Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Γάμος.



Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε μερικές πρακτικές ερωτήσεις που συχνά απασχολούν πάνω στο θέμα του γάμου. Μπορεί ένας Χριστιανός να παντρευτεί μια άπιστη (κάποια που δεν είναι σωσμένη σύμφωνα με το λόγο του Θεού) και αντίστροφα; Όχι! Αν το κάνει γίνεται επαναστάτης και ανυπάκουος. Μπορούν άπιστοι να παντρεύονται απίστους; Ναι, γιατί ομοζυγούν με όμοιο. Αυτό σημαίνει ότι ένας εργάτης δεν μπορεί να τελέσει γάμο μεταξύ πιστού και απίστου γιατί αν το κάνει έρχεται ενάντια στο θέλημα του Θεού και βοηθά άλλους να επαναστατήσουν.


Μπορεί κάποιος Χριστιανός να παντρευτεί κάποια (και αντίστροφα) που απλώς αποκαλείται Χριστιανή;  Όχι!  Πρέπει να έχουν την ίδια βασική διδασκαλία και πίστη. Διαφορετικά δεν θα μπορούν να ομοζυγούν ισότιμα. Τα δαιμόνια πιστεύουν, αλλά ποιος θα σκεπτόταν να ομοζυγίσει με αυτά;  Αν ένα άτομο έχει άπιστο σύζυγο, φυσικά είναι το θέλημα του Θεού να παραμείνουν παντρεμένοι. Ο Θεός τιμά τον όρκο του γάμου και δεν συμφωνεί στη διάλυση (Α’ Κορ.ζ:10-13 & 39). Σ’ αυτή την περίπτωση το πιστό μέλος αγιάζει το άπιστο (εδ.14). Αυτό απλά σημαίνει ότι η σχέση είναι νόμιμη και ότι το πιστό μέλος θα έχει μια πνευματική επίδραση στο άπιστο και στα παιδιά. Σ’ αυτή την περίπτωση, το καθήκον του πιστού είναι να κερδίσει το άπιστο μέλος μέσω της προσευχής και της άγιας ζωής (Α’ Πετρ.γ:1-2).

Μερικοί διαφωνούν λέγοντας ότι με το να παντρευτεί ένας πιστός ένα άπιστο άτομο, είναι ένας καλός τρόπος για να κερδίσει μια ψυχή στο Χριστό. Αυτή η άποψη αγνοεί το γεγραμμένο λόγο του Θεού. Είναι σαν να πάς σ’ ένα μπαρ και ν’ αρχίσεις να πίνεις για να κερδίσεις τους άνδρες που είναι εκεί στο Χριστό. Δεν μπορούμε να χαμηλώσουμε το επίπεδο που ο Κύριος θέλει να είμαστε ή να γίνουμε ανυπάκουοι στο λόγο του Θεού και να περιμένουμε καλά αποτελέσματα!  Στην τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων, όταν γίνεται ένας τέτοιος γάμος, το άπιστο μέλος ποτέ δεν έρχεται στο Θεό. Αν ο άπιστος ειλικρινά ενδιαφέρεται για το λόγο του Θεού, θα γίνει πιστός πριν το γάμο.

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο κοινό για το πιστό μέλος να στραφεί πίσω παρά το άπιστο μέλος να σωθεί. Ο βασιλιάς Σολομώντας είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα. Συνήθως ο πιστός θα συμβιβάσει κάποια πιστεύω του. Το λιγότερο, το πιστό μέλος θα αναγκαστεί να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις για να διατηρήσει το γάμο. Ο πιστός δεν θα είναι ελεύθερος να κάνει το τέλειο θέλημα του Θεού σε όλα τα θέματα και θα έχει λιγότερη ώρα για ν’ αφοσιωθεί στο Θεό. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, τα παιδιά θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του άπιστου μέλους και δεν θα σωθούν.

