάντησε ο Σωτήρης, δεν ανήκω σ’ αυτή την οργάνωση. Εγώ πιστεύω ότι ο Ιησούς είναι ο Θεός. Επίσης πιστεύω ότι ο Χριστός θα έλθει πάλι για να αρπάξει την εκκλησία Του και να κρίνει στη συνέχεια ζώντες και νεκρούς. Αυτά δεν τα πιστεύουν οι χιλιαστές.
- Κατάλαβα είπε ο Θωμάς. Πες μου όμως πιο συγκεκριμένα πού ανήκεις και τι άλλο πιστεύεις;
- Εγώ ανήκω στην πραγματική εκκλησία του Χριστού που αποτελείται από όλους τους πιστούς που ο Θεός έχει καλέσει έξω από το σκοτάδι.
Η λέξη εκκλησία δεν σημαίνει ούτε κτίριο, ούτε δογματική απόχρωση. Προέρχεται από δύο λέξεις: την λέξη εκ και τη λέξη κλήση.
Εκκλησία δηλαδή είναι η συνάθροιση, ή το σύνολο εκείνων που έχουν κληθεί από τον Θεό για να αποτελέσουν το σώμα του Χριστού.
«σεις όμως είσθε γένος εκλεκτόν, βασίλειον ιεράτευμα, έθνος άγιον, λαός τον οποίον απέκτησεν ο Θεός, διά να εξαγγείλητε τας αρετάς εκείνου, όστις σας εκάλεσεν εκ του σκότους εις το θαυμαστόν αυτού φώς» (Α' Πέτρου β' 9)
- Και ποιο είναι το όνομα αυτής της εκκλη­σίας; επέμενε ο Θωμάς.
- Δεν υπάρχει ένα όνομα, είναι απλά η εκκλησία του Ιησού Χριστού επειδή σ’ Αυτόν ανήκει.
- Πες μου λοιπόν τι πιστεύει ένας πραγματι­κός χριστιανός σαν εσένα, είπε ο Θωμάς κάπως ειρωνικά.
- Πολύ ευχαρίστως θα σου εξηγήσω είπε ο Σωτήρης. Είναι απλό. Πιστεύω κατά γράμμα στην Αγία Γραφή δηλαδή την Παλαιά και Καινή Διαθή­κη. Πιστεύω ότι είναι θεόπνευστη, δηλαδή ο Θεός ενέπνευσε τους προ­φήτες και τους αποστόλους για να τη γράψουν. Μέσω της Αγίας Γραφής, ο Θεός αποκάλυψε τον εαυτό Του στους ανθρώπους.
- Και στην Ιερά Παράδοση, δεν πιστεύεις που την έγραψαν οι πατέρες της εκκλησίας; ρώ­τησε ο Θωμάς πειραγμένος.
- Αγαπητέ μου, δεν είχα ποτέ καιρό να διαβά­σω την Ιερά Παράδοση. Είναι πολλοί τόμοι και μόνο οι θεολόγοι έχουν καιρό γι’ αυτά τα πράγ­ματα. Άλλωστε δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να ανατρέξω στην Ιερά Παράδοση για τον απλούστα­το λόγο ότι γράφτηκε μερικές εκατοντάδες χρό­νια μετά από την Αγία Γραφή.
Αν λοιπόν η Ιερά Παράδοση συμφωνεί με την Αγία Γραφή βεβαίως και την πιστεύω, όπου όμως διαφωνεί με την Αγία Γραφή, δεν την πιστεύω. Βλέπεις προτιμώ να πάω στην πηγή. Άλλωστε ο απόστολος Παύλος στην προς Γαλάτες επιστολή προειδοποιεί:
«Αλλά εάν ημείς ή άγγελος εξ ουρανού σας κηρύττη άλλο ευαγγέλιο παρά εκείνο το οποίον σας εκηρύξαμε, ας είναι ανάθεμα» (Γαλάτες α' 8,9).
Επίσης στην Αποκάλυψη κβ' 19, ο Ευαγγελι­στής Ιωάννης μας λέγει:
«Εάν κανείς πρόσθεση εις αυτά, ο Θεός θα θέση εις αυτόν τις πληγές που είναι γραμμένες στο βιβλίο τούτο».
