Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Σφαίρα βρίσκει μόνη της το στόχο

Βγαλμένη από ταινία του Χόλιγουντ είναι η νέα δημιουργία των ερευνητών στα εργαστήρια Sandia National Laboratories της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Μηχανικοί έφτιαξαν μια σφαίρα η οποία έχει ενσωματωμένη τεχνολογία αλλά και κατασκευή που της επιτρέπει να «αυτοκαθοδηγείται» και να βρίσκει τον στόχο της ακόμη και σε απόστασεις 1.5 χλμ!


Η «έξυπνη» σφαίρα

Το μυστικό της σφαίρας βρίσκεται στη μύτη της στην οποία είναι ενσωματωμένος ένας οπτικός αισθητήρας. Αυτός που θέλει να χτυπήσει κάτι ρίχνει πάνω στον στόχο μια δέσμη λέιζερ. Ο αισθητήρας ακολουθεί τη δέσμη ενώ την ομαλή κίνηση της σφαίρας υποστηρίζουν μικροσκοπικά πτερύγια τα οποία φέρει επάνω της. Με αυτόν τον τρόπο η σφαίρα μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι πρώτες δοκιμές ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η σφαίρα μπορεί να χτυπήσει με ακρίβεια έναν στόχο σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ – ακόμη και αν ο στόχος είναι κινούμενος!

Για παράδειγμα η «έξυπνη» σφαίρα θα μπορεί να στοχεύει κάποιο όχημα το οποίο ενώ αρχικώς ήταν ακίνητο ξεκινά να κινείται. Τα εξελιγμένα συστήματα πλοήγησής της θα είναι σε θέση να αναπροσαρμόζουν την πορεία της ώστε να πετύχει το «όχημα-στόχο» εν κινήσει.

Η «αυτοκαθοδηγούμενη» σφαίρα προορίζεται για χρήση στον αμερικανικό στρατό.


Και η δύναμις αυτού θέλει είσθαι ισχυρά, ουχί όμως εξ ιδίας αυτού δυνάμεως· και θέλει αφανίζει εξαισίως και θέλει ευοδούσθαι και κατορθόνει και θέλει αφανίζει τους ισχυρούς και τον λαόν τον άγιον. (Δαν.η:24)