Ραντεβού. Είναι πολύ επικίνδυνο να βγαίνει κανείς με απίστους. Μετά απ’ όλα αυτά που είδαμε παραπάνω, πώς μπορεί να είναι το θέλημα του Θεού για ένα νεαρό άτομο γεμάτο με το Πνεύμα του Θεού να έχει μια σταθερή σχέση με κάποιο/α που δεν είναι στην εκκλησία; Προφανώς ο καθένας έχει παντρευτεί μ’ ένα άτομο με το οποίο έβγαινε ραντεβού πριν το γάμο. Αν δεν είναι στο θέλημα του Θεού για σένα σαν πιστό άτομο να παντρευτείς ένα άπιστο, μπορεί να είναι στο θέλημά Του να δημιουργήσεις μια τέτοια στενή σχέση που θα έχει σαν αποτέλεσμα το γάμο;

Κάποια τυχαία συνάντηση, φιλική παρέα, ή να βγαίνεις έξω μαζί με άλλους πιστούς μπορεί να είναι επιτρεπτό και ίσως να βοηθήσει να κερδηθεί κάποιος στο Χριστό. Αλλά όταν δημιουργείται κάποιο φλερτ, η πιθανότητα να κερδηθεί ο άπιστος έχει μπει σε δεύτερη μοίρα γιατί υπερτερεί η φυσική έλξη μεταξύ των δύο. Σ’ αυτό το σημείο ο Χριστιανός/η θα καταβάλλει φοβερές προσπάθειες απλά και μόνο για να διατηρήσει τις πεποιθήσεις του/της και θα είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στον πειρασμό. Θα υπάρχει πάντοτε ένα πρόβλημα, να διατηρήσει τις απαιτήσεις της χριστιανικής συμπεριφοράς στα ραντεβού. Μετά υπάρχει το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί αγάπη με αποτέλεσμα ο Χριστιανός να αντιμετωπίσει την απελπιστική απόφαση να χωρίσει, ή να περιμένει για μια χριστιανική αλλαγή στο άπιστο μέλος που ίσως ποτέ να μην γίνει, ή να ενεργήσει ενάντια στο θέλημα του Θεού με το να παντρευτεί το άπιστο μέλος.

Κανένας Χριστιανός/η δεν θα πρέπει συνειδητά να εκτίθεται σε τέτοιες καταστάσεις ακόμα κι αν είναι πνευματικά δυνατός/η & γεμάτος/η αυτοπεποίθηση (Α’ Κορ.ι:12).
Αν εσύ προκαλέσεις προβλήματα και πειρασμούς τέτοιου είδους, δεν μπορείς μετά να στηρίζεσαι στην υπόσχεση του Θεού που λέει ότι δεν θα μας αφήσει να πειραχτούμε περισσότερο από τη δύναμή μας. Μπορεί να μπλέξεις σε μια κατάσταση που ο πειρασμός να βαδίσεις ενάντια στο θέλημα του Θεού να είναι τόσο μεγάλος, ώστε να μην μπορείς να αντισταθείς και να χάσεις τον έλεγχο. Επίσης, με το να βγαίνεις ραντεβού που ο Θεός δεν θέλει, απλά εμποδίζεις να εκπληρωθεί το θέλημα του Θεού στη ζωή σου. Μπορεί να χάσεις την επιλογή του Θεού για το γάμο σου ή τη δουλειά της ζωής σου με το να βγαίνεις μ’ ένα αμαρτωλό.

Καλό είναι οι ποιμένες, να “Μην παίρνουν τη θέση του Θεού σ’ αυτό το θέμα”. Δεν μπορείς να δώσεις τη γνώμη σου και τις ιδέες σου για το που θα καταλήξει ένας τέτοιος γάμος, αλλά πρέπει να βαδίζεις σύμφωνα με το λόγο του Θεού. Κάποιες φορές οι άνθρωποι έρχονται στο Θεό, αλλά κάποιες φορές δεν έρχονται. Μην σκεφτείς ποτέ ότι αφού υπάρχει μια καλή ευκαιρία για να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, ότι είναι και σωστό να το προσπαθήσεις ή να το ενθαρρύνεις. Παίζεις με τις ψυχές. Θυμήσου ακόμα ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα είναι καλό, αν η μέθοδος είναι λάθος θ’ αποδώσεις λόγο στο Θεό.

Μην προσπαθείς να προπορευτείς ή να γίνεις εξυπνότερος από το Θεό. Πρέπει να ακολουθούμε το λόγο Του και το διακηρυγμένο θέλημά Του, αν θέλουμε την προστασία Του τις υποσχέσεις και τις ευλογίες Του. Η λύση είναι να ψάχνουμε το θέλημα του Θεού. Προσευχηθείτε και νηστέψτε, αν είναι απαραίτητο, μέχρις ότου βρείτε το θέλημα του Θεού για τη ζωή σας και το γάμο σας. Αν Τον εκζητήσετε πρώτα, μετά θα έχετε την υπόσχεση ότι θα φροντίσει όλα τα άλλα (Ματθ.ς:33).