- Και για τους Αγίους τι λες, τους πιστεύεις; Συνέχισε ο μπερδεμένος Θωμάς.
- Για τους Αγίους, να σου ειπώ είπε ο Σωτήρης. Πιστεύω ότι υπήρξαν πολλοί άγιοι που υ­πηρέτησαν το Χριστό με αυταπάρνηση, και πολ­λοί μάλιστα μαρτύρησαν γι' Αυτόν. Και κάτι που ίσως δεν γνωρίζεις πολλοί από αυτούς διώχθηκαν από την ίδια την εκκλησία, όταν ήσαν ζωντανοί. Αποτελούν παράδειγμα για μίμηση. Όμως ο Θεός στην πρώτη και δεύτερη εντολή μου λέγει να μην λατρεύσω ούτε να προσκυνήσω κανέναν άλλον εκτός από Αυτόν και ούτε να κάνω ομοιώ­ματα, δηλαδή εικόνες σε κανένα (Δευτερονόμιο ε' 6,7,8).
Εξάλλου στην Αποκάλυψη, όταν ο Ιωάννης έπεσε να προσκυνήσει τον άγγελο, αυτός του είπε: «Πρόσεχε μην κάμης τούτο διότι εγώ είμαι ο σύνδουλός σου και των αδελφών σου των προφητών και των φυλασσόντων τους λόγους του βιβλίου τούτου. ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΝ» (Αποκάλυψις κβ' 9).
- Δίκιο φαίνεται να έχεις απάντησε ο Θωμάς μουδιασμένα. Όμως είναι δύσκολο να καταλάβω πώς δηλαδή οι εικόνες έχουν επικρατήσει κατά τη διάρκεια τόσων αιώνων. Πώς γίνεται και τόσος κόσμος δεν το καταλαβαίνει ότι είναι ενάντια στο θέλημα του Θεού; Κανένας δεν διαβάζει την Αγία Γραφή;
- Θα σου εξηγήσω, είπε ο Σωτήρης, αν και δεν θέλω να φεύγω από την ουσία του θέματος που είναι ο Χριστός, και να ασχολούμαι με τα τετριμ­μένα. Όμως μια και με ρωτάς πρέπει να σου απαντήσω. Για να καταλάβεις αυτό πρέπει να γνω­ρίζεις ότι υπάρχει ένας αδυσώπητος εχθρός της ψυχής του ανθρώπου, ο διάβολος.
Μια πλάγια μέθοδος που ο εχθρός αυτός χρησι­μοποιεί είναι η πλάνη. Πλάνη, σημαίνει ότι κάνω κάτι που είναι αμαρτία αλλά δεν το γνωρίζω, νομίζω ότι κάνω το σωστό, δηλαδή το θέλημα του Θεού.
Αρχικά οι πρώτοι χριστιανοί που ήταν πρώην ειδωλολάτρες, σκέφθηκαν ότι θα έπρεπε κάπως με ζωγραφιές στον τοίχο να δείξουν την ιστορία του Χριστού, για να την καταλαβαί­νουν όλοι.
Άρχισαν λοιπόν και ζωγράφισαν την γέννη­ση, το βάφτισμα, τη σταύρωση, την ανάληψη του Χριστού. Μετά σκέφθηκαν να απεικονίσουν τα συγγενικά πρόσωπα, τη Μαρία τη μητέρα του Χρι­στού, τον Ιωσήφ κλπ. Όλα αυτά για να βοηθήσουν αυτούς που ήταν αγράμματοι να καταλάβουν το ευαγγέλιο. Αυτή ήταν η αρχική δικαιολογία για τις εικόνες. Στην πραγματικότητα όμως ήταν παγίδα του Σατανά να πλανήσει τους χριστιανούς, οι ο­ποίοι πριν έλθουν στον Χριστιανισμό λάτρευαν τα είδωλα. Έτσι σιγά σιγά, καθώς πολλοί γινό­ντουσαν κατά τύπο μόνο χριστιανοί, χωρίς να έ­χουν γνωρίσει προσωπικά το Χριστό, μετέφεραν και τα ειδωλολατρικά τους έθιμα στην καινούρια θρησκεία, που ο Μέγας Κωνσταντίνος την έκανε επίσημη θρησκεία του κράτους.
