Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η ζωή (2)


Πρώτο μέρος εδώ

Εφεσ.ς:12 διότι δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ’ εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις.

Ωστόσο, η εκκλησία, ή ο κάθε άγιος του Θεού προσωπικά, αντιμετωπίζει ισχυρές δυνάμεις πνευματικού διωγμού. Η μάχη ενάντια στο κακό δίνεται στο πνευματικό βασίλειο κι είναι μανιώδης και πραγματική. Είναι μια μάχη που δίνεται στο νου, στην καρδιά και το πνεύμα. Όμως δεν μας ζητείται ν’ αγωνιστούμε μόνοι μας. Το χέρι του Κυρίου μας προστατεύει κι επισκιάζει τη μάχη με τη δύναμη και τη μεγαλειότητά Του.  Ο Χριστός μέσα μας είναι η ελπίδα της δόξας, και δίνουμε τις μάχες μας ενάντια σε κάθε εχθρό μαζί μ’ Αυτόν. Έχουμε και την άνεση της παρουσίας Του και την απεριόριστη δύναμή Του στη διάθεσή μας. Η εκκλησία δεν θ’ αποτύχει ούτε θα πέσει, ο Θεός μάχεται τις μάχες μας κι Αυτός δεν έχει νικηθεί ποτέ.
 
Χωρίς τη βοήθεια του Θεού, ο άνθρωπος θα πρέπει να βασιστεί στις δικές του ικανότητες και γνώσεις, αλλά ο πιο ικανός κι ο πιο σοφός άνθρωπος δεν μπορεί μόνος του να υπερνικήσει την αμαρτία της πεσμένης του φύσης. Μόνοι μας, δεν μπορούμε ν’ αντιταχθούμε απέναντι στη σαρκικότητά μας ή τα τεχνάσματα του διαβόλου, αλλά με τον Κύριο στο πλευρό μας, είμαστε μια φοβερή πνευματική δύναμη που τίποτα δεν μπορεί να την καταστρέψει. Ο Ιησούς αποκάλυψε τη δύναμή Του, της αιώνιας ζωής, όταν απάντησε στους Εβραίους που Του ζητούσαν σημείο γι’ αυτά που έλεγε και τους είπε: «Χαλάστε τον ναόν τούτον και δια τριών ημερών θέλω εγείρει αυτόν» (Ιωαν.β:19). Αυτοί τότε δεν κατάλαβαν τους λόγους Του, αλλά οι μαθητές αργότερα κατάλαβαν ότι μιλούσε για την ανάστασή Του.
Μερικές φορές ίσως να φαίνεται ότι χάνουμε σε μια πνευματική μάχη, αλλά ο Κύριος θα μας δώσει τη νίκη. Δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι θα εγκαταλειφθούμε ή θα καταστραφούμε, όσο το Πνεύμα του Θεού κατοικεί μέσα μας. Δια Πνεύματος Αγίου, κάθε παιδί του Θεού έχει δύναμη για ν’ αντιμετωπίσει προβλήματα, δοκιμασίες, τραύματα και διωγμούς.

ΙΙΙ. Η ΖΩΗ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟ - ΒΡΕΣ ΤΑ

Α. Ο Θεός έχει ένα σκοπό για τον καθένα.

Ο Θεός μας προστατεύει και φανερώνει τη δύναμή Του στη ζωή μας, παράλληλα όμως έχει μια ιδιαίτερη κλήση για κάθε Χριστιανό. Μέσα απ’ τις διδασκαλίες Του, ο Ιησούς φανέρωνε ότι υπάρχει ένας σκοπός για τους αγίους προσωπικά και για την εκκλησία. Είναι μέσα στην πρόθεσή Του, ο καθένας ν’ αντανακλά το μήνυμά Του με το δικό του μοναδικό τρόπο. Ενδυναμωθήκαμε με το Αγιο Πνεύμα για να είμαστε μάρτυρές Του, να φανερώνουμε στους άλλους τα καλά νέα, το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Ομολογώ το Χριστό σημαίνει κάτι περισσότερο απ’ το να κηρύξω ένα κήρυγμα ή να διδάξω σε μια τάξη Βιβλικού Σχολείου. Μάλλον έχει να κάνει με το καθημερινό βάδισμα με αγιασμό και αφιέρωση. Αφού λοιπόν ο Θεός μας διώρισε να είμαστε μάρτυρές Του, ο καθένας μας πρέπει να ψάξει για να βρει το θέλημα του Θεού προσωπικά στη ζωή του.
Σίγουρα, ανακαλύπτοντας και ακολουθώντας το θέλημα του Θεού, αυτόματα αυτό γίνεται πρόκληση και απαίτηση για αγιασμό και αφιέρωση. Καθώς προσευχόμαστε, πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι στη φωνή του Πνεύματος, γιατί απ’ αυτό οδηγούμαστε. Κάποιες φορές ο Θεός μπορεί να μας μιλήσει μ’ ένα ήσυχο τρόπο μέσα στο πνεύμα μας, άλλες φορές πάλι μπορεί ν’ αποκαλύψει το έργο που έχει για μας μέσα από ένα όνειρο ή όραση, με προφητικό λόγο, καθώς ακούμε το κήρυγμα του Λόγου ή καθώς διαβάζουμε τη Βίβλο μας. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε όταν ακούμε τη φωνή του Θεού, είναι ότι αυτή είναι πάντοτε σε αρμονία με το Λόγο Του. Δεν έχουμε καλεστεί όλοι για να είμαστε απόστολοι ή ποιμένες, όμως ο καθένας έχει κληθεί για να γίνει ένα εργαλείο στα χέρια του Θεού για την πραγματοποίηση του σκοπού Του στη γη. Ο καθένας πρέπει να βρει πώς μπορεί να φανεί χρήσιμος, μέσα από την προσευχή, την αφιέρωση, έχοντας στραμένη την προσοχή του στη φωνή του Πνεύματος.

