Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Πατριωτισμός ή πατριδογνωσία ;

Το αίσθημα του πατριωτισμού δεν πρέπει να ενθαρρύνεται στα σχολεία, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου του Λονδίνου:

«Ο πατριωτισμός είναι η αγάπη για την πατρίδα, αλλά πρέπει να είναι οι χώρες αντικείμενο αγάπης; Το να αγαπάς κάτι μπορεί να σου κάνει κακό, όταν για παράδειγμα αγαπάμε κάτι που είναι ηθικά διαφθαρμένο. Εφόσον όλες οι ιστορίες των εθνών είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ηθικά αμφίσημες, παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα αν οι πολίτες πρέπει να αγαπούν την πατρίδα τους».

Οι συντάκτες, Μάικλ Χαρντ και Τζο Πιρς,επισημαίνουν το αυτονόητο: «το να αγαπάμε αυτό που είναι διαφθαρμένο διαφθείρει και εμάς, καθώς μας κάνει να αγνοούμε, να ξεχνάμε, να συγχωρούμε ή να δικαιολογούμε τη διαφθορά. Αυτό είναι το πρόβλημα με τον πατριωτισμό. Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς μια εθνική ιστορία απαλλαγμένη από τις μάστιγες της αγάπης για τον πόλεμο, του ιμπεριαλισμού, της τυραννίας, της αδικίας, της δουλείας και της υποδούλωσης ή μια εθνική ταυτότητα που να δημιουργήθηκε χωρίς την προσφυγή σε πρότυπα ξενοφοβίας και αποκλεισμού»(πηγή BBC)