Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Καρκινογόνες ουσίες σε είδη καθημερινής υγιεινής

Τα σαπούνια, τα σαμπουάν, οι οδοντόπαστες, τα απορρυπαντικά και άλλα προϊόντα υγιεινής, που χρησιμοποιούνται στο μπάνιο και στην κουζίνα, περιέχουν μια κοινή αντιμικροβιακή χημική ουσία, την τρικλοζάνη, η οποία, όπως δείχνουν πειράματα, μπορεί να προκαλέσει ηπατοπάθεια και καρκίνο σε ζώα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Στο παρελθόν είχαν, επίσης, εκφραστεί ανησυχίες για την εν λόγω ουσία και η νέα μελέτη επαναφέρει στο ζήτημα στο προσκήνιο, αν και άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα και αν όντως φταίει άμεσα η τρικλοζάνη. 

Πρόκειται για μια συνθετική ουσία, που δεν υπάρχει στη φύση, ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του '70 και η οποία έχει πλέον ανιχνευτεί στα ούρα περίπου του 75% των ανθρώπων.

Η τρικλοζάνη είναι πιθανώς η πιο κοινή αντιμικροβιακή ουσία, ενώ παλαιότερες μελέτες την έχουν ανιχνεύσει κατ' επανάληψη στο περιβάλλον. Περίπου 1.500 τόνοι τρικλοζάνης παράγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως και ένα μεγάλο μέρος τους καταλήγει στα ποτάμια και στις θάλασσες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Τάκι των τμημάτων Χημείας, Βιοχημείας και Φαρμακευτικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέφεραν ότι, παρά την ευρέως διαδεδομένη χρήση της τρικλοζάνης (triclosan), η μακροχρόνια έκθεση σε αυτή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα πειραματόζωα, προκαλώντας καρκίνο και ηπατική ίνωση μέσω βιολογικών μηχανισμών που είναι παρόμοιοι με εκείνους των ανθρώπων.


πηγή: topontiki.gr