Β. Αναζητώντας τη θέση μας.

Αλλά ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού, και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα θέλουσι σας προστεθή (Ματθ.ς:33).

Ένα απ’ τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα είναι η αίσθηση ότι είσαι έξω απ’ τη θέση σου. Υπάρχει μια παλιά παροιμία που λέει «Δεν υπάρχει τόπος σαν το σπίτι σου» και αντανακλά την επιθυμία μας να είμαστε ευπρόσδεκτοι, να μας αγαπάνε και να μας εκτιμούν μέσα σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον. Εχουμε άνεση και ειρήνη στην καρδιά και το πνεύμα μας όταν είμαστε στη σωστή θέση σε σχέση με τους άλλους.
Το να βρούμε τη θέση μας στη Βασιλεία του Θεού, θα έχει σαν αποτέλεσμα ανυπέρβλητη χαρά και ειρήνη. Αισθανόμαστε ειρήνη με το Θεό κι απολαμβάνουμε μια όμορφη αρμονική σχέση με την εκκλησία. Ο Δαβίδ είπε: «Θεέ, συ είσαι ο Θεός μου, από πρωίας σε ζητώ» (Ψαλμ.ξγ:1). Η λέξη πρωίας σ’ αυτό το εδάφιο μπορεί να σημαίνει «από νωρίς κάθε μέρα» αλλά και «απ΄την αρχή της ζωής μου». Μπορούμε να βρούμε το θέλημα του Θεού στη νεότητά μας, αλλά χρειάζεται να Τον εκζητούμε για καθημερινή οδηγία.

«Αιτείτε και θέλει σας δοθή, ζητείτε και θέλετε ευρεί, κρούετε και θέλει σας ανοιχθή» (Ματθ.ζ:7). 

Ο Κύριος υπόσχεται σ’ αυτόν που ζητά ότι θα βρει, όμως δεν καθορίζει πάντοτε το συγκεκριμένο χρόνο που θα συμβεί αυτό. Καθημερινά όμως μπορούμε να έχουμε την οδηγία για να κάνουμε το θέλημα του Θεού, καθώς και το κουράγιο μαζί με την πίστη για να το εκπληρώσουμε.

Γ. Εκπληρώνοντας το σκοπό μας.       

