Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Η ζωή είναι ωραία

Η ζωή είναι πολύτιμη. Όμως, πάρα πολύ συχνά, ίσως διαπιστώνουμε ότι μεγάλο μέρος του χρόνου μας δαπανάται από αρνητικούς, τοξικούς ανθρώπους, που εξαντλούν το δικαίωμα της ζωής μας. Αυτοί μπορεί να είναι συνάδελφοι, φίλοι, ή δυστυχώς, ακόμα και μέλη της οικογένειας.

Ο Θεός ποτέ δεν θέλει να χάνουμε τον καιρό μας, να προσπαθούμε να κάνουμε τους άλλους ευτυχισμένους, που ποτέ δεν μπορούν να γίνουν ευτυχισμένοι. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Δεν είναι στο χέρι σου. Μπορεί να θέλουν να σκέφτεσαι ότι είναι στο χέρι σου, σαν να έχεις τη δύναμη να βελτιώσεις την αξία της ύπαρξής τους, αλλά αυτό δεν είναι ένα βάρος που πρέπει εσύ να σηκώνεις.


Η μεγαλύτερη επιθυμία του Θεού είναι να μας ελευθερώσει. Και μερικές φορές αυτό που προωθεί αυτή την αλλαγή, είναι μια γενναία ψυχή που είναι πρόθυμη να πει, «Φτάνει, όχι άλλο». Εκείνος που θα επιλέξει τι είναι καλύτερο, και μάθει να βάζει όρια που θα τον προστατεύσουν και θα περιορίσουν τον έλεγχο από ένα μη υγιές άτομο,  που ίσως προσπαθεί να βάλει στη ζωή του άλλου.

Δυστυχώς, όταν κοιτάξουμε βαθιά στον καθρέφτη της ψυχής μας, ίσως καταλάβουμε ότι είμαστε εμείς αυτοί που έχουν κάποιες ανθυγιεινές τάσεις που ο Θεός θέλει να αλλάξει. Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για να σταματήσει η σπατάλη χρόνου σε τοξικά πρότυπα διαβίωσης. Γιατί έχει φυλαγμένα καλύτερα πράγματα για μας.

Θα δούμε μερικά από τα πιο κοινά είδη τοξικών ανθρώπων με τους οποίους βρισκόμαστε καθημερινά, ή μπορεί να βρούμε στη δική μας ζωή:



Ο ελεγκτής – αυτό είναι ένα επιδέξιο άτομο στο να παραπλανά και να ελέγχει συνεχώς. Θέλει να έχει τον έλεγχο σε κάθε τι, όχι μόνο για τη ζωή του, αλλά και τη δική σου και όλων των άλλων. Σε παρατηρεί σαν γεράκι, έτοιμο να εφορμήσει σε κάθε σου λάθος. Ψιψιρίζει τα πάντα, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Έχει πρόβλημα να αφήσει κάτι να περάσει έτσι, δεν το αφήνει, το κρατάει τόσο σφιχτά, που κάνει όλους όσους είναι γύρω του να πνίγονται από την ασφυκτική ανωτερότητα που νομίζει ότι έχει.

Ο υβριστής  - το άτομο αυτό έχει πολύ μεγάλες ανάγκες μέσα του, και τις βγάζει σε σένα και τον κόσμο γύρω του. Μέσα από τις δικές του εμπειρίες, από κάποιο κακό παρελθόν που έχει κρατήσει μέσα του, έχει γίνει οργίλος, επιθετικός, και σκληρός για όσους λένε ότι νοιάζονται περισσότερο γι’ αυτόν. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται συμβουλευτική βοήθεια από εξωτερικές πηγές. Χρειάζονται θεραπεία από τον Θεό. Αν βρεθείς με ένα υβριστή, ζήτα βοήθεια, αμέσως. Μην μείνεις σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση με την ψεύτικη ελπίδα ότι με κάποιο τρόπο μπορείς να αλλάξεις τον παλιό τρόπο συμπεριφοράς του. Δεν είναι στο χέρι σου. Προστάτευσε τη ζωή σου και τις ζωές αυτών που είναι στη φροντίδα σου.

Ο υπερβολικά εύκολα οργιζόμενος - το άτομο αυτό είναι ο άνθρωπος που πάντα αισθάνεσαι, ότι πρέπει να είσαι επιφυλακτικός. Ο λόγος,  ποτέ δεν ξέρεις τι θα τον «πυροδοτήσει» και θα τον εξοργίσει. Αυτοί οι άνθρωποι θυμώνουν πολύ εύκολα, ακόμη και με τα μικρότερα πράγματα, κάτι που είναι σίγουρο σημάδι ότι υπάρχει ένα βαθιά ριζωμένο πρόβλημα μέσα τους. Πετάνε πράγματα, χτυπάνε πράγματα με τον τρόπο τους ή εκστομίζουν θυμωμένα λόγια που δεν μπορούν να  πάρουν ποτέ πίσω. Φωνάζουν, κραυγάζουν, καταριούνται. Μπορείς να τους δεις στο γήπεδο, σε συγκεντρώσεις, στο γραφείο ή ακόμη και στην εθνική οδό. Το ξέσπασμα της οργής δεν καταπραΰνεται εύκολα, χάνουν τον έλεγχο και την ψυχραιμία τους κι έχουν ξεσπάσματα που μοιάζουν πιο πολύ με τους τρόπους δίχρονου παιδιού.

