Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ο Κλήμης

Ο αδελφός μας και πρεσβύτερος της εκκλησίας Κλήμης  έζησε στη Ρώμη πιθανόν στα τέλη του πρώτου αιώνα.
  
Η μνήμη του έχει κακοπαθήσει αρκετά στα χέρια ποικίλων πατρολόγων και εκκλησιαρχών.Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι:
  
* Tον ονομάζουν πατέρα της εκκλησίας (καθολικοί , προτεστάντες , ορθόδοξοι , ακόμα και πεντηκοστιανοί) , πάπα (!) , καθώς και άγιο. Ο ίδιος βέβαια φαίνεται να..αγνοεί αυτούς τους τίτλους.

* Τον ταυτίζουν με τον Κλήμη μαθητή του Παύλου χωρις αυτό να είναι καθόλου βέβαιον.

* Τον ονομάζουν επίσκοπο Ρώμης αλλά και αυτό το γεγονός απλά πιθανολογείται απο τον Ειρηναίο της Λυών που πιστεύει οτι ο Κλήμης  διαδέχτηκε τον αδελφό μας Ανάκλητο ενώ άλλοι οτι ήταν μαθητής του αδελφού μας Λίνου.
 
*  Ο Τερτυλλιανός, μοντανιστής συγγραφέας εντείνει την μυθολογία γύρω από το πρόσωπο του Κλήμη ισχυριζόμενος οτι χρίστηκε πρεσβύτερος από τον απόστολο Πέτρο.

*  Η δεύτερη επιστολή που του αποδίδουν  δεν έχει κάποια σχέση με τον ίδιο και θεωρείται ψευδεπίγραφη . Ποιός εχει εκδώσει την β επιστολή και ήταν υπέρμαχος οτι ο Κλήμης είναι ο συγγραφέας της ;  Μα ο ..Φιλόθεος Βρυένιος που στα τέλη του 19 αιώνα .."ανακάλυψε" το επίσης ψευδεπίγραφο "η διδαχή των αποστόλων" στην..βιβλιοθήκη του πατριαρχείου Κων/λης !

*  O Κλήμης δεν ήταν φορέας κάποιας αίρεσης ή φιλοσοφικής διδασκαλίας . Στην πρώτη (την γνήσια) επιστολή λέει οτι οι πιστοί εξομολογούνται απευθείας στον μόνο Δεσπότη των πάντων .
Ο Κύριος  περιγράφεται με "χριστολογική" ορολογία παρόμοια με του αποστόλου Παύλου στην προς Εβραίους επιστολή
Και βέβαια ο Κλήμης γνωρίζει ποιός είναι ο Θεός μας. Διαβάζουμε στην επιστολή του για παράδειγμα:  
 "..από πασι το εξοχότατον  και παμμέγεθες κατα διάνοιαν, άνθρωπον, ταίς ιεραίς κα αμώμοις χερσίν έπλασεν της εαυτού εικόνος χαρακτήρα. "   Και  
"..πού αφήξω καὶ που κρυβήσομαι απο του προσπου Σου; .."