Και επειδή είχαν μάθει να λατρεύουν πολ­λούς θεούς, άρχισαν να θεοποιούν τους αγίους, και να λατρεύουν τις εικόνες και γενικά να μετα­φέρουν όλα τους τα ειδωλολατρικά έθιμα μέσα στην εκκλησία.
Οι γυναικείες θεότητες λατρευόταν πολλά χρόνια προ Χριστού, σε όλα τα τότε γνωστά έθνη, ακόμη και στον Ισραήλ.
Οι Ισραηλίτες είχαν προκαλέσει την οργή του Θεού με το να θυμιάζουν σε κάποια «Βασίλισσα του Ουρανού» (Ιερεμίας ζ' 18, μδ:17,18, 25).
- Βλέπεις όμως αγαπητέ μου Θωμά, ο κόσμος βαριέται να διαβάσει, να ερευνήσει τις γραφές. «Ο λαός μου αφανίσθηκε από έλλειψη γνώσης» είπε ο Κύριος δια του προφήτη. (Ωσηέ δ' 6).
- Και τότε πώς εξηγείς τα διάφορα θαύματα που γίνονται εδώ κι εκεί από θαυματουργικές ει­κόνες; ρώτησε ο Θωμάς.
- Αγαπητέ μου Θωμά, τώρα μου έκανες μια ερώτηση που όσα και να σου εξηγήσω δεν θα καταλάβεις.
Μόνο όταν αναγεννηθεί ο άνθρωπος καταλα­βαίνει τα πνευματικά θέματα. Το Άγιο Πνεύμα που έρχεται σ’ εκείνους που δέχθηκαν το Χρι­στό, τους οδηγεί σε κάθε αλήθεια.
«ο δε Παράκλητος, το Πνεύμα το Άγιον, το οποίον θέλει πέμψει ο Πατήρ εν τω ονόματί μου, εκείνος θέλει σας διδάξει πάντα και θέλει σας υπενθυμίσει πάντα όσα είπον προς εσάς» (Ιωάννης ιδ:26).
Πάντως ίσως σε βοηθήσει να σου θυμίσω ότι όταν ο Κύριος με το χέρι του Μωυσή έκανε ση­μεία και τεράστια μπροστά στο Φαραώ, και οι μάγοι του Φαραώ έκαναν αρκετά θαύματα σε αντιπαράσταση. Και βέβαια είναι φανερό ότι οι μάγοι από κάπου αλλού αντλούσαν τη δύναμη τους, όχι από το Θεό. (Έξοδος κεφάλαια ζ', η', θ', &, ια')
Επίσης αν διαβάσεις τον Ιερεμία μδ' 17 θα δεις ότι οι Ισραηλίτες έλεγαν στον Ιερεμία ότι όταν προσφέρανε θυμιάματα στη βασίλισσα του Ουρανού, όλα τους πήγαιναν καλά... Βλέπεις ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι ψυχές χάνονται και σήμερα όπως και τότε.
- Αν είναι όπως τα λες, τότε ίσως πρέπει και εγώ να αναθεωρήσω πολλά από αυτά που πι­στεύω. Βλέπεις εγώ ποτέ δεν διάβασα την Αγία Γραφή. Δεν ήξερα ότι λέει αυτά τα πράγματα. Φαίνεται, ότι έχει απάντηση για όλα τα θέματα, είπε ο Θωμάς σκεπτικός.
- Και φυσικά έχει απάντηση για όλα, είπε ο Σωτήρης. Αλλιώς πώς θα γνωρίζαμε τίνα κάνουμε; Πώς θα γνωρίζαμε ποιο είναι το θέλημα του θεού σε συγκεκριμένη περίπτωση; Κάθε ένας θα είχε δικαίωμα να κάνει ό,τι νομίζει, και κανείς δεν θα μας έκρινε. Γι’ αυτό ο Θεός δίνει εξηγήσεις για όλα μέσα στην Αγία Γραφή.
- Αλλά πες μου κι εσύ κάτι από τον εαυτό σου τώρα. Εσύ Θωμά τι πιστεύεις;
- Εγώωω.... φυσικά είμαι Ορθόδοξος, απά­ντησε ο Θωμάς, μάλλον πειραγμένος που ο Σωτήρης δεν είχε καταλάβει τόση ώρα που μιλούσα­νε, ότι ήταν ορθόδοξος.
