Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Oι Εσκιμώοι φέρουν γονιδιώματα που τους προστατεύουν από την καρδιοπάθεια

Στην παγωμένη Γροιλανδία, οι αυτόχθονες Ινουίτ δεν έχουν μεγάλη ποικιλία στο τραπέζι: ψάρι, φώκιες και φάλαινες με άφθονο κορεσμένο λίπος. 

Γενετικές αναλύσεις που παρουσιάζονται στο περιοδικό Science αποκαλύπτουν ότι οι Ινουίτ -οι Εσκιμώοι της Αλάσκας, του Καναδά και της Γροιλανδίας- φέρουν γονίδια που προστατεύουν από την καρδιοπάθεια, γιατί παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό των λιπιδίων και μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη LDL, ενώ δείχνουν επίσης να εξηγούν και το χαμηλό ανάστημα των αυτοχθόνων της Γροιλανδίας. 

Οι μεταλλάξεις δείχνουν να αντισταθμίζουν από φυσιολογική άποψη την υψηλή πρόσληψη ζωικού λίπους. Αυτό προκύπτει από μελέτη ερευνητικής ομάδας πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. 

Η έρευνα συνέκρινε τα γονιδιώματα 191 Ινουίτ, 60 Ευρωπαίων και 44 Κινέζων Χαν. Οι γενετικές ποικιλομορφίες που αναγνωρίστηκαν υπάρχουν σε όλους τους Ινουίτ, είναι όμως πολύ σπανιότερες στους Ευρωπαίους (μόνο στο 2%) και τους Κινέζους (15%).

Τα ευρήματα ίσως προσφέρουν τώρα νέα στοιχεία για τη χρησιμότητα των λιπαρών οξέων ω-3 στα ιχθυέλαια. Η ιδέα ότι τα λίπη αυτά είναι ωφέλιμα στην πρόληψη της καρδιοπάθειας προέκυψε αρχικά από την παρατήρηση ότι η καρδιοπάθεια είναι σπάνια στους Ινουίτ παρά την αυξημένη πρόσληψη λίπους.

Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι οι Ινουίτ μεταβολίζουν διαφορετικά τα ω-3 και επομένως τα λίπη αυτά δεν είναι απαραίτητο να ωφελούν ανθρώπους με διαφορετικό γενετικό προφίλ.