Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Μουλάρια και πηγάδια


ΠΩΣ Ν’ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ

Το μουλάρι ενός γεωργού έπεσε μέσα στο πηγάδι. Ύστερα από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες ν’ ανασύρουν το μουλάρι μέσα από το πηγάδι, ο γεωργός αποφάσισε πως κάθε επιπλέον προσπάθεια θα ήταν χαμένη. Έτσι, με λύπη του, κάλεσε τους γιους του και τους είπε να κουβαλήσουν χώμα με το φορτηγάκι τους και να θάψουν το μουλάρι στο πηγάδι. Υπακούοντας οι γιοι του έκαναν ό,τι τους ζήτησε ο πατέρας τους. Έφεραν χώμα κι άρχισαν με τα φτυάρια να το αδειάζουν στο πηγάδι.
Η πρώτη φτυαριά χτύπησε το μουλάρι στο κεφάλι, κάνοντας το χώμα να πάει στο μάτι και στο στόμα του, αναγκάζοντάς το να φτερνιστεί. Κάθε φτυαριά χώμα απ’ εκεί κι ύστερα χτυπούσε το μουλάρι σε κάποιο σημείο του σώματός του, κάνοντάς το να περιστρέφεται στον πάτο του πηγαδιού. Αφού άδειασαν αρκετά φορτία χώματος, το μουλάρι συνέχιζε ακόμα να στριφογυρίζει μέσα στο πηγάδι, πατώντας πάνω στο χώμα που έπεφτε. Λίγο λίγο το μουλάρι βρέθηκε τελικά έξω από το πηγάδι.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που ρίχνει η ζωή πάνω τους. Μερικοί παραπονιούνται διαρκώς δίχως να μπορούν να χειριστούν καλά τις αναποδιές. Άλλοι νικώνται με την παραμικρή δυσκολία, άλλοι τα χάνουν και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Υπάρχουν κι εκείνοι, λίγοι βέβαια που δεν το βάζουν ποτέ κάτω. Μοιάζουν με το μουλάρι της ιστορίας μας. Μπορεί τα προβλήματα να τους χτυπούνε κατακέφαλα, αλλά εκείνοι τα χρησιμοποιούν σαν βάσεις για να πατούν πάνω τους μέχρι να βγουν απ’ τη δύσκολη κατάσταση.
Αυτός είναι ο Βιβλικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων. Ίσως να μην υπάρχει κάποιο εδάφιο που να το λέει έτσι ακριβώς, αλλά είναι ένα είδος σωρευτικής διδασκαλίας της Αγίας γραφής. Ο Μωυσής είναι ένα καλό παράδειγμα, όπως και ο Ιωσήφ που απ’ τον πάτο ενός λάκκου κατόρθωσε ν’ ανέβει στο θρόνο του Φαραώ. Το ίδιο και ο Δαβίδ. Ακόμα η Εσθήρ ήταν το είδος της γυναίκας που δεν άφηνε τις δυσκολίες να την παραλύσουν.
Πώς νίκησαν όλοι αυτοί και βγήκαν απ’ τα «πηγάδια» της ζωής; Ήταν η μεγάλη τους πίστη στο Θεό.
Μη ξεχνάς ότι η συγχώρεση, η πίστη, η προσευχή η δοξολογία και η ελπίδα, είναι όλα υπέροχοι τρόποι να τινάζεις το χώμα από πάνω σου και να πατάς πάνω του, ώστε να βγαίνεις από τα πηγάδια που πιθανόν έχεις πέσει!