- Ορθόδοξος καλά, αλλά πες μου έχεις μέσα σου βεβαίωση ότι έχεις σωθεί;
-Μμ.... κανένας δεν το γνωρίζει αυτό, είπε ο Θωμάς.
- Βεβαίως και μπορεί να έχουμε βεβαίωση από αυτή τη ζωή είπε ο Σωτήρης. Στην προς Ρωμαίους επιστολή του ο απόστο­λος Παύλος στο κεφάλαιο η', εδάφιο 16 μας λέει ότι το Άγιο Πνεύμα δίνει μαρτυρία μέσα μας ότι είμαστε παιδιά του Θεού, κληρονόμοι Θεού και συ­γκληρονόμοι Χριστού.
- Όχι, δεν έχω τέτοια βεβαίωση μέσα μου, είπε ο Θωμάς με ειλικρίνεια. Αλλά για πες μου, πώς έρχεται αυτή η βεβαίωση;
- Η βεβαίωση έρχεται όταν αναγεννηθείς του απάντησε ο Σωτήρης με αυτοπεποίθηση.
Μέχρι τώρα είχαν μαζευτεί κι άλλοι περίερ­γοι γύρω, και άκουγαν τη συζήτηση με έκδηλο ενδιαφέρον. Που και που κανένας πέταγε την ερώτηση: «Ποιος σε πληρώνει εσένα;» Ο Σωτήρης όμως ήταν ήρεμος και μάλλον χαιρόταν για τα υβριστικά λόγια γιατί θυμόταν τα λόγια του Ιησού που είπε: «Μακάριοι είσθε όταν σας ονειδίσουν και σας διώξουν και ειπούν εναντίον σας πάντα κακόν λόγον, ψευδόμενοι ένεκεν εμού». (Ματ­θαίος ε' 11).
- Τι είναι αυτή η αναγέννηση πάλι; ρώτησε ο Θωμάς που φαινόταν ότι έχανε την υπομονή του. Τι εννοείς λέγοντας έχεις αναγεννηθεί;
- Ο Χριστός είπε στον Νικόδημο «Αληθώς σου λέγω, εάν κανείς δεν γεννηθεί άνωθεν δεν δύναται να ίδη την βασιλεία του θεού» (Ιωάννης γ' 3) απάντησε ο Σωτήρης, δείχνοντας και στους άλλους το σχετικό εδάφιο από την Αγία Γραφή.
- Λοιπόν τώρα σκέφτηκα, είπε ο Θωμάς με κάποιο ενθουσιασμό. Βεβαίως και είμαι αναγεν­νημένος. Αναγεννήθηκα όταν με βαφτίσανε.
- Μήπως, έχεις αγαπητέ μου την εντύπωση ότι όλοι όσοι βαφτιστήκανε είναι και αναγεννημέ­νοι και ότι θα μπουν στη βασιλεία των Ουρα­νών; ρώτησε ο Σωτήρης.
- Ναι βεβαίως, αυτό εννοώ, απαντάει επιπό­λαια ο Θωμάς.
- Μα καλά, οι πιο πολλοί από τους βαφτισμέ­νους δεν πιστεύουν καν, άλλοι βλασφημούν το Θεό, άλλοι ζουν σε παντός είδους αμαρτία, και άλλοι ακόμη προσκυνάνε το Σατανά. Μου λες λοιπόν ότι όλοι αυτοί θα μπουν στη βασιλεία του Θεού επειδή κάποτε τους βαφτίσανε; ερώτη­σε ο Σωτήρης, με την ίδια πάντα ηρεμία.
- Δίκιο έχεις, είπε ο Θωμάς κάπως ντροπια­σμένος, δεν το είχα σκεφθεί έτσι.
- Λοιπόν, άφησε με να σε ξαναρωτήσω. Θωμά, τώρα που σου εξήγησα καλύτερα, τι λες έχεις αναγεννηθεί; ρώτησε ο Σωτήρης με σοβαρότητα.
- Και αν υποθέσουμε ότι είχα αναγεννηθεί, πώς θα το είχα καταλάβει; ρώτησε εύστοχα ο Θωμάς.
