Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Σε κίνδυνο η βιοποικιλότητα της Ευρώπης

Το 15% περίπου των πτηνών στην Ε.Ε. καθώς και το 7,5% όλων των θαλάσσιων ειδών ψαριών που διαβιούν σε ευρωπαϊκά ύδατα, απειλούνται με εξαφάνιση.

Σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι ορισμένοι πληθυσμοί ψαριών ήδη μειώνονται εξαιτίας της υπεραλίευσης, της μεταβολής της χρήσης γης, της ρύπανσης, της ανάπτυξης υποδομών και της κλιματικής αλλαγής. 

 Οι καρχαρίες και τα σαλάχια είναι τα πλέον απειλούμενα είδη, με το 40,4% να απειλείται με εξαφάνιση και το 39,7% να αντιμετωπίζει μείωση των πληθυσμών. Το απειλούμενο με εξαφάνιση είδος ψαριού «άγγελος» (Squatina squatina), το οποίο κάποτε απαντιόταν σε όλα τα ευρωπαϊκά ύδατα, περιορίζεται σήμερα μόνο στα Κανάρια Νησιά.

Όσον αφορά τα πτηνά, το 13% των 533 ειδών που εξετάστηκαν (δηλαδή 67 είδη), είναι απειλούμενα και μεταξύ αυτών, 10 είναι "κρισίμως κινδυνεύοντα". Σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα εμβληματικά πτηνά όπως η καλημάνα (Vanellus gregarius), το σημυδοτσίχλονο και η λεπτομύτα.