Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Είσαι με το σωστό σύντροφο;



Κάθε σχέση έχει ένα κύκλο. Στην αρχή ερωτεύεσαι το σύντροφό σου. Περιμένεις να σε πάρει τηλέφωνο, σου αρέσει να σε αγγίζει, σου αρέσει η ιδιοσυγκρασία του. Δεν είναι κάτι δύσκολο να ερωτευτείς! Στην πραγματικότητα είναι μια τελείως φυσική και αυτόματη εμπειρία. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα!


Οι ερωτευμένοι συνήθως λένε: «Δεν μπορούσα να σταθώ στα πόδια μου». Προσέξτε την έκφραση. Φανερώνει ότι εσύ απλά στεκόσουν, χωρίς να κάνεις τίποτα, και ξαφνικά κάτι συνέβη Σ’ ΕΣΕΝΑ!

Το να ερωτευτείς είναι μια παθητική, αυτόματη εμπειρία. Όμως μετά από μήνες, ή χρόνια που είστε μαζί, αυτή η ευφορία του έρωτα ξεθωριάζει. Είναι ο φυσιολογικός κύκλος ΚΑΘΕ σχέσης.

Αργά αλλά σταθερά, τα τηλεφωνήματα γίνονται ενοχλητικά (αν γίνονται), το άγγιγμα δεν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτο (όποτε συμβαίνει), και η ιδιοσυγκρασία του συντρόφου σου αντί να είναι χαριτωμένη, «σου τη σπάει».

Τα συμπτώματα αυτής της φάσης διαφέρουν σε κάθε σχέση, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα παρατηρήσεις μια δραματική διαφορά ανάμεσα στην αρχή, τότε που ήσουν ερωτευμένος/η και στην αδιαφορία μέχρι και τον εκνευρισμό που επακολουθεί.

Σ’ αυτό το σημείο, εσύ και/ή ο σύντροφός σου πιθανόν ν’ αρχίσεις να αναρωτιέσαι αν είσαι με το σωστό πρόσωπο. 

Και καθώς συλλογίζεσαι την ομορφιά του έρωτα που κάποτε βίωνες, ίσως αρχίσεις να επιθυμείς αυτή την εμπειρία με ένα άλλο πρόσωπο. Αυτό συμβαίνει όταν οι σχέσεις καταρρέουν.

Το κλειδί της επιτυχίας σε μια σχέση δεν είναι να βρεις το σωστό πρόσωπο, είναι να μάθεις να αγαπάς το πρόσωπο που βρήκες.

Συνήθως κατηγορούμε τους συντρόφους μας για τη δυστυχία μας και ψάχνουμε να βρούμε την εκπλήρωση των επιθυμιών μας σε κάποιον άλλο/η. Η εξωσυζυγική ικανοποίηση υπάρχει σε όλα τα μεγέθη και όλα τα σχήματα.

Η απιστία είναι η πιο κοινή αντίδραση. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που οι άνθρωποι στρέφονται στη δουλειά τους, σε κάποιο χόμπι, σε παρέες με φίλους, υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης, ή σε διεφθαρμένα περιεχόμενα. Όμως, η απάντηση στο δίλλημα δεν βρίσκεται έξω από τη σχέση σου. Είναι ακριβώς εκεί.

Δεν εννοώ ότι δεν μπορείς να ερωτευτείς κάποιον/α άλλο/η. Μπορείς. Και ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ θα αισθάνεσαι όμορφα. Όμως, μετά από μερικά χρόνια, θα βρεθείς στην ίδια κατάσταση.

Επειδή (άκουσε το αυτό προσεκτικά):

Το κλειδί της επιτυχίας σε μια σχέση δεν είναι να βρεις το σωστό πρόσωπο, είναι να μάθεις να αγαπάς το πρόσωπο που βρήκες.

Επιτυχημένη αγάπη δεν είναι πια παθητική αυτόματη εμπειρία. Μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει, πρέπει να δουλεύεις πάνω στο θέμα κι αυτό απαιτεί χρόνο, προσπάθειες και ενέργεια. Και το πιο σημαντικά: απαιτεί ΣΟΦΙΑ. Πρέπει να μάθεις ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ για να δουλέψει. Μην κάνεις λάθος εδώ.

Ο έρωτας δεν είναι μυστήριο. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις (μαζί ή χωριστά από το σύντροφό σου).

Όπως υπάρχουν στο σύμπαν φυσικοί νόμοι (όπως η βαρύτητα), υπάρχουν και κάποιοι νόμοι που διέπουν τις σχέσεις. Αν ξέρεις να χειρίζεσαι αυτούς τους νόμους, το αποτέλεσμα θα είναι προβλέψιμο, αναμενόμενο.

Στο κάτω – κάτω της γραφής, η αγάπη είναι μια «απόφαση». Δεν είναι απλά ένα συναίσθημα.