- Λοιπόν αγαπητέ μου, είπε ο Σωτήρης, όταν ο άνθρωπος αναγεννηθεί, γίνεται επανάσταση μέ­σα του. Όλοι βλέπουν την αλλαγή. Αρχίζει να αποβάλει μια μια τις κακές συνήθειες, όχι γιατί του το επιβάλλει κανείς αλλά γιατί θέλει να ευχα­ριστήσει τον Ιησού. Με άλλα λόγια αρχίζει να μισεί την αμαρτία. Προσπαθεί να διαβάζει λίγο λίγο το λόγο του Θεού για να γνωρίσει καλύτερα τον χαρακτήρα του ουράνιου Πατέρα, και να καταλάβει καλά ποιο είναι το θέλημα Του. Αρχίζει να μιλάει για τον Ιησού και για το τι Εκείνος έκανε στη ζωή του, και στους άλλους γύρω του. Είναι τώρα ήρεμος, χωρίς άγχη, χωρίς φόβους και αισθάνεται αγάπη για όλους τους αν­θρώπους. Προσεύχεται με δικά του λόγια στο Θεό και Τον δοξολογεί καθημερινά για τα θαυμάσια τα οποία έχει κάνει στο σύμπαν και στη ζωή του. Βέβαια συχνά η οικογένεια του τον παρεξη­γεί και μάλιστα ανησυχούν για την αλλαγή του αυτή. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αποφύγει.
- Χμ! είπε ο Θωμάς, σμίγοντας τα φρύδια του με ανησυχία. Αυτό δεν μου άρεσε! Εγώ αγαπάω πολύ την οικογένεια μου και δεν θα ήθελα με κανένα λόγο να τα χαλάσω μαζί τους.
- Δεν σου είπε κανείς να τα χαλάσεις, είπε ο Σωτήρης διαμαρτυρόμενος. Επιβάλλεται μάλιστα να τα έχεις καλά μαζί τους ώστε να δουν την αλλαγή στη ζωή σου και να θελήσουν και οι ίδιοι να γνωρίσουν τον Ιησού. Βέβαια πολλές φορές οι αντιδράσεις τους θα είναι έντονες και θα σε στε­νοχωρήσουν, αλλά με την προσευχή, εσύ θα ξε­περνάς πάντα τις δυσκολίες. Και πρέπει να προ­σεύχεσαι αδιάκοπα για κάθε έναν από την οικογέ­νεια σου, ώστε ο Θεός να τους σώσει και αυτούς.
- Μα, λέει ο Θωμάς, αυτή τη φορά πράγματι με αγωνία. Είσαι λοιπόν τόσο σίγουρος ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος Σωτηρίας, κάπως δηλαδή που να μην παρεξηγηθεί κανείς από το περιβάλλον του; Κάπως που να μην φαίνεται ότι ακολουθεί καινούργια πράγματα που μερικοί τα λένε αιρέ­σεις;
Αν υποτεθεί ότι κάνω καλές πράξεις, βοηθά­ω τους φτωχούς, νηστεύω και κάνω συχνά λει­τουργίες, δεν θα σωθώ; Μάλιστα σκεπτόμουνα να αναλάβω και επίτροπος στην εκκλησία της ενο­ρίας μας, που είναι απασχόληση και ευθύνη μεγά­λη. Ούτε έτσι θα σωθώ;
- Αγαπητέ μου Θωμά, όλα αυτά καλά είναι, αλλά θα ληφθούν υπόψη μόνον όταν αυτός που τα κάνει έχει γνωρίσει το Χριστό προσωπικά, δηλα­δή μόνο όταν είναι αναγεννημένος. Η εντολή του Χριστού είναι πολύ σαφής:
Απεκρίθη ο Ιησούς· Αληθώς, αληθώς σοι λέγω, εάν τις δεν γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, δεν δύναται να εισέλθη εις την βασιλείαν του Θεού.
- Αφού λοιπόν έτσι είναι τα πράγματα και φαίνεται ότι έχεις δίκιο. Τι πρέπει να κάνω εγώ τώρα για να σωθώ; ρώτησε με ταπείνωση ο Θωμάς.
