Ο αδελφός μας και πρεσβύτερος της εκκλησίας Κλήμης έζησε στη Ρώμη πιθανόν στα τέλη του πρώτου αιώνα.
Η μνήμη του έχει κακοπαθήσει αρκετά στα χέρια ποικίλων πατρολόγων και εκκλησιαρχών.Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι:
* Tον ονομάζουν πατέρα της εκκλησίας (καθολικοί , προτεστάντες , ορθόδοξοι , ακόμα και πεντηκοστιανοί) , πάπα (!) , καθώς και άγιο. Ο ίδιος βέβαια φαίνεται να..αγνοεί αυτούς τους τίτλους.
* Τον ταυτίζουν με τον Κλήμη μαθητή του Παύλου χωρις αυτό να είναι καθόλου βέβαιον.
* Τον ονομάζουν επίσκοπο Ρώμης αλλά και αυτό το γεγονός απλά πιθανολογείται απο τον Ειρηναίο της Λυών που πιστεύει οτι ο Κλήμης διαδέχτηκε τον αδελφό μας Ανάκλητο ενώ άλλοι οτι ήταν μαθητής του αδελφού μας Λίνου.
* Ο Τερτυλλιανός, μοντανιστής συγγραφέας εντείνει την μυθολογία γύρω από το πρόσωπο του Κλήμη ισχυριζόμενος οτι χρίστηκε πρεσβύτερος από τον απόστολο Πέτρο.
* Η δεύτερη επιστολή που του αποδίδουν δεν έχει κάποια σχέση με τον ίδιο και θεωρείται ψευδεπίγραφη . Ποιός εχει εκδώσει την β επιστολή και ήταν υπέρμαχος οτι ο Κλήμης είναι ο συγγραφέας της ; Μα ο ..Φιλόθεος Βρυένιος που στα τέλη του 19 αιώνα .."ανακάλυψε" το επίσης ψευδεπίγραφο "η διδαχή των αποστόλων" στην..βιβλιοθήκη του πατριαρχείου Κων/λης !
* O Κλήμης δεν ήταν φορέας κάποιας αίρεσης ή φιλοσοφικής διδασκαλίας . Στην πρώτη (την γνήσια) επιστολή λέει οτι οι πιστοί εξομολογούνται απευθείας στον μόνο Δεσπότη των πάντων .
Ο Κύριος περιγράφεται με "χριστολογική" ορολογία παρόμοια με του αποστόλου Παύλου στην προς Εβραίους επιστολή .
Και βέβαια ο Κλήμης γνωρίζει ποιός είναι ο Θεός μας. Διαβάζουμε στην επιστολή του για παράδειγμα:
"..από πασι το εξοχότατον και παμμέγεθες κατα διάνοιαν, άνθρωπον, ταίς ιεραίς καὶ αμώμοις χερσίν έπλασεν της εαυτού εικόνος χαρακτήρα. " Και
"..πού αφήξω καὶ που κρυβήσομαι απο του προσώπου Σου; .."