Ο νταής – αυτό το άτομο μπορεί να είναι ύπουλο ή πολύ επιθετικό στην προσπάθειά του να εκφοβίζει, αλλά όπως και να είναι, αυτό που θέλει είναι να κυριαρχεί και να φαίνεται ο δυνατός ή η δυνατή. Έχει άμεση ανάγκη να αισθάνεται καλύτερος/η και να φαίνεται καλύτερος/η από τους γύρω του, οπότε επιλέγει να φοβερίζει τον καθένα στο δρόμο του. Χρησιμοποιεί λέξεις, χρησιμοποιεί πυγμή, χρησιμοποιεί ψέματα, χρησιμοποιεί φόβο – αλλά πάνω απ’ όλα, θέλει να κατεβάσει τους άλλους και να υψώσει τον εαυτό του/της και δεν θα σταματήσει με τίποτα μέχρι να πετύχει το στόχο του/της.



Ο εξαρτημένος – αυτό το άτομο είναι εθισμένο σε μια ουσία ή σε ένα αρνητικό τρόπο ή συμπεριφορά που έχει επηρεάσει σοβαρά την υγεία του σαν άνθρωπο. Χρειάζεται βοήθεια. Χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια, πνευματική βοήθεια. Χρειάζεται ανθρώπους που θα έχουν το θάρρος να του πουν την αλήθεια για τη ζωή του και δεν θα τρέφουν τη συνήθειά του, θα ενεργοποιήσουν τις ικανότητές του και θα αγνοήσουν τα επικίνδυνα σημάδια του εθισμού. Αναγνώρισε ότι αυτή η τοξική συμπεριφορά είναι μεγαλύτερη από εσένα. Δεν είσαι υπεύθυνος για το πρόβλημα. Αλλά μπορείς να είσαι αυτός που ο Θεός θα χρησιμοποιήσει για να τον βοηθήσει.

Ο αρνητικός – αυτός ο άνθρωπος, σπάνια έχει κάτι θετικό να πει, επειδή βλέπει τα πάντα με μια αρνητική οπτική και δεν έχει κανένα πρόβλημα να σας πει γιατί. Ο ήλιος μπορεί να λάμπει, αλλά στο μυαλό του, υπάρχει η σκέψη «μάλλον θα βρέξει». Βλέπει τη ζωή μέσα από σκοτεινούς και συννεφιασμένους φακούς. Έχει μια τάση να παραπονιέται, να γκρινιάζει να κλαψουρίζει. Αυτός ο άνθρωπος συχνά δεν συνειδητοποιεί τι κάνει, επειδή όλα αυτά έχουν καταντήσει φυσιολογικός τρόπος ομιλίας και ζωής. Έχει την τάση να καταστρέφει την ενέργειά του και να απομυζά τη ζωή σου αν μείνεις πολύ ώρα μαζί του. Προχωράει με ηττοπάθεια και επιλέγει να πιστεύει ό, τι χειρότερο για τα περισσότερα πράγματα – ακόμη και για σένα.

Ο κατακρίνων – αυτό το άτομο δεν μπορείς να το κατηγορήσεις για τίποτα, αφού πάντα «εσύ φταις». Κατηγορεί τα πάντα στους άλλους που είναι γύρω του. Αν ξύπνησαν άσχημα, εσύ φταις, αν έχουν μια άσχημη μέρα, εσύ φταις. Αν καθυστερούν, εσύ φταις. Εάν χάσουν κάτι, είναι δικό σου λάθος. Αν αποτύχουν σε κάτι, είναι δικό σου λάθος. Ποτέ δεν θα «κερδίσεις» δίπλα σε ένα τέτοιο άνθρωπο, επειδή ο στόχος του είναι να σε κατεβάσει μέσα από συνεχή επίρριψη ευθυνών.

Ο κουτσομπόλης – αυτό το άτομο πάντα μιλάει, και συνήθως για κάποιον άλλο. Έχουν μια επιτακτική ανάγκη να «γνωρίζουν τα πάντα», και μετά, να περάσουν τον ζουμερό μεζέ σε ένα ανοιχτό  αυτί, πρόθυμο να ακούσει. Μπορεί να είναι επιθετικοί με τα λόγια τους, και σκληρόκαρδοι προς τα συναισθήματα του άλλου. Δεν έχουν κανένα σεβασμό για την υπόληψη του άλλου. Τρέφονται με τα ψέματα, τις υπερβολές, τις φήμες και τις μισές αλήθειες. Έχουν την τάση να αισθάνονται καλύτερα, όταν μιλάνε για τους άλλους, ώστε με κάποιο τρόπο να νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους.