- Θωμά, με κάνεις να ανατριχιάζω. Ακριβώς την ίδια ερώτηση έκαναν κάποιοι στον απόστολο Πέτρο τις μέρες της πρώτης εκκλησίας κι αυτός τους έδωσε την απάντηση. Θέλεις να ξέρεις τι τους είπε;
- Νομίζω ότι θα ήταν το καλλίτερο, απάντησε ο Θωμάς.
- Άκου λοιπόν, είπε ο Σωτήρης και άνοιξε τη Γραφή του στο βιβλίο των Πράξεων κεφάλαιο β και εδάφιο 38: «Και ο Πέτρος είπε προς αυτούς· Μετανοήσατε, και ας βαπτισθή έκαστος υμών εις το όνομα του Ιησού Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών, και θέλετε λάβει την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος».
            Με την αναγέννηση μας επιτρέπεται η είσοδος στη βασιλεία του Θεού.  Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει κανείς παιδί του Θεού, παρά μόνο να γεννηθεί “άνωθεν”. Η αναγέννηση δεν είναι ένα φυσικό βήμα προόδου στην ανάπτυξη του ανθρώπου, είναι μια υπερφυσική ενέργεια του Θεού.  Δεν αποτελεί κάποια εξέλιξη, αλλά είναι η μετάδοση νέας ζωής. Είναι μια ολοκληρωτική μεταβολή, μια αλλαγή κατεύθυνσης που απορρέει απ’ αυτή τη νέα ζωή.
Η ανάγκη αυτή είναι παγκόσμια για όλο το ανθρώπινο γένος, γιατί όλοι έχουν αμαρτήσει. Δεν υπάρχει ηλικία, φύλο, θέση ή κατάσταση που να εξαιρείται απ’  αυτή την ανάγκη.  Αν δεν έχεις αναγεννηθεί είναι τελείως αδύνατο να μπεις μέσα στην βασιλεία του Θεού και την Εκκλησία Του. Η καρδιά είναι απατηλή και δεν αποζητάει τον Θεό.  Για να μπορέσουμε να Τον δούμε πρέπει να είμαστε καθαροί στην καρδιά.  Η μόρφωση κι ο πολιτισμός δεν μπορούν  να φέρουν αυτή την αλλαγή που είναι τόσο αναγκαία.  Μόνο ο Θεός μπορεί να το κάνει.
- Δόξα στον Θεό! είπε ο Θωμάς χαμογελώ­ντας. Αν νιώθω τώρα τόσο υπέροχα φαντάσου πώς θα είναι στον Παράδεισο!!! Σ' ευχαριστώ Χρι­στέ μου, Σ' ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.
Πέρασε αρκετή ώρα ώσπου ο Θωμάς καλμάρισε από τον ενθουσιασμό του. Οι άλλοι γύρω τον κοίταζαν με θαυμασμό. Ο Χριστός τους περίμε­νε κι εκείνους. Σταυρώθηκε και γι’ αυτούς. Μόνο που περιμένει εμείς να κάνουμε το πρώτο βήμα. Δεν θα έλθει ποτέ να κατοικήσει μέσα μας απρό­σκλητος. Ο Θεός μας έδωσε ελευθερία απόλυτη, να διαλέξουμε εμείς το τι θα κάνουμε με τη ζωή μας. Αν θα θελήσουμε να υπηρετήσουμε Εκείνον ή τον αντίπαλο Του τον διάβολο. Μερικοί ισχυρί­ζονται ότι δεν υπηρετούν κανένα, ότι είναι ουδέ­τεροι. Αυτό όμως είναι πλάνη. Είτε ενσυνείδητα είτε ασυνείδητα, όλοι κάποιον υπηρετούν. Εσύ σε ποιο στρατόπεδο θα ταχθείς; Τώρα είναι η ώρα για να αποφασίσεις. Αύριο ίσως είναι αργά. Αποφάσι­σε για το μέλλον σου τώρα.
Και κάτι άλλο: Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για στρατολόγηση στο στρατόπεδο του Θεού. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.
Ποτέ δεν είναι αργά και ούτε χρειάζονται ειδικά προσόντα και γνώσεις για να μπει κανείς στη βασιλεία του Θεού. Όλοι είναι πολύτιμες ψυχές: μικροί και μεγάλοι, νέοι και γέροι, άνδρες και γυναίκες, άρρωστοι και υγιείς, φτωχοί και πλούσιοι, λίγο αμαρτωλοί και εγκληματίες. Ο Χρι­στός σταυρώθηκε για όλους.