Όταν ο σκοπός και το σχέδιο του Θεού μας έχουν αποκαλυφθεί, τότε δεν μένει παρά να εκπληρώσουμε την κλήση μας με τον καλλίτερο τρόπο, με όλη μας τη δύναμη. Συχνά η κλήση του Θεού απαιτεί κάποια προετοιμασία κι εκπαίδευση. Οι απόστολοι έπρεπε να διδαχτούν και να εξασκηθούν πριν τους ανατεθεί το έργο της οδηγίας της εκκλησίας μετά την ημέρα της Πεντηκοστής. Θα πρέπει κανείς να είναι υπομονετικός, ώστε ο Θεός ν’ ανοίξει πόρτες για να εκπληρωθεί η κλήση Του στη ζωή του, χωρίς να χάνει την υπομονή του με τον τρόπο που μετρά το χρόνο ο Θεός. Το χάρισμα και η κλήση ενός ατόμου, θα δώσουν την ευκαιρία και σ’ άλλους να δουν το χέρι του Θεού στη ζωή του (Παρ.ιη:16).
Ο απόστολος Παύλος γράφοντας στην εκκλησία της Κορίνθου, εξηγεί ότι ο καθένας έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα απ’ το Θεό κι ότι το χάρισμα του καθένα είναι διαφορετικό και μοναδικό κατά κάποιο τρόπο (Α’Κορ.ζ:7). Όταν ο Θεός ανοίγει μια πόρτα δίνοντάς μας έτσι μια ευκαιρία, μπορούμε να μπούμε με τόλμη κι εμπιστοσύνη στον Κύριο, εκπληρώνοντας το έργο που μας ανέθεσε.
Δεν πρέπει ν’ αμελούμε να εκπληρώνουμε το σκοπό του Θεού στη ζωή μας. Ο Παύλος έλεγε στον Τιμόθεο: «Μή αμέλει το χάρισμα το οποίον είναι εν σοί, το οποίον εδόθη εις σε διά προφητείας, μετά επιθέσεως των χειρών του πρεσβυτερίου. Tαύτα μελέτα, εις αυτά μένε, διά να είναι φανερά εις πάντας η προκοπή σου. Πρόσεχε εις σεαυτόν και εις την διδασκαλίαν, επίμενε εις αυτά. Διότι τούτο πράττων, και σεαυτόν θέλεις σώσει και του ακούοντάς σε» (Α’Τιμ.δ:14-16). Ο προφήτης Ιωνάς στην αρχή αρνήθηκε να κάνει το θέλημα του Θεού στη ζωή του και υπέφερε πάρα πολύ εξαιτίας αυτού. Όμως μετανόησε για την ανυποταξία του και υπάκουσε το Θεό να πάει να κηρύξει στη Νινευή. Ο Ιωνάς δεν ήταν ευχαριστημένος που ο Θεός ήθελε να κάνει έλεος στους Νινευίτες κι ο Θεός τον δίδαξε σχετικά με τη χάρη και το έλεος μέσω μιας δεύτερης ταλαιπωρίας.
Ο Θεός δεν θέλει να είμαστε απρόθυμοι να υπακούσουμε στο θέλημά Του στη ζωή μας, αλλά αντίθετα επιθυμεί με χαρά να μιλάμε γι’ Αυτόν και τη σωτηρία που προσφέρει.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η ζωή είναι τόσο λίγη, που είναι πολύ επικίνδυνο να ρισκάρουμε να μην εκπληρώνουμε το τέλειο θέλημα του Θεού στη ζωή μας. Ο Κύριος έχει ένα σχέδιο για τον καθένα μας. Έχει τοποθετήσει το Πνεύμα Του μέσα μας και απαιτεί να εκπληρώσουμε στο πλήρες τα πνευματικά έργα και ανδραγαθήματα ακόμα, που μας έχει εμπιστευτεί.
Η ζωή προσφέρει χαρά και ευτυχία για το παιδί του Θεού, γιατί ο Θεός δίνει άφθονη ζωή σ’ αυτούς που ζουν γι’ Αυτόν. Αυτή η ζωή παραμένει άφθονη ακόμα και σε ώρες κακές και δύσκολες καταστάσεις. Μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση της ζωής με τόλμη και απεριόριστη πίστη στο Θεό.
Με τον Ιησού Χριστό σαν ένα ακέραιο μέρος της ζωής μας, η ζωή γίνεται κάτι παραπάνω από μια καθημερινότητα. Γίνεται μια θαυμάσια περιπέτεια με το Άγιο Πνεύμα καθώς ζητάμε, βρίσκουμε κι εκπληρώνουμε το θέλημά Του. Πώς θα μπορούσαμε να δώσουμε λιγότερο απ’ το καλλίτερο δυνατό στο Σωτήρα μας που έδωσε τόσα για μας! Ο Θεός έδωσε στον καθένα μας ζωή κι ένα σκοπό γι’ αυτή τη ζωή.
Αν και πολλοί θ’ αρνηθούν να γνωρίσουν τον Κύριο εν τη δυνάμει του Αγίου Του Πνεύματος, ή να καταλάβουν το θέλημά Του γι’ αυτούς, αυτοί που Τον πιστεύουν και Τον υπακούουν, απολαμβάνουν τη σωτηρία που τους χαρίζει. Οι ζωές τους αλλάζουν, η καρδιές τους είναι γεμάτες τραγούδια και ύμνους κι έχουν ένα θείο σκοπό στη ζωή τους. Ο Ιησούς ήρθε για να έχουμε ζωή και μάλιστα άφθονη ζωή. Μπορούμε να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στη ζωή καθώς το Πνεύμα Του μας οδηγεί κάθε μέρα.