Ο αλαζόνας – αυτό το άτομο είναι περήφανο, αυτοεξυπηρετιέται, και πάντα, πάντα είναι ο «σωστός». Ποτέ δεν του αρέσει να κάνει τον ανόητο, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να βάζει την ταμπέλα του ανόητου σε άλλους. Προσεύχεται για τον αδύνατο, για να φαίνεται αυτός καλύτερος. Είναι γρήγορος στο να κρίνει, γρήγορος να προσφέρει τις απόψεις του, και αγενής με άλλους σε υποδεέστερη θέση. Ο στόχος του στη ζωή είναι να είναι ανώτερος απ’ όλους τους γύρω του.

Το θύμα – δεν πρέπει να συγχέεται με αυτόν που πραγματικά έχει πέσει θύμα στη ζωή και που αναζητά την ειρήνη και τη θεραπεία του Θεού. Το άτομο για το οποίο μιλάμε, είναι εκείνος που έχει την τάση να αισθάνεται ότι είναι συνεχώς το θύμα. Σε κάθε περίπτωση, σε όλη του τη ζωή. Αισθάνεται ότι μειονεκτεί, είναι πάντα ενδεής, πάντα θα σου πει τι έχει κάνει κάποιος για να τον βλάψει, ή πως κανείς δεν νοιάζεται γι’ αυτόν. Θεωρούν τους εαυτούς τους συνεχώς σαν το θύμα και αν συνεχίσεις να ακους αυτά που λέει, ενδέχεται να σε θεωρήσει σαν τον επόμενο θύτη.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

   1. να αναγνωρίσεις την τοξικότητα στον άλλο – ή ακόμη και στον εαυτό σου
Όλοι ελπίζουμε ν’ αλλάξουμε με τη χάρη και την καλοσύνη του Θεού. Και το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε πλήρως ότι υπάρχει ανάγκη. Αν το πρόβλημα είναι σ’ εσένα, θα πρέπει να παραδεχτείς ότι χρειάζεσαι βοήθεια. Εάν το ζήτημα προέρχεται από ένα μέλος της οικογένειας ή στενό φίλο, προσπάθησε να μιλήσεις με αυτό το άτομο με ταπείνωση και ειλικρίνεια, προσπαθώντας να του δείξεις πώς αυτός ο τρόπος, σε βάθος χρόνου, σε έχει κάνει να αισθάνεσαι.

    2. να θέσεις όρια με άκαμπτη αγάπη
Η άκαμπτη αγάπη είναι σε θέση να πει: «αρκετά». Η άκαμπτη αγάπη λέει, «νοιάζομαι για σένα, αλλά με νοιάζει και ο εαυτός μου, και δεν θα επιτρέψω να βλάψεις ούτε εμένα ούτε εκείνους που αγαπώ». Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε ποδοπατά, να σε κάνει να νιώθεις κατώτερος, να σε εκμεταλλεύεται ή να σε εκφοβίζει. Βάλε όρια για να προστατευθείς. Αν βρεις τον εαυτό σας σε μια επικίνδυνη, καταχρηστική ή εθιστική σχέση, φύγε και ζήτα βοήθεια – τώρα. Δεν είναι στο χέρι σου να αλλάξεις τη συμπεριφορά του άλλου. Εναπόκειται σε σένα να προστατεύσεις τη ζωή σου και τις ζωές αυτών που είναι υπό τη φροντίδα σου. Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσεις το χρόνο που περνάς με ορισμένους ανθρώπους, ίσως χρειαστεί να πάρεις χρόνο για να φτιάξεις καινούριες, υγιέστερες φιλίες. Ζήτα συμβουλευτική υποστήριξη. Βρες μια καλή υποστηρικτική ομάδα που θα σε ενθαρρύνει και θα σου παρέχει ένα ασφαλές μέρος για να κάνετε παρέα και να προσευχηθείτε.

   3. Συνέχιζε να προχωράς με εμπιστοσύνη στο Θεό
Ο Θεός μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα μέσα από τις προσευχές σου. Μπορεί να μετακινήσει βουνά. Μπορεί ν’ αλλάξει καρδιές. Όλα είναι πιθανά μέσα από τη μεγάλη Του δύναμή. Κατάλαβε ότι αν και δεν είναι ποτέ στο χέρι σου να αλλάξεις κάποιον, μπορεί ο Θεός να σε έχει φέρει στη ζωή του για κάποιο λόγο. Και ίσως ο πιο σημαντικός λόγος να είναι να γίνεις φως μέσα στο σκοτάδι του, να φανερώσεις την σπλαχνική αγάπη και συγχώρεση, δεν έχει σημασία τι, και να δείξεις τη δύναμή σου, τη δύναμη του ισχυρού Θεού σου, ορίζοντας σαφή όρια και επιτρέποντάς τους να Τον αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο που μεταχειρίζονται εσένα ή άλλους.

   4. Να πιστεύεις ότι ο Θεός φροντίζει για σένα
Σε αγαπάει, σε φροντίζει, και έχει καλά πράγματα για σένα στο μέλλον. 


Ιωάν.η:36 Εάν λοιπόν ο Υιός σας ελευθερώση, όντως ελεύθεροι θέλετε είσθαι.