Και εσύ, όποιος και αν είσαι μπορείς να αναγεννηθείς, να γίνεις παιδί του Θεού, να έχεις αιώνια ζωή!
Οπουδήποτε και αν είσαι, στο σπίτι σου, στο γραφείο, στο κατάστημα σου, στο αυτοκίνητο, στο χωράφι σου ή ακόμη και στη φυλακή, βρες μια ήσυχη γωνιά και ύψωσε τα μάτια σου στον ουρανό και ζήτησε από το Θεό να σε συγχωρήσει και να σε κάνει παιδί Του.
Προσευχόμαστε ο Θεός να αγγίξει τις καρ­διές όλων εκείνων που διάβασαν την ιστορία αυ­τή, και να τους ανοίξει τα μάτια της ψυχής ώστε να δουν καθαρά ποια είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ και να σωθούν.
και θέλετε γνωρίσει την αλήθειαν, και η αλήθεια θέλει σας ελευθερώσει. (Ιωάννης η' 32).
Και κάτι άλλο, σε περίπτωση που σου άρεσε η ιστορία, αλλά δεν θέλεις να απαρνηθείς τις χαρές που σου δίνει η εύκολη ζωή της αμαρτίας γιατί νομίζεις πως η ζωή σου θα γίνει ανιαρή και μονότονη, σου λέμε το εξής: εκεί που είσαι, κάποτε περπατήσαμε κι εμείς.
Η χαρά που δίνει η ζωή με το Χριστό είναι πολύ πολύ μεγαλύτερη από τις χαρές που δίνει η αμαρτία. Οι χαρές του Χριστού είναι μόνιμες, κα­νείς δεν μπορεί να σου τις κλέψει, σου δίνει ειρήνη στην καρδιά, ικανοποίηση στα αισθήματα σου, σκοπό στη ζωή σου.
Οι χαρές του κόσμου είναι περαστικές, εφήμέρες, πραγματικά ψίχουλα από εδώ και από εκεί, συνοδευόμενες με τύψεις, φόβους, προσβολές, απελπισίες, αυτοκτονίες ή εγκλήματα. Τα βλέ­πουμε στις εφημερίδες, στην τηλεόραση κάθε μέρα. Όλα αυτά κάποτε ξεκίνησαν σαν μια χα­ρά, σαν μια απόλαυση και πού κατέληξαν; Στην καταστροφή και στη δυστυχία, στην εκτροπή και στην απογοήτευση. Μην έχεις λοιπόν το φόβο ότι θα αφήσεις κάτι που άξιζε, όταν αφήσεις την αμαρτία. ΟΧΙ, χίλιες φορές ΟΧΙ!
Την Αγία Γραφή μπορείτε να την προμηθευ­τείτε από όλα τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία.
Αν σήμερα πήρες την απόφαση ν’ ακολουθήσεις τον Ιησού, μην εκπλαγείς αν όλα δεν αλλάξουν σε ένα εικοσιτετράωρο. Μην απογοητευθείς αν πέσεις πάλι σε κάποια αμαρτία. Μόνο ζήτησε ξανά από το Θεό να σε καθαρίσει με το αίμα Του. Με την προσευχή και με τη μελέτη της Αγίας Γρα­φής (άρχισε από την Καινή Διαθήκη), θα δυναμώ­νεις καθημερινά και θα γευθείς την άφθονη ζωή που σου υπόσχεται ο Χριστός, «...εγώ ήλθον δια να έχωσι ζωή και νά έχωσι αυτή εν αφθονία» (Ιωάννη Ι: 10)
Ίσως αισθανθείς την ανάγκη να μιλήσεις σε κάποιον, να συμμερισθείς την εμπειρία σου, ίσως θέλεις κάποιος να προσευχηθεί μαζί σου και να σε ενθαρρύνει.
Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.
Δεν θα έχεις καμιά απολύτως υποχρέωση.
Και κάτι άλλο, μην ξεχνάς ποτέ πόσο σε αγάπη­